Çin’e 60 milyon dolar yatırdık, 500 milyon dolara ulaşacağız

Güncelleme Tarihi:

Çin’e 60 milyon dolar yatırdık, 500 milyon dolara ulaşacağız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2007 00:00

Yılda 250 milyon dolar ciroya ulaşan ve Türkiye pazarının yüzde 55’ini elinde bulunduran Aksa Jeneratör, Çin’e 60 milyon dolarlık yatırım yaptı. Üretimi ve ciroyu ikiye katlamayı hedefleyen Aksa’nın patronu Cemil Kazancı, 8 milyar dolarlık pazardan daha fazla pay almak istediklerini söyledi.

TÜRKİYE pazarının yüzde 55’ini elinde bulunduran ve yılda 50 bin adet jeneratör üretimi yapan Aksa Jeneratör Çin’de 60 milyon dolara kurduğu fabrika ile üretimi ve ihracatı ikiye katlamayı planlıyor. Bugün dünya genelinde jeneratör pazarının 8 milyar dolara ulaştığını söyleyen Aksa Jeneratör İcra Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, "Çin’deki fabrikamızdan yılda 100 milyon dolarlık ihracat yapıp toplam ciromuzu 500 milyon dolara çıkaracağız" dedi.

İHRACAT PAZARINA YAKIN OLMALI: Cemil Kazancı, Türkiye’de iki ayrı fabrikada üretim gerçekleştirdiklerini anlatarak Aksa’nın yeni yatırımları ve jeneratör pazarıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Türkiye’de 25 bin adet ticari dizel jeneratör üretimi yapıyoruz. 25 bin adette portatif benzinli jeneratör üretimi gerçekleştiriyoruz. 250 milyon dolarlık ciroya sahibiz. Bunun 100 milyon dolarını ihracattan elde ediyoruz. Ancak dünya genelinde pazar 8 milyar dolara ulaşıyor. Bizim bu pazardan daha fazla pay almamız gerekiyor. Bunun için Asya ve Ortadoğu pazarına yakın olmak lazım. Bizde yeni yatırım stratejilerimiz doğrultusunda Çin’de üretim gerçekleştirmeyi planladık. Bugün toplam 91 ülkeye ihracat yapıyoruz. Geçtiğimiz eylül ayında Çin’in Changzhou sanayi bölgesinde 60 milyon dolarlık bir fabrika açtık. Buradaki üretimimiz ile ihracat pazarlarına yakın olacak ve dünya pazarlarında söz sahibi olacağımıza inanıyorum."

DÜNYA PAZARINDAN YÜZDE 20 PAY ALIRIZ: Çin’deki yeni yatırımla birlikte ciroyu ikiye katlayacaklarını söyleyen Kazancı, "2008 yılında 500 milyon dolarlık ciroya ulaşacağız. Ancak büyüyen pazarda önümüzdeki iki yıllık süre içerisinde yeni yatırımlar yapmamız gerekiyor" dedi. Dünya pazarlarında yüzde 20’lik bir paya sahip olmak için yeni yatırımları gündemlerine alacaklarını vurgulayan kazancı Aksa’nın yeni döneme ilişkin planlarını şöyle anlattı: "Dünya genelinde önemli bir oyuncu olmak için daha alacağımız çok yol var. Bugün Nijerya’dan ABD’ye, İran’dan Cezayir’e kadar 91 ülkeye ihracat gerçekleştiren bir kuruluşuz. Yapacağımız yatırımda Çin pazarına 150 milyon dolarlık ürün satarken bu bölgeden de 100 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz."

ENERJİ SIKINTISI İLGİYİ ARTIRDI: Cemil Kazancı, jeneratöre olan talebin dünya piyasalarındaki enerji sıkıntısından kaynaklandığını belirterek "Bugün genel olarak büyük bir enerji talebi var. Özellikle elektrik üretimi ve tüketimi çok dengeli gitmiyor. Bu nedenle jeneratöre ihtiyaç var. Pazarın hızla yükselmesinin nedeni bu" dedi. Üretim kapasitesini artırmakla kalmayıp yeni yatırımlara ağırlık verdiklerini vurgulayan Kazancı, "Enerji sıkıntısını karşılamak için jeneratör üretimine yatırım yapıyoruz. Artık sadece büyük firmalar değil küçük işletmeler de jeneratör kullanmaya başladı" diye konuştu.

Asansörlü binada jeneratör şart

SON
dönemlerde yıldız sektörlerin başında gelen gayrimenkulün jeneratör pazarını da canlandırdığına dikkat çeken Cemil Kazancı, "Artık her konut projesinde bir jeneratör kullanmak zorunlu hale geldi" dedi. Kazancı, "Çok katlı yapılan binalarda asansör bulunması jeneratörü zorunlu kılıyor. Çünkü 20 katlı bir yapıda elektrik kesildiğinde asansörde kalma olasılığı çok fazla. Yani asansörü bulunan bir binada jeneratör mutlaka kullanılmalı" şeklinde konuştu.

Dizisini kaçırmak istemeyen jeneratör alıyor

TÜRKİYE’de dizi sektöründe yaşanan hareketliliğin jeneratör pazarına yansıdığını belirten Cemil Kazancı, "Son dönemlerde elektrik kesintileri arttı. Dizisini kaçırmak istemeyen ise jeneratör alıyor" dedi. Türkiye’de yılda 25 bin adet küçük benzinli jeneratör satışı gerçekleştirdiklerinin altını çizen Kazancı, "Bu alandaki jeneratörlere ilgi artıyor. Artık evlerde balkonlara yerleştirilebilen küçük jeneratörlerden çok fazla satış yapıyoruz. Bunun yanında yılda 2 bin 500 adet doğalgaz ile çalışabilen jeneratörler de üretiyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!