Citi, Biofarma’yı alıp Türk ilaç sektörüne girdi

Güncelleme Tarihi:

Citi, Biofarma’yı alıp Türk ilaç sektörüne girdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2006 00:00

Dünyanın en büyük finans kuruluşlarından biri olan Citigroup, Türkiye’nin ilk ilaç şirketleri arasında sayılan Biofarma İlaç’ın yüzde 100’ünü satın aldı. Biofarma’yı satın alan şirketin, kısa süre önce Akbank’ın yüzde 20 hissesini 3.1 milyar dolara satın almasıyla gündeme gelen Citi Bank’ın bağlı bulunduğu Citigroup’un bir iştiraki olan Citi Ventures Capital (CVC) olduğu öğrenildi.

1953’TE KURULDU: Ekonomist Dergisi’nin haberini göre, CVC’nin Biofarma’nın yüzde 100’ü için şirketin sahibi Öncel Ailesi’ne 200-245 milyon dolar arasında bir fiyat ödediği belirtiliyor. CVC’nin geçen yıl Hindistan’da Elder Pharma şirketinin de yüzde 14’ünü satın aldığı da belirten yakın kaynaklar, CVC’nin Biofarma’nın tamamını almasını Citigroup’un Türkiye’ye duyduğu güvenin bir göstergesi olarak değerlendiriyor. CVC ile 1953 yılında Türkiye’nin ilk ilaç şirketinden biri olarak kurulan Biofarma arasındaki satın alma görüşmelerinin bu yılın mart ayından bu yana devam ettiği biliniyordu, ancak satış anlaşmasının geçen hafta tamamlandığı ifade ediliyor. Böylece Citiforup, girişim sermayesi olarak Merko Gıda’dan sonra ikinci yatırımını ilaç sektörüne yapmış oldu. Satış anlaşması ile ilgili olarak Biofarma yetkilileri ise satın alma operasyonunu doğrularken, "Henüz bunun ötesinde daha detaylı bilgi vermek için erken" demekle yetindi.

65 MİLYON KUTU: Biofarma, kamuoyunda daha çok Mehtap Çelik tencere markasıyla tanınan, Selçuklu Holding iştiraklerinden biri. Temelleri, 1945 yılında atılan ve ilk kez Biofarma Laboratuarı adıyla kurulan Biofarma, 1973 yılında Eczacı Mustafa Öncel tarafından satın alındıktan sonra Biofarma İlaç Sanayi Limited şirketine, daha sonra da anonim şirkete dönüştü. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı ve Genel Müdürlüğü’nü İsmail Öncel’in yürüttüğü şirket, İstanbul Kartal’da 15 bin metrekare kapalı alanda üretim gerçekleştiriyor. Biofarma, yılda 65 milyon kutu ilaç üretim kapasitesine sahip. Fabrika da tablet, film kaplı tablet, granül, kapsül, draje, şurup, süspansiyon, solüsyon, kuru toz, pamod, likit, krem, jel ve ampul olmak üzere birçok farklı farmasötik şekilde üretim gerçekleştiriyor. Biofarma’nın bağlı olduğu Selçuklu Holding’in mehtap Çelik Tencere dışında Sentez adıyla bir de matbaacılık ve ambalaj şirketi bulunuyor. Eylül 2006 itibariyle 785 kişinin çalıştığı Biofarma’nın web sitesinden alınan bilgilere göre şirketin, Türkiye’nin değişik bölgelerine yayılmış 14 genel müdürlüğü bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!