Çinli işçi şirket birleşmesine direndi, müdürü döverek öldürdü

Güncelleme Tarihi:

Çinli işçi şirket birleşmesine direndi, müdürü döverek öldürdü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2009 00:00

Çin’de çelik işçilerinin, bir yöneticinin ölmesine neden olan ayaklanması sürüyor.

Haberin Devamı

Devletin sahip olduğu dev bir fabrika ile Pekinli özel bir şirketin berleşme planlarını protesto eden 30 bine yakın işçi polisle çatıştı. Her şey Pekinli Jianlong Group’un devlet kamu şirketi olan Tonghua Demir ve Çelik Group’un büyük hissesini almak istemesiyle başladı. Binlerce Çinli işini kaybetme korkusuyla sokağa döküldü.

Jianlong’un Genel Müdürü Chen Guojun, işçilerden yediği dayak sonucu öldü. Guojun’un geçen yıl 440 bin dolar ödeme almasının 200 yuanlık emekli maaşını alamayan işçileri çılgına çevirdiği belirtliyor. Guojun’in, 30 bin işçiye sadece 5 bin çalışanın birleşmenin ardından çalışmaya devam edeceğini açıkladığı, bunun üzerine işçiler tarafından linç edildiğini haber ajanslarına yansıyan bilgiler arasında.

Evlilik yok iddiası

Çin’in devlet kontrolündeki varlık yönetimi danışmanlık şirketi ve yönetim komisyonu bir yetkili, Jianlong’un satınalma girişiminin engelleneceğini söyledi. Tonghuas’tan başka bir yetkili ise komisyondan bilgi aldıklarını, Jianlong’un artık satın almayla ilgilenmediğini belirtti. İki şirket arasında evlilik olmayacağı yönündeki açıklamaların, işçilerin öfkesini dindirmek için yapıldığı da iddialar arasında.

Haberin Devamı

Kriz ortamında, şirketlerin birleştirilmeleri girişimleri, ‘işsizlik’ korkusu yaşanan Çin’de sosyal patlamaları da beraberinde getiriyor. Hong Kong’da bulunan İnsan Hakları ve Demokrasi Bilgi Merkezi, geçen cumartesi de Çin’de benzer huzursuzluk haberleri geldiğini açıkladı.

Birleşmeler sosyal patlamayı tetikliyor

ÇİN’in uzun bir süredir madencilik sektörünü küçültmeye ve konsolide etmeye çalıştığı biliniyor. Global kriz patlamadan hemen önce, emtia fiyatlarının rekor düzeyde artması Çin’de madencilik sektöründe hızla büyümesine neden olmuştu. Maden ocaklarında yaşanan kazalar da sektörde birleşmeleri gündeme getirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!