Ciner’in 10 milyon dolar teminatı yandı Akdeniz Elektrik Sabancı’ya kaldı

Güncelleme Tarihi:

Ciner’in 10 milyon dolar teminatı yandı Akdeniz Elektrik Sabancı’ya kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2011 00:00

Elektrik dağıtım ihalelerini kazanan özel sektör temsilcileriyle hafta sonu bir araya gelen Enerji Bakanı Taner Yıldız, Akdeniz Elektrik Dağıtım’da yola Sabancı ile devam edeceklerini açıkladı. Böylece Ciner 10 milyon dolarlık teminatı yakarken, diğer yatırımcıların ek süre istediği de Yıldız tarafından doğrulandı.

Haberin Devamı

ELEKTRİKTE 7 dağıtım bölgesinin ihalesinde bu ay sonunda dolacak olan ödeme sürecinden önce yatırımcılarla görüşen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akdeniz Elektrik Dağıtım’da yola Ciner yerine Sabancı ile devam edeceklerini açıkladı.

6 firma ek süre istedi

Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından Ankara’da düzenlenen “Enerji Arz Güvenliği ve Özelleştirmeler Arenası”na katılan Yıldız, burada gazetecilerin elektrik dağıtım özelleştirmelerine yönelik sorularını yanıtlarken, cumartesi günü yapılan toplantıya ilişkin şu bilgileri verdi: “İstanbul’un Anadolu ve Rumeli tarafı, Toroslar, Akdeniz, Dicle, Gediz ve Trakya bölgeleri ile alakalı teklif veren firmaların süreler bu ay sonu itibariyle dolduğu ve bazı firmalar da bu yola devam etmeme kararı aldı. Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş’nin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi veren Park Holding’in 31 Mayıs’tan itibaren ihaleden çekilme kararı aldığını, diğer 6 dağıtım şirketinin özelleştirme ihalesini kazanan firmaların tamamının ise ek süre talep etti. Ek sürenin kararını verecek olan ÖİB’dir. Teminat miktarı mektubunu da 31 Mayıs itibariyle devam ettirecektir. 31 Mayıs itibariyle de hem firmalarla görüşerek hem de kendi iradesiyle bunu belirtecektir.”

Haberin Devamı

31 Mayıs’tan sonra Sabancı

“Ciner Grubu’na ait Park Holding’in kararını Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) ilettiğini belirten Yıldız, gelinen aşamayı şöyle aktardı: “Bizde o toplantıda diğer yatırımcılarla beraber kendisinin bu tercihine saygı duyduğumuzu belirttik. Tabi bundan sonra ikinci sırada olan Sabancı grubu bu teklifi resmi olarak 31 Mayıs’tan itibaren üstlenecektir. Bundan sonraki ek teminat mektubu istemini Özelleştirme İdaresi kendilerine sunmuştur ve bunun oranı ile alakalı yine 31 Mayıs’tan sonra ÖİB bunu açıklayacaktır. Ek bir teminat mektubu ek bir süre çerçevesinde bu 7 bölgenin ihalesi, bir ihale süreci devam edecektir.”

Ciner’in teminatı yanacak

Bu durumda Turgay Ciner’in sahibi olduğu Park Holding, Akdeniz Enerji’nin özelleştirme ihalesinden çekilerek, 10 milyon dolarlık teminatı da yakmış olacak. Park Holding’in diğer bölgelerden de  de ikinci sırada olduğunun hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, “Park Holding, Akdeniz’de tercihini sunmuş, diğer bölgelerde sürece devam etiğini belirtmiştir” dedi.

Haberin Devamı

Tercihler bir an önce yapılmalı

TANER Yıldız, “Elektrik dağıtım  hizmetlerinin biran önce sahiplerini bulmuş olması hem kamu hem de özel sektör açısından isabetli olacak” derken, bunun bir varlık satışı değil, dağıtım imtiyazının 2036’ya kadar devri olduğunu hatırlattı. Sürecin doğru işlediğini ve ÖİB’in de bu sürece şeffaf bir şekilde yürüttüğünü vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu: “Tabi ki özel sektörün biran önce bu tercihlerini yapması ile beraber bizim üretim hizmetleri ile alakalı ihale sürecinin de akabinde hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bunlar artık iç içe geçmiş bir süreç halinde beraberce yürüyecektir. Ama hem kamu açısından hem de özel sektör açısından biran önce bunun nihayetlenmesi doğru olacaktır.”

Haberin Devamı

Bakan MMEKA’ya inanmaya ümitli

BAŞKENT Gaz’da 1.2 milyar dolarlık ihale bedelini ödemediği için elektrikte ne yapacağı merak edilen Mehmet Emin Karamehmet-Mehmet Kazancı ortaklığındaki MMEKA için Taner Yıldız, ‘inanmaya ümitli’ olduğunu açıkladı. Yıldız, şunları söyledi: “Kamuoyuna açıkladığım kanaatlerimi kendileri ile yüzyüze görüşmemde de aynen paylaştım. Firma isterse ortakları ile kendi arasında ki problemden kaynaklanan, isterse başka bir gerekçe ile şu an karşımıza 4.8 milyar dolarlık daha geniş bir portföy var. Tabiî ki firmaların verdikleri tekliflerin arkasında olacaklarına inanmayı ümit etmekteyim. MMEKA’nın da diğer firmaların da, tekliflerini nihayetlendirmeleri konusunun sektör açısından doğru olacağını ifade ettim. Kendileri ile de paylaştım bunu.”

Haberin Devamı

ÖİB: 2011’de tüm dağıtım şirketlerini özel sektör işletecek

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı (ÖİB) Başkan Vekili Ahmet Aksu, Steam’ın toplantısında elektrikte dağıtım ve üretim özelleştirmeleri konusunda bilgi veren Aksu, elektrik dağıtım özelleştirmelerinde kısa sürede çok şey başarıldığını, 21 bölgeden 2 tanesinin Enerji Bakanlığı tarafından özelleştirildiğini, kalan bölgelerin tamamının özelleştirme ihalesinin ÖİB tarafından gerçekleştirildiğini ve 9 bölgenin devrinin de gerçekleştirildiğini anımsattı. Aksu, şöyle konuştu: “Amacımız 2011 yılı içerisinde bütün dağıtım şirketlerinin özelleştirme devir işlemlerini gerçekleştirip, yıl sonu itibariyle tüm dağıtım sektörünün özel sektör eliyle işletilmesini gerçekleştirmiş olmak. ÖİB’de 18 bölgeden 9’unun devri gerçekleştirildi. Şu anda 12 bölge özel sektör eliyle yürütülüyor. Yani yarısından fazlasını özel sektöre devretmiş durumdayız. Devrini planladığımız bölgeler içerisinde ihaleleri kazanan firmalar ile ikinci ve üçüncü sırada yer alan firmalar Türkiye’de kendini ispat etmiş, daha önceki ihalelerde de bir şekilde yer almış firmalar. Üretim özelleştirmeleri de kısa zamanda tamamlanacak. Dağıtım özelleştirmelerinde olduğu gibi üretim özelleştirmelerinde de çok önemli değişiklikler yaptık. Yakın bir zaman içerisinde 20 MW’lik yeni bir HES portföyünün ihaleye çıkacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!