Ciroyu 5 yılda 2’ye katlayacak

Güncelleme Tarihi:

Ciroyu 5 yılda 2’ye katlayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2016 23:14

MÜTEAHHİTLİK, gayrimenkul geliştirme ve tarımsal sanayi alanlarında faaliyet gösteren Tekfen, 60’ıncı yılını kutluyor.

Haberin Devamı

Tekfen Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, 2017-2021 arasındaki 5 yıllık dönemde cirolarını 5 milyardan 10 milyar liraya ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Bugüne kadar petrol, gaz ve petrokimya sektörlerinde daha çok yurtdışında faaliyet gösterdiklerini ancak bundan sonra Türkiye’de daha çok iş yapacaklarını vurgulayan Gigin, “Petrol fiyatlarının 140 dolarlardan 40–50 dolara düşerken, haliyle petrol üreten ülkelerdeki birçok ilgi duyduğumuz proje ya ertelendi yahut da iptal oldu. Bu imkanlar azalınca Türkiye’ye odaklanmaya başladık. TÜPRAŞ projesini başarı ile tamamladık, TANAP boru hattı projesinin 510 km‘lik bir kısmını aldık. Bu yıl 4-5 tane büyük proje bağladık” dedi.

11 YILDIR KATAR’DA

Tekfen’in son dönemde yurtdışında yeni projeler aldığını anlatan Gigin, şöyle konuştu: “Bunlardan birincisi Bakü’de Maliye Bakanlığı binası; bu bina Tekfen’in Socar Tower’dan sonra yapacağı bir başka landmark bina olacak. İkincisi, Aramco’nun Cidde–Yanbu arasındaki ürün pipeline işi. Üçüncüsü Star Rafinerisinde Ham Petrol ve Kocker üniteleri elektromekanik işleri. Dördüncüsü, ise Katar’da. Tekfen Katar’da yedinci işini yapacak. Taahhüt altında 11 yıldır Katar’da 2.4 milyar dolarlık iş yapan Tekfen, ‘Al Khor Expressway’ otoyol projesi için işveren Katar 2.1 milyar dolarlık sözleşme de imzaladı. Katar’da bugüne kadar 6 projenin teslimatını yaptık. Mersin-Tarsus Bölgesi’nde birbirine yakın iki sahada gerçekleştirilecek 4 milyar m3 kapasiteli Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisleri işinde de Tekfen’in 723 milyon Euro’luk payı var.”

Toros markasıyla Tekfen, yılda 2 milyon ton gübre üretiyor. Türkiye’nin toplam gübre üretiminin yüzde 30’unu grup tek başına karşılıyor. Güvenlik konusundaki endişeler, azotlu gübrelerin patlayıcı olarak kullanıldığının ortaya çıkması nedeniyle Tekfen de sıkıntı yaşıyor. Gigin, “Güvenlik konusundaki endişeleri yüzde 100 anlamakla ve hak vermekle birlikte, sonbahar gübresi olarak azotlu gübre kullanılmadığı takdirde 2017 tarım rekoltesinde kalite ve tonaj düşmeleri olacağı endişesini taşıyoruz” diyor. Toros Gübre dahil Türkiye’de gübre üreten fabrikalar haziranda gelen yasaklamanın ardından üretime devam ediyor ancak satamıyor. Gübre içindeki amonyum nitrat yüzde 34.5 olduğu zaman patlayıcı sınıfına giriyor. Türkiye’de azotlu gübrede kullanılan nitrat yüzde 30-31 seviyesinde. Murat Gigin ve CEO Osman Birgili’den, 1 Kasım’da TÜBİTAK, İçişleri Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve tüm üreticilerin örneklerini verdiği bir patlama testi yapılacağını öğreniyoruz. Bu test sonucunda yüzde 26 nitrat içeren gübrelerin az patlayıcı olduğu ispatlanırsa satışına izin verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!