Çimin kraliçeleri

Güncelleme Tarihi:

Çimin kraliçeleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2013 00:00

Peyzaj çalışmaları için kurulan FBK adlı şirketin patronları Betül ve Tuğba Kuvvetli kardeşler, bugün Türkiye’deki birçok futbol kulübünün sahasına çim üretiyor.

Haberin Devamı

Kayseri, Sivas, Gençlerbirliği ve Galatasaray Metin Oktay Tesisleri’ni tamamlayan iki kardeş “Çimin kraliçeleri” olarak gösteriliyor.

KONUT projeleri ve belediyelerin peyzaj çalışmaları için 2005’te kurulan FBK adlı şirket, bu gün Türkiye’de bir çok futbol sahasına çim üretmeye başladı. Yılda 750 dönümlük çim döşeyen Tuğba Kuvvetli ve Betül Kuvvetli Fiumi kardeşler, bugün ”Çimin Kraliçeleri” olarak gösteriliyor. Kadir Has Stadyumu, Sivas 4 Eylül Stadyumu, Ankara 19 Mayıs Stadyumu, Galatasaray Metin Oktay Tesisleri ve Eskişehir Atatürk Stadyumu’nun çimlerini ve bakımını yapan FBK, bugün Libya ve Irak’ta da peyzaj ve çim çalışmaları gerçekleştiriyor. Şirketin en büyük hedefi ise Türkiye’deki futbol sahalarına Premier League standardı kazandırmak. Şirket, bunun için de dünyanın en büyük çim şirketi Desso ile anlaşıp Türkiye’de ilk defa “hibrit çim” için harekete geçti.

50’DEN FAZLA MAÇ

Futbol sahası çimi üretimi ve bakımının çok zor bir iş olduğunu antalan Tuğba Kuvvetli, şu bilgileri verdi: “Şirketin asıl kurucusu babamız Fevzi Kuvvetli’dir. Biz yurtdışında aldığımız eğitimlerle futbol sahası alanında kendimizi geliştirdik. Bunun için dünyanın en iyi statlarını gezdik. 250 dönümlük çiftlikte çim yetiştiriyoruz. Futbol sahası zemininin sağlam kalabilmesi çok önemli. Bunun için yeterli rüzgar alabilmesi, güneş görmesi ve sulamanın doğru zamanda yapılması gerekiyor. Ancak Türkiye’de iklim çok farklı. Bnunu için de bakımların ve kullanılan tohumlar önem kazanıyor. Bugün Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nda yılda 50’den fazla maç yapılıyor. Etkinlik ve kutlamalara rağmen zemin Avrupa standardında.”

BÜTÇE AYIRMAK LAZIM

Türkiye’de futbol sahalarının zemin bakım çalışmalarına kulüplerin yeterli bütçe ayırmadığını dile getiren Betül Kuvvetli Fiumi, şöyle konuştu: “Kulüpler stadyumu tamamladıktan sonra zemin bakım çalışmalarına yeterli önemil vermiyor. Buraya ayrılan bütçeler malesef Avrupa standartlarının da altında kalıyor. 600 bin lira ile 1 milyon lira arasında yapılan yatırımlarla sahaların zeminleri Avrupa standartlarına kavuşturulabilir. böylece futbolcu sakatlıklarının da önüne geçmek mümkün.”

HİBRİT ÇİM GELİYOR

Avrupa’da futbol sahalarının yeni tekniklerle yapıldığını anlatan Tuğba Kuvvetli, şu bilgileri verdi: “Hibrit sistemde doğal ve yapay çim kullanılıyor. Futbolcu doğal çimde oynarken, yapay çim zeminin altında iplerle kuma bağlı bir şekilde duruyor. Premier League’de kullanılan bu sistem FİFA ve UEFA’nın standardı olarak geçiyor. Şimdi Brezilya’daki sahalarda 2014 Dünya Kupası için bu sisteme geçiyor. Hibrit çimi dünyada Desso adlı şirket uyguluyor. Biz de Süper Lig’deki sahalar için bu sistemi Türkiye’ye getirdik. kulüplerle görüşmelerimiz devam ediyor.”

Haberin Devamı

U-20 için TFF harekete geçti

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de düzenlenecek olan U-20 Dünya Kupası için Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) harekete geçtiğini anlatan Betül Kuvvetli Fiumi, şunları söyledi: “Türkiye’de yeterli seviyede futbol sahaları için çim makinesi bulunmuyor. TFF, turnuva öncesi ihaleye çıkarak bu araçları kiralayacak. Geleceğin yıldızları Türkiye’de görücüye çıkıyor. Ancak bazı stadyumların zemini konusunda endişeler var. Bunun için biran önce harekete geçilerek,
bu zeminlerin düzenlenmesi gerekiyor.”

Kale önünde çimin boyu uzun olur

FUTBOL sahalarında çimin boyunun 1.5 cm olduğunu anlatan Betül Kuvvetli Fiumi, futbol çikmi hakkında şu bilgileri verdi: “Futbol sahalarında çimin en çok yıprandığı yerler ise kale önü oluyor. Bu yüzden de çimin boyu biraz daha uzun kalıyor. Sahanın sıcaklığı ise 15 derece olmalı. Sezon sonunda bakımların doğru zamanda yapılması gerekiyor. Yoksa çim mantar hastalığına yakalanıyor.”

Haberin Devamı

San Siro Stadı hibrit çime geçti

İTALYA’nın Milano şehrindeki San Siro Stadı’nın da “Hibrit çime” geçtiğini söyleyen Tuğba Kuvvetli, “Milan ve Inter bu stadyumda maç yapıyor. Yılda ortalama 80 maç yapılıyor. İki kulüp yılda 2 defa çimi yeniliyordu. Hibrit çimde geçtikten sonra 3 yılda bir yenilenecek. Arsenal 17 farklı sahada idman yapıyor. Hibrit çim için 1 milyon sterlin harcadılar. Arsenal’in 13 kişilik özel çim ekibi bulunuyor” dedi.

Hibrit çimin özellikleri

· Hibrit çim yapay lifler ile güçlendirilmiş yüzde 100 doğal çimdir.
· Bilgisayar kontrollü makinalar tarafından enjekte edilir.
· 18 cm derinliğinde, 2 cm yüzey yüksekliğinde bulunuyor.
· Dört mevsim kullanım avantajı var.
· Çim kopmaları görülmez.
· Çim kökleri muhafaza altında kalır.
· Kendini yenilemesi daha hızlı olur.
· Yeniden çimlendirmeye ihtiyaç duyulmaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!