Çipli lastiğe Türk imzası: Kocaeli’ni teknoloji üretim üssü yaptı Türk sporcuya sponsor oldu

Güncelleme Tarihi:

Çipli lastiğe Türk imzası: Kocaeli’ni teknoloji üretim üssü yaptı Türk sporcuya sponsor oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2022 07:00

Dünyaca ünlü endüstriyel lastik üreticisi Prometeon’un Venedik’te gerçekleşen yeni ürün tanıtımına Türkiye damga vurdu. Marka, ‘çip’ teknolojisine sahip yeni serisinin Türkiye’deki Ar-Ge merkezinde geliştirildiğini açıklarken, 50 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen bu serinin sadece Kocaeli’ndeki fabrikada üretilerek dünyaya ihraç edileceğini duyurdu. Etkinliğin son sürprizi ise 2021 Dünya Superbike şampiyonu Toprak Razgatlıoğlu’nun Prometeon marka elçisi olarak ilan edilmesi oldu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk lastik fabrikası 1960 yılında Prometeon Tyre Group tarafından kuruldu. Şirket, 2017 yılına kadar İtalyan lastik devi Pirelli’nin bir parçasıydı. Pirelli ve Prometeon 2017’den sonra iki ayrı şirket olarak yoluna devam etme kararı aldı ve Prometeon, dünyada endüstriyel lastik odaklı tek şirket olma unvanıyla faaliyetlerini sürdürmeye başladı.

Şirket, dönüm noktası olan 2017 sonrası dünyadaki 4 lastik fabrikasından 1’i olan Kocaeli’ne ciddi teknoloji ve kapasite arttırımı yatırımları yapmaya başladı. 2021 yılına kadar 120 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Bu yatırımın 15 milyon doları Ar-Ge’ye ayrıldı ve geçtiğimiz aylarda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katılımıyla Ar-Ge merkezi baştan aşağıya yenilerek devreye alındı. Yapılan yatırımlar çerçevesinde Türkiye fabrikası ve Ar-Ge merkezi İtalyan Prometeon’un adeta teknoloji üretim üssü haline geldi.

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE STRATEJİK PAZAR’

Tüm bu gelişmelerin ardından marka, geçtiğimiz hafta İtalya’nın Venedik şehrinde yeni lastik serisi 02 Serisi’nin dünya tanıtımını yaptı. Hürriyet’in de davetli olduğu, sınırlı sayıda gazetecinin katılımıyla gerçekleşen etkinliğe Türkiye damga vurdu. Yeni serinin 50 milyon dolar yatırımla Türk mühendislerinin çalıştığı Ar-Ge merkezinde geliştirildiği belirtilirken, bu serinin yalnızca Kocaeli’ndeki fabrikada üretileceği duyuruldu.

Üstelik 02 Serisi’nin tüm lastiklerinde yer alacak, lastiğin takibini sağlayan çip teknolojisi RFID de yine Türk mühendis imzası taşıyordu. Seride elektrikli otobüsler için üretilen özel bir lastiğin yanında her biri yüksek teknolojiye sahip yük ve yolcu taşıyacak araçlarda kullanılacak lastikler de bulunuyordu. Etkinlik kapsamında konuşan Prometeon Tyre Group Genel Müdürü Roberto Righi, Türkiye’nin stratejik bir pazar olduğunu vurgularken, yeni lastiklerin Türkiye’de üretilerek Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da satılacağını paylaştı.

40 MİLYON DOLARLIK YENİ YATIRIM YOLDA

Etkinlik sonrası bir araya geldiğimiz Prometeon Türkiye, AFME (Afrika, Orta Doğu), Rusya, CIS (Orta Asya ve Kafkaslar) Bölgesi CEO’su Gökçe Şenocak ise, Kocaeli’ndeki fabrikanın kapasitesini 2021 yılında 1.5 milyon adede çıkardıklarını belirtirken, 120 milyon dolarlık yatırımın ardından, fabrikadaki teknoloji ve kapasite arttırma planları çerçevesinde 40 milyon dolarlık yeni bir yatırım daha yapacaklarını söyledi. Türkiye ağır vasıta lastik pazarının yıllık 2 milyon adetle Avrupa’nın en büyük lastik pazarı Almanya’yı (1.8 milyon) geride bıraktığını kaydeden Şenocak, Prometeon olarak Türkiye’de yılda 1.5 milyon adetlik üretim gerçekleştirdiklerini ve bu üretimin yüzde 50’den fazlasını ihraç ettiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Çipli lastiğe Türk imzası: Kocaeli’ni teknoloji üretim üssü yaptı Türk sporcuya sponsor oldu

DÜNYA ŞAMPİYONU TOPRAK’I MARKA ELÇİSİ YAPTI

Etkinliğin en önemli sürprizlerinden birisi ise İtalyan markanın, geçen yıl Dünya Superbike Şampiyonası’nda (WorldSBK) birinci olan genç sporcu Toprak Razgatlıoğlu’na sponsor olduğunu dünyaya duyurması oldu. Böylece, şirketin ilk marka elçisi Toprak Razgatlıoğlu olarak ilan edildi.

Şirketin Genel Müdürü Roberto Righi’nin motosiklete meraklı olduğu ve Kenan Sofuoğlu ile yarıştığı yıllardan tanıştığını dile getiren Gökçe Şenocak, “İlk uluslararası sponsorluğumuzu nisan ayında duyurmuş, uzun vadeli bir anlaşmayla WorldSBK dünya motosiklet şampiyonasının resmi sponsoru olmuştuk. Şimdi de genç yetenek Toprak Razgatlıoğlu’nu marka elçimiz olarak ilan ettik. Prometeon’un desteği Toprak ile de sınırlı kalmayacak. Kenan Sofuoğlu’nun yetiştirdiği 3 Türk gencini daha destekliyoruz” bilgisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!