Çinli firmalar Türkiye'de yatırım yapacak

Güncelleme Tarihi:

Çinli firmalar Türkiyede yatırım yapacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2007 13:57

Çin kendi firmaları için belirlediği “dünyada yatırım yapmak için en uygun kentler” listesine “Ankara, İstanbul ve İzmir”i de aldı.

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Çin ile ekonomik ve ticari ilişkilerde yeni bir dönem başlattıklarını belirterek, Çin'in Ankara-İstanbul hızlı tren projesi için vereceği 720 milyon dolarlık kredi anlaşmasının da sonuçlandığını bildirdi.

Tüzmen, önümüzdeki aylarda Mersin'in de yatırım yapılacak kentler arasına alınmasını beklediklerini söyledi.
Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti arasında Haziran ayında yapılan Karma Ekonomik Komisyon toplantısında alınan kararlar ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai arasında yapılan görüşmelerde varılan mutabakata paralel olarak Çin Çokuluslu İşletmeler Uluslararası Enstitüsü'nün (CIMMC) Çin firmalarına önerdiği “dünyada yatırım yapılabilecek en uygun kentler” listesine Türkiye'den “Ankara, İstanbul ve İzmir”i de aldı ve bu kararını Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliğine bildirdi.

Haberin Devamı

Çin hükümeti tarafından desteklenen bu kuruluşun çalışmaları çerçevesinde Ankara, İstanbul ve İzmir belediye başkanları 16-18 Kasım tarihleri arasında Pekin'e davet edildi.

ÇİN İLE EKONOMİK VE TİCARİ İLİŞKİLERDE YENİ DÖNEM

Devlet Bakanı Tüzmen, Çin'in aldığı kararla ilgili olarak, alınan kararın çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“2006 yılında Çin konusunda yeni bir strateji uygulamaya koyduk. Çin'i tehdit değil fırsat unsuru haline getireceğimizi söyledik. Çin ile ilişkilerde kazan kazan stratejisi uygulayacağımızı açıkladık. Çinli yetkililerle bu konuda birçok görüşme yaptık. Onlara Çin ile dış ticaret açığımızın sürdürülebilir olmadığını anlattık ve önlem almalarını istedik. Çin'in, Çin dışında 100 milyar dolarlık yatırım yaptığını söyledik ve bu yatırımlarını Türkiye'ye de kaydırmalarını istedik. 2006'da iş adamlarımızla Çin'e gittik. Haziran ayında Türkiye-Çin Karma Ekonomik Komisyon toplantısını yaptık. Bu toplantıda ilişkilerimizi bütün boyutlarıyla masaya yatırdık. Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai ile çok verimli görüşmeler yaptık. Çalışmalarımız meyvelerini vermeye başlıyor. Çin'le ekonomik ve ticari ilişkilerde yeni bir dönem başlattık.”

Haberin Devamı

Türkiye'den Çin'e yönelik ihracatın da genel ihracat artışının üzerinde yaklaşık yüzde 50'lerde seyrettiğini kaydeden Bakan Tüzmen, önümüzdeki dönemde Türkiye'deki Çin yatırımlarının artmasını beklediklerini ifade etti.
Çin'in ülke dışında yılda 20 milyar dolarlık yatırım yaptığına dikkat çeken Bakan Tüzmen, “Biz bu yatırımlardan en az 3-4 milyar dolarının Türkiye'de yapılmasını istiyoruz. Çin teknik heyetleri uzun bir süredir Türkiye'de incelemeler yapıyor. Bu çalışmaların sonunda Ankara, İstanbul ve İzmir'i yatırım yapılabilecek uygun kent olarak belirlemişler. Geçen ay yine bir Çin heyeti Mersin'de incelemeler yaptı. Bu çalışmalar henüz değerlendirme aşamasında. Çin'in önümüzdeki dönemde Mersin'i de yatırım yapılabilecek kentler arasına almalarını bekliyoruz” diye konuştu.

720 MİLYON DOLARLIK KREDİ TAMAM

Tüzmen, Ankara-İstanbul hızlı tren projesi kapsamında Çin Eximbank'ı tarafından 720 milyon dolar kredi verilmesi için yapılan görüşmelerin anlaşmayla sonuçlandığını da bildirdi.
Öte yandan, iki ülke arasındaki yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla 8-11 Eylül tarihleri arasında Xiamen’de yapılacak “Çin uluslar arası yatırım ve ticaret Fuarına (CIFIT) Türkiye “odak ülke” sıfatıyla katılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!