"Çilek diyarı"nda ihracat başladı

Güncelleme Tarihi:

Çilek diyarında ihracat başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2013 11:06

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan ve "çilek diyarı" diye adlandırılan Silifke ilçesinde, çilek ve domates ihracatı başladı.

Haberin Devamı

İlçeye bağlı belde ve köylerde yetiştirilen açık alandaki çilek ve örtü altındaki domatesler Atayurt beldesinde hale getirilip buradan Rusya'ya ihraç ediliyor.

Atayurt Hal Derneği Başkanı Ali Türer, gazetecilere yaptığı açıklamada, çilek ve domates ihracatının aynı anda başlamasının sevindirici olduğunu kaydetti.
Hasadı yapılan çilek ve domatesin dış piyasada Rusya'ya ihraç edildiğini, iç piyasada ise Ankara, İstanbul ve Erzurum başta olmak üzere talebe göre yurdun değişik yerlerine gönderildiğini ifade eden Türer, çileğin şu anda iç piyasa için üreticilerden kilosunun 1.30 liraya, ihracat için 1.80 liraya alındığını, domatesin ise iç piyasa için 1,45 liraya, ihracat için 1,60 liraya alındığını söyledi.

Silifke'de bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadının yapılacağını, bunun da en az 20 bin tonunun ihraç edilmesinin hedeflendiğini anlatan Türer, geçen yıl çileğin ortalama fiyatının 1 ila 1,20 lira arasında satıldığını, fiyatların bu yıl aşağı düşmesinin beklenmediğini vurguladı.

Haberin Devamı

Hasat sezonunun temmuz ayı sonuna kadar süreceğine dikkati çeken Türer, herkesin gönül rahatlığıyla Silifke çileğini tüketebileceğini belirterek, "Silifke çileği dünyada tanınır hale geldi. Böylelikle yoğurdu ile bilinen Silifke artık çileğiyle de ün kazanmaya başladı. Çiftçilerimiz de en kaliteli çileği üretmek için var gücüyle çalışıyorlar" dedi.

Domates üretimi

Türer, ilçede açık alan ve örtü altında toplam 14 bin 500 dönümlük alanda 175 bin ton domates üretimi yapıldığını, bu üretimin 4 bin dönümlük kısmının örtü altında gerçekleştiğini bildirdi.

Üretilen domatesin yaklaşık 50 bin tonunun başta Rusya olmak üzeri Romanya, Macaristan, İran, Irak, ve Bulgaristan'a ihraç edileceğini anlatan Türer, kalan kısmının ise Ankara, İstanbul, Erzurum, Ağrı, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir tarafına gönderildiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!