Çıplak: Yeni RTÜK tasarısında yerli sermayeye haksızlık var

Güncelleme Tarihi:

Çıplak: Yeni RTÜK tasarısında yerli sermayeye haksızlık var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2010 00:00

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Esat Çıplak, TBMM gündemindeki “Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı”nın verimlilik, üretkenlik, gelişen ve değişen yeni teknolojilere uyum sağlama ve uygulanabilirlik ilkeleri göz ardı edilerek hazırlandığını öne sürdü.

“Yerli sermayeye haksızlık yapıldığını” ifade eden Çıplak, RTÜK’ün hazırladığı tasarıyla ilgili görüşlerini şöyle anlattı:

Hak korumuyor

Tasarı, personelle ilgili düzenlemelerin hiçbiri kurum çalışanlarının haklarını korumuyor. Bu nedenle personeli mahkeme kapılarına yığacak bir kanun, kurumu ciddi sorunlarla karşı karşıya getirebilir.

Yerel medya için kötü

Yaptırımlar hususunda, ulusal ve yerel görsel-işitsel medya ayrımı yapılmadığı için koruyucu destekleyici hiçbir gücü olmayan yerel medyanın yaşama şansı kalmıyor. Bu, yasanın Anayasa Mahkemesi’nce iptaline neden olabilir.

Yabancı sermaye avantajlı

Tasarıda kamu yayın kuruluşu ile özel yayıncılar arasındaki rekabet dengesini bozan, yabancı sermayeye ardına kadar kapıları açarken, yerli sermayenin rekabet ve karlılık koşullarını sınırlayan bölümler de var. Bu haksız bir durum yaratıyor. Küresel sermayeye kısıtlamalar kaldırılıyor, mevcut yerli sermayenin elindeki medya hizmet sağlayıcı firmaların değerini yitirmesine, yok pahasına yabancılara satılmasına neden olacak sınırlamalar konuyor. Anayasa’ya aykırı olarak, yerli sermaye boğulmak, yabancı sermayeye ise avantaj sağlanmak isteniyor.

Anayasa’ya aykırı

Sektörel yapı, ekonomik tam rekabet sistemi, toplumsal doku ve uluslararası uygulamalar gözetilmeden konulan sınırlar, hukuki temelden yoksun. Anayasal teşebbüs, ifade ve basın-yayın hürriyetlerini kısıtlama bakımından, Anayasa’ya aykırılık iddiası yasanın iptaline yol açabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!