Çin tehdidine tescil önlemi

Güncelleme Tarihi:

Çin tehdidine tescil önlemi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2011 15:57

Çinlilerin dünyaca ünlü Türk markalarının isim ve logolarını taklit edip, ürettikleri 'taklit' ürünlerin üzerine "Made in Turkey" damgasını vurmaları ancak “tescil” ve “hukuki” yollarla engellenebiliyor.

Haberin Devamı

Ortadoğu olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapan Türk markalarını tehdit eden Çin üretimi malların engellenmesi, yurtdışında tercih edilir hale gelen Türk markanın uluslar arası pazarlarda da tescil edilmesi ile mümkün.  Çünkü tescilin uluslararası hukuk çerçevesinde sağladığı haklar, ürün ve hizmetlerde kullanılan markanın tescil edilmesi ile kullanılabiliyor.

Destek Patent AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Son aylarda Türk mallarının Arap ülkelerinde gördüğü ilgiden çıkar sağlamak isteyenlerin sayısı arttı. Türk markalarının taklidi konusunda son günlerde basında yer alan haberlerin önüne geçmek için girişimcilerimizin ihracat yoluyla uluslararası pazara açacakları markalarını hedef pazarlarda tescil ettirmesi gerekliliğini tekrar hatırlatmak isteriz” dedi

Tescilli markanın sağladığı hukuki haklarla, uluslar arası yaptırımlar kullanarak taklit kullanımların önüne geçilebileceğini aktaran Yamankaradeniz, “Tescilli markaya dayalı olarak başlatılacak hukuki girişim ile taklidin önlenmesi için başlatılacak hak arayışında kalıcı sonuç alınmasının mümkün olduğunu vurguluyoruz” diye konuştu.

Yamankaradeniz, “Özellikle Türk markalarının tercih edildiği Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine ürün ihraç edenlerin öncelikle yapacakları iş bu ülkelerde marka tescil işlemlerini başlatmak olmalıdır. Tescil edilen markaların taklidi halinde hukuki yollara başvurup taklit markalı ürünlerin satışının önlenmesi için mahkemelere müracaat edilmelidir. Hukuki sistemin uluslararası anlaşmalara taraf olan ülkelerde bağımsız olarak uygulanmakta olduğunu görmekteyiz. Ancak tüm bu işlemlerin sağlıklı olarak takip edilmesi için uluslar arası tescil işlemlerinde ve bu alanda deneyimli Marka ve Patent Vekillik şirketleri ile çalışması gerektiğini vurgulamak gerekir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!