Çin, Yen'in değer kaybından endişeli

Güncelleme Tarihi:

Çin, Yenin değer kaybından endişeli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2002 11:32

Çin Merkez Bankası Başkanı Dai Xianglong, Japon Yeni'nin değer kaybetmesinden endişelendiklerini bildirip, "Japon Yeni'nin daha fazla düşmesinin Çin'in para birim yuan'ın devalüasyon baskısını artırabileceği" uyarısında bulundu.

Çin'in sabit döviz kuru sistemini değiştirmek için hiçbir acil planının olmadığını belirten Dai, bununla birlikte, Japon Yeni'nin değer kaybının Çin Yuan kuru üzerinde kesin baskı oluşturduğunu vurguladı.

Dai, düzenlediği basın toplantısında, "yen ne kadar değer kaybederse, Çin Yuanı üzerindeki baskı da o denli artar" dedi ve Çin'in Japonya'dan yeni istikrarlı tutmasını ve Asya ülkeleri para birimlerinin domino etkili değer kayıplarından kaçınmasını istediğini bildirdi.

Japon Yeni'nin ABD Doları karşısındaki değerinin geçen hafta son üç yılın en düşük düzeyine, 132.78 yene düşmesi üzerine, Çin yönetimi, bu durumun diğer Asya ülkelerini para birimlerinin değerini düşürmeye yönelteceği ve dolayısıyla Çin`in ihracatta rekabet gücünün zayıflayacağından endişeli.

Dolar-Çin Yuanı paritesinin 1994'den beri 8.28 yuanlık sabit kura bağlandığı Çin'de, döviz sadece ticaretin finansmanı için alınıp satılabiliyor, spekülatif amaçlı alım-satımlar yasak.

Çin, 1997'deki Asya mali krizi döneminde bölgedeki diğer ülkelerin para birimleri değer kaybederken, yuanın değerini, istikrarını koruyabildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!