'Çiftçiye af değil ödeme kolaylığı'

Güncelleme Tarihi:

Çiftçiye af değil ödeme kolaylığı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2001 00:00


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yaptığı çalışmaya göre, çiftçi borçlarının ödenmesinde getirilecek kolaylık, toplam iki katrilyon liralık borcun ödenebilir hale gelmesini sağlayacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Bakan Gökalp, dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, bakanlara, çiftçi borçlarına neden ödeme kolaylığı sağlanması gerektiği konusunda bilgi notu dağıttı.

Bakanlık tarafından hazırlanan notta, çiftçinin, 1990 yılından bu yana kullandığı tarımsal kredilerin borçlarını, içinde bulunduğu ödeme sıkıntısı ve genel ekonomik sıkıntılardan dolayı ödeyemediği, bu borçların, temerrüte düşerek faizleri ile birlikte büyük tutarlara ulaştığı vurgulandı.

Çiftçinin içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarılması için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca alternatifli çalışmalar yapılarak çeşitli defalar Bakanlar Kurulu'na sunulduğu, daha önce de bu konu ile ilgili Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı temsilcilerinden oluşan bir komisyonun çalışma yaptığı hatırlatıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar çerçevesinde, çiftçilerin Ziraat Bankası, tarım kredi kooperatifleri, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ve TEDAŞ'a olan tarımsal kredi borçlarının faizsiz olarak üç yıl süre ile ertelenmesine ilişkin kararname taslağının, geçen temmuzda Başbakanlık'a sunulduğu anlatılan bilgi notunda, herhangi bir gelişme kaydedilmemesi üzerine, aynı taslağın 12 Şubat 2001'de tekrar Başbakanlık'a gönderildiği kaydedildi.

Şubat ayı sonlarında başgösteren ekonomik krizin, tüm sektörleri olduğu gibi, zaten borcunu ödeyemez durumda olan çiftçiyi daha da olumsuz şekilde etkilemesi üzerine, çiftçi borçlarına ödeme kolaylığı getirilmesi için bakanlıkça yeni bir çalışma yapıldığı belirtilen notta, bu çalışmanın da ekonomik programın açıklanmasından önce Bakanlar Kurulu'na sunulduğu bildirildi.

AF DEĞİL, ÖDEME KOLAYLIĞI

Bakanlık tarafından yapılan çalışmada, çiftçi borçlarının ertelenmesindeki asıl amacın, ''herhangi bir şekilde af değil, sıkıntı içerisinde bulunan tarım sektörüne ve çiftçiye ödeme kolaylığı getirilmesi'' olduğu vurgulandı.

Çiftçi borçlarına ödeme kolaylığı getirilmesi ile iki katrilyon dolayındaki borcun ödenebilir duruma gelmesinin sağlanacağına işaret edilen çalışmada, ''1990 yılından bu yana zaten ödenmeyen tarımsal kredi borçlarının, getirilecek ödeme kolaylığı ile devlete geri dönüşü sağlanmış olacaktır'' denildi.

Bakanlık tarafından yapılan çalışmada, Türkiye'de tarımın ihmal edilemeyeceği, tarım-sanayi entegrasyonunun da henüz sağlanamadığı vurgulandı.

Bakanlığın tarımsal kredi faiz oranlarının 2001 yılı sonuna kadar kriz öncesi oranlarla, hayvancılıkta yüzde 54, bitkisel üretimde yüzde 65 olarak uygulanması ve çiftçi borçlarına ödeme kolaylığı getirilmesine ilişkin alternatifli çalışması, son yapılan Bakanlar Kurulu'nda kabul edilmişti. Kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin talebi ise Ziraat Bankası yönetimi ile yapılacak görüşmelere ve Hazine'den kaynak sağlanmasına bağlı olarak sonuçlandıracak. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!