Cindoruk: Sezon ortasında antrenör değiştirilmez

Güncelleme Tarihi:

Cindoruk: Sezon ortasında antrenör değiştirilmez
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

TÜSİAD'ın liderleri ağırlama turuna dün ilk olarak DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk katıldı. Cindoruk, seçim hükümetiyle ilgili sorular üzerine, ‘‘Sezon ortasında antrenör değiştirilmez. Başbakan'ın kendine vade biçmesi yanlıştır’’ dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), seçim konusunda siyasilere görüşlerini anlatmak için başlattığı turlara, DTP Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile başladı. TÜSİAD Başkan Yardımcısı Aldo Kaslowski, Ekim ayı ortasına kadar bütün siyasi parti liderlerini konuk edeceklerini söyledi. Aldo Kaslowski, Cindoruk'a, ‘‘Hükümetin memur zamları ve diğer konularda karar değiştirmesinde etkili oldunuz. Partinizin hükümet içi muhalefet yapmasının arkasında yatan faktörler nedir?’’ sorusunu yöneltti. Cindoruk ise Başbakan Mesut Yılmaz'ın CHP Lideri Baykal ile koalisyon ortaklarını haberdar etmeden seçim tarihi üzerine anlaştığını hatırlatarak, ‘‘Bu hükümet başarılıdır diyemiyorum. Fakat, Cumhuriyet değerlerine karşı olan sorumluluğumuzdan dolayı hükümeti destekliyoruz. Sezon ortası antrenör değiştirmek olmaz’’ yanıtını verdi. DTP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Nisan ayında iki seçimin birarada yapılmasının yanlış olduğu görüşünü yineleyerek şöyle konuştu:

KENDİNE VADE BİÇMEZ

Ben Başbakan olsaydım, Sayın Baykal ile uzlaşacağıma, güvensizlik oyuyla düşmeyi yeğlerdim. Bu hükümet başarısız değildir, ama başarılıdır demek için daha fazla zamana ihtiyaç vardır. Hükümetlerin başarısı, 2 yıl sonra belli olur. Bu hükümetin başarılı olduğunu söylemekte güçlüklerim var. Hükümetin en büyük başarısızlığı, sayın Yılmaz'ın istifa tarihini kendi belirlemesidir. Hükümet başkanı, kendisine vade biçmemelidir.

3.5 ayı kalmış bir hükümet bürokraside ve temel projelerinde başarılı olamaz. Ocak ayında hükümet kuracaksınız, adı da düşük profilli hükümet olacak.

‘Böyle bir hükümetten neden ayrılmıyorsunuz?’ gibi bir soru sorabilirsiniz. Biz evvela Cumhuriyetçiyiz. Cumhuriyetin demokrasi kimliği kazanması için uğraşıyoruz. Bu arada bir hükümet bunalımı çıkarmayı Türkiye'nin yararına uygun görmüyoruz. Türkiye'nin yararı ve çıkarı, bu hükümetin olabildiğince devamıdır. Keşke Nisan seçimleri ertelense, keşke sayın Ecevit'in, Yılmaz'ın dediği gibi, 2000'li yıllara kadar yürüse, işadamları ekonomik yatırımlarını bu tarihe göre yapabilseler.

Seçim hükümetiyle zaman kaybedilir

TÜSİAD Başkanı Muharrem Kayhan'ın rahatsızlığı nedeniyle katılmadığı toplantıda konuşan Başkan Yardımcısı Aldo Kaslowski, Refahyol hükümeti dönemini 'siyasi travma' olarak niteledi. Kaslowski, atlatılan bu siyasi travmadan sonra, partilerin geleceğe bakışlarının, sunacakları programların ortaya konmasının sağlıklı bir seçim için gerekli olduğunu belirterek şunları söyledi: ‘‘Bir kez daha vurgulamak istiyoruz ki seçim

tarihi Meclis'in aldığı bir karardır, Meclis gerekli görürse bunu değiştirir. Bizim yanlış bulduğumuz nokta, böylesine bir kritik dönemde dört ay gibi uzun bir süre tek görevi ülkeyi seçime götürmek olacak bir hükümetle zaman yitirilmesidir. İstikrar programının uygulanması ana gündem maddesi olmalıdır. Nasıl bir seçim sistemiyle sandığa gideceğimizi tartışmadan, yalnızca seçim ve seçim tarihi üzerine odaklanmak hatalı bir davranıştır.’’

NOTLAR...NOTLAR...NOTLAR...NOTLAR...

Aloğlu: Parmak kaldırayım mı?

DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk, TÜSİAD'ın konuğu olarak geldiği Swissotel'deki toplantıyı, ‘‘Türk Ailesi içinde bir dertleşme’’ olarak niteledi. TÜSİAD üyesi ve İstanbul milletvekili Sedat Aloğlu bile Cindoruk'a, ‘‘Seçimin ertelenmesini istiyorsunuz. Aynı zamanda da sorunların 1920'lerden kaynaklandığını söylüyorsunuz. Peki seçim ertelense bu sorunlar çözülecek mi? Ben seçimin ertelenmesi için parmak kaldırayım mı diye tereddüt ediyorum’’ sorusunu yöneltmekten kendini alamadı. Cindoruk'un yanıtı ise ‘‘Elinizi kaldırırken rahat olunuz. Seçim ertelenirse, hiç olmazsa bazı reformlar yapılır. Ekim, Kasım ayında da bu reformları yapmış olarak seçime gideriz’’ yanıtını verdi. Cindoruk'a en

ilginç soruyu yöneltenlerden bir üye de Bülent Şenver oldu. Başbakan Yılmaz'ın ana muhalafet partisi ile kendilerinden habersiz uzlaşmasının hesabını sorup sormadığını merak eden Şenver, şu soruyu yöneltti: ‘‘Bunun hesabını sorduysanız, bir daha Başbakan'ın başka bir önemli konuda yine sizden habersiz karar almayacağının garantisini aldınız mı? Sayın Yılmaz'ın size yanıtı ne oldu?’’

DTP Lideri Cindoruk ise Başbakan'ın kendilerine verdiği cevabı açık açık bütün kamuoyuna söylediğini belirterek, ‘‘Sayın Başbakan bunu açık açık söyledi. CHP seçim tarihi şartı ile hükümete destek veriyor’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!