Çiftçiye kredi 1 milyar

Güncelleme Tarihi:

Çiftçiye kredi 1 milyar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tarım Kredi Kooperatifleri üyesi çiftçilerin Ziraat Bankası'ndan kullandıkları 500 milyon liralık kredi 1 milyar liraya yükseldi. Tarım Bakanı Taşar, Devlet Bakan Güneş Taner'in olur verdiğini söyledi.

Ziraat Bankası'nca çiftçilere kullandırılan 500 milyon liralık kredi, 1 milyar liraya yükseltildi. Tarım Kredi Kooperatifleri'ne üye çiftçilerin yararlandığı bu kredinin limitinin arttırılması konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar'ın isteğine, Devlet Bakanı Güneş Taner olumlu karşılık verdi. Taşar Hürriyet'e, Taner ile uzlaştıklarını söyleyerek, çiftçinin yeni kredi miktarından yararlanabilmesi için, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu'nca bu doğrultuda karar almasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu karardan Tarım Kredi Kooperatiflerine üye, 1 milyon 600 bin çiftçi yararlanacak.

İNGİLİZ YÖNTEMİ

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, tarımsal arazilerin ürün verimini arttırmak ve israfı önlemek amacıyla yeni bir hukuksal çalışma başlattı. Taşar, Türkiye'deki tarımsal arazilerin, mevcut veraset sistemi nedeniyle, çok parçalı bir görünümde olduğunu belirterek, şunları söyledi:

‘‘Miras yoluyla parçalanan arazilerde birbirinden çok farklı ürünler yetiştiriliyor. Bilinçsiz ekim yapılıyor. Kimi toprağın başında duruyor, kimisi hiç ilgilenmiyor. Yanyana iki küçük tarla için, aynı tarım araçları alınarak israfa yol açıyor. Hem ekonomi zarar görüyor, hem ürün deseni bozuluyor. Bu olumsuzlukları önlemek için miras sistemini değiştirmek gerekiyor,’’

Bu amaçlya bakanlık bünyesinde hukuksal bir çalışma başlatıldığını açıklayan Taşar, ‘‘Amacımız, İngiltere'de olduğu gibi toprağın değil, oradanın bütününden elde edilecek rantın paylaşımını sağlamak. Bunun için bütün yasal sistemi tarıyoruz’’ diye konuştu.

BELGE KOLAYLAŞTI

Kredi miktarının arttırılmasının yanı sıra, çiftçilere yönelik yeni bir kolaylık daha getirildi. Çiftçilik belgesi almak için gereken bürokratik işlemler kısaltıldı. Alınan karara göre, çiftçilik belgesi almak isteyen bir çiftçinin, bulunduğu yerdeki Ziraat Odası'na, Ziraat Odası yoksa İlçe Tarım Müdürlüğü'ne başvurması yeterli olacak. Ve bu işlem sırasında, çiftçiden, yıllık aidat ve kaıt üçreti veya benzeri bir ad altında çiftçilik belge ücreti olan 500 bin lira dışında başka para alınmayacak.

Bakan Taşar, çifçilerin isimlerinin Ziraat Odaları'na bildirildiğini söyleyerek, ‘‘Genelgeyi gönderdik. Bundan böyle çiftçiden rastgele para alınmayacak’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!