Çin ve Japonya krizle ortak mücadele edecek

Güncelleme Tarihi:

Çin ve Japonya krizle ortak mücadele edecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Küresel boyuta ulaşan krizin merkez üssü konumundaki Asya'nın, iki ekonomik devi Çin ve Japonya, bir yılı aşkın süredir devam eden Asya Krizi'ne karşı ortak mücadele etmenin yollarını arayacaklar. Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Koiçi Haraguçi'nin, işadamlarından ve bürokratlardan oluşan büyük bir heyetle, bugün Çin'i ziyaret edeceği bildirildi. Çin Dış Ticaret Bakan Yardımcısı Sun Zenyu'nun, resmi konuğu olarak bu ülkede temaslarda bulunacak olan Haraguçi'nin üst düzey Çinli yetkililerle de biraraya geleceği belirtiliyor.

Gözlemciler, iki ülke arasında yapılacak görüşmelerin Asya Krizi'nin aşılması için hayati derecede önemli olduğunu ve Japonya'nın, para bimi yen konusunda vereceği güvencenin de tüm dünyanın korkulu rüyası haline gelen Çin'in devalüasyon yapma riskini ortadan kaldırabileceğini kaydediyorlar.

AĞIR ELEŞTİRİLER

Çin, Japonya'yı uzunca bir süreden beri durgunluk sürecindeki ekonomisini bir türlü düze çıkaramadığı ve Asya Krizi'nin sürmesine izin verdiği için ağır bir şekilde eleştiriyor ve Japonya'yı kasıtlı olarak yenin değerini düşük tutmakla suçluyordu.

Çin'in, en büyük ticari partneri olmasının yanı sıra uluslararası piyasalarda aynı zamanda en büyük rakibi olan Japonya'nın para biriminin sürekli değer kaybetmesi, Çin'in ihracatını olumsuz yönde etkiliyor.

Gözlemciler, Çin Devlet Başkanı Can Zemin'in, geçen hafta yapmayı planladığı Japonya ziyaretini Çin'i etkisi altına alan ağır sel felaketi yüzünden ertelemesinin arkasından gelen bu ziyaretin küresel boyuta karşı alınacak önlemler açısından da oldukça önemli olduğunu vurguluyorlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!