Çin'den Türkmenistan'a 4.1 milyar dolar kredi

Güncelleme Tarihi:

Çinden Türkmenistana 4.1 milyar dolar kredi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2011 00:00

Çin Kalkınma Bankası ile Türkmengaz Devlet Kurumu arasında 4.1 milyar dolarlık kredi anlaşması imzalandı.

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'taki PetrolGaz Kompleksinde gerçekleştirilen imza törenine Türkmenistan'ın Enerjiden sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı Baymurat Hocamuhammedov, Türkmengaz Devlet Kurumu Başkanı Amanali Hanaliyev ve Çin Kalkınma Bankası Başkanı Jiang Chaoliang katıldı. Tören öncesi kısa bir süre görüşen taraflar daha sonra basın açıklamasında bulundu.

Türkmenistan'ın son yıllarda en önemli önceliklerinden birisinin yabancı sermayeyi çekmek olduğunu kaydeden Türkmengaz Devlet Kurumu Başkanı Hanaliyev, söz konusu tutarın Güney Yolöten doğalgaz sahasının geliştirilmesi için kullanılacağını belirtti.

Çin Kalkınma Bankası Başkanı Jiang Chaoliang da Türkmenistan ile Çin arasındaki enerji işbirliğinin önemine dikkat çekerek, kredi anlaşmasının iki ülke arasındaki enerji işbirliğini daha da geliştireceğini söyledi.

Türkmengaz Devlet Kurumu daha önce de Çin Kalkınma Bankası ile 24 Haziran 2009'da 4 milyar dolarlık kredi anlaşması imzalamıştı. Böylece bu miktar 8.1 milyar dolara ulaşmış oldu.

Hizmete Aralık 2009'da açılan Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattının kapasitesi ise giderek arttırılıyor. Çin'e 30 yıl boyunca yılda 40 milyar metreküp doğalgaz ihraç etmeyi hedefleyen Türkmenistan, 2015 yılında boru hattını tam kapasiteye çıkarmayı planlıyor. İleride bu miktarın 60 milyar metre küp doğalgaza kadar ulaştırılması hedefleniyor.

Yaklaşık 7 bin kilometre uzunluğundaki doğalgaz boru hattının 184,5 kilometresi Türkmenistan, 490 kilometresi Özbekistan, 1300 kilometresi Kazakistan ve yaklaşık 5 bin kilometrelik kısmı da Çin sınırları içerisinde yer alıyor.

24,6 trilyon metre küp doğalgaz ve 20,8 milyar ton petrol rezervi bulunduğu sanılan Türkmenistan, Rusya, İran ve Çin'e doğalgaz satıyor. Türkmenistan, 2030 yılında doğalgaz üretimini 250 milyar metre küpe çıkartmayı planlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!