Çiftçi kredisini ödeyemedi, tarlası icradan satışa çıktı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2017 11:17

MERSİN’de yaşayan çiftçi Çetin Can, mahsulü sel suları altında kalıp kredi borcunu ödeyemeyince, banka tarlasını icradan satışa çıkarttı.

Haberin Devamı

Merkez Adanalıoğlu Mahallesi’nde çiftçilik yapan Çetin Can, 4 yıl önce Ziraat Bankası’ndan 630 bin lira tarım kredisi çekip sera kurdu. Peş peşe gelen afetler ve ürünlerin para etmemesi üzerine kredi borcunu ödeyemeyen Can’ın 37 dönüm tarlası, banka tarafından icradan satışa çıkartıldı. Son umudu olan serasındaki fasulyenin de aralık ayındaki sel felaketinde yok olduğunu belirten Çetin Can, icranın durdurulmasını istedi. Çetin Can, "630 bin TL çektiğim krediyi 4 yıl sürecinde aralıklarla toplamda 370 bin TL ödedim. Afetler oldu ve mahsulden para kazanamayınca yapılandırma borcunu ödeyemedim. Ne yapacağımı bilemiyorum" dedi.

Çiftçi kredisini ödeyemedi, tarlası icradan satışa çıktı

Haberin Devamı

"TEK EKMEK TEKNEM ARAZİM"

Arazisinin satılmaması için çağrıda bulunan çaresiz çiftçi Can şunları söyledi:

"Son olarak başımıza gelen sel felaketinden dolayı ektiğim mahsuller bozuldu. Seralarımı da bozmak zorunda kaldım. Bu yüzden borcumun son taksitini ödeyemedim, icralık oldum. 37 dönüm arazim satışa çıkacak. Çiftçi arkadaşlarımın hepsi borçlarını yapılandırıyor. Yetkililerimize sesleniyorum. 4 yılda başımıza gelen doğal afetler ürünlerimizi elimizden aldı. Bize bir avuç toprak kaldı. Bu da icra yolu ile satılıyor. Bu saatten sonra ne yapacağım. Yetkililerden, satışa çıkarılacak arazimin iptal edilip satışa çıkarılmamasını istiyorum."

BORCU BİR ÇOK KEZ YAPILANDIRILDI

Konu ile ilgili bankadan yapılan açıklamada ise, çiftçi Çetin Can'ın eşi B. Can'ın kredi borçluları olduğu ifade dilerek "Adı geçene 2011 yılı içerisinde haberinizde belirtilen tutardan daha yüksek tutarda kredi limiti tahsis edilmiş ve kullandırım yapılmıştır. Sadece Mersin ili örtü altı biber üreticilerine yönelik olarak Bankamız Mersin Şubesi ile Mersin Girişimci Şubesi’nin yetkili kılındığı son derece esnek ve tamamen üreticiyi korumaya ve kalkındırmaya yönelik yapılandırma yetkisi kapsamında, tüm Kazanlı ve Adanalıoğlu üreticileri gibi Bettül Can da 21.03.2013 tarihinde dilekçe vererek vadesi geçen borçlarını 5 taksitte ödeme taahhüdünde bulunmuştur.  

Haberin Devamı

Bu ödeme planı doğrultusunda mevcut borç müşterimiz ile mutabık kalınan taksit tutar ve vade tarihleri ile aynı tarihte yapılandırılmış ancak ödeme planının 01.07.2014 tarihli 3. taksidi ödenmemiş, üretici bu defa 22.09.2014 tarihinde kalan borcunun tekrar yapılandırılması için Bankamıza başvurmuştur.

Bankamız aynı tarihte söz konusu borcu bu defa yine 5 yıl vade ile müşteri ile mutabık kalınan taksit tutar ve tarihleri ile yapılandırmış ancak üreticimiz ilk taksidi dahi yatırmamış ve 19.10.2015 tarihinde Bankamız alacağı takip hesaplarına intikal ettirilmek zorunda kalınmıştır.Kredi teminatında yer alan ipotekli taşınmazlar için 28.06.2016 tarihine satış günü alınmış, fakat üreticinin 28.07.2016 tarihine kadar borcunun tamamını ödemeyi taahhüt etmesi, borcuna mahsuben bir miktar da ödeme yapması üzerine Bankamızca söz konusu satış düşürülmüştür. 

Haberin Devamı

Ancak üretici taahhüdünü yine yerine getirmemiş, bunun üzerine icradan 2. satış günü talep edilmiştir. 10.01.2017 tarihli 1. satışa iştirak eden olmamış, bunun hemen akabinde üretici bu defa 2. satışa kadar borcunun tamamının ödeyeceğini taahhüt etmiş ve yine bu taahhüte duyulan güven üzerine Bankamızca taşınmaz tefevvüz de edilmemiştir. Netice itibariyle; bugüne kadar üreticinin ifade ettiği tüm taahhütler samimi kabul edilerek Bankamız alacağı defalarca yapılandırma yapılmış, Bankamız tüm Birimlerince söz konusu taşınmazların icra marifetiyle satılmaması için her türlü kolaylık gösterilmiş ve fakat adı geçen üretici taahhütlerinin hiçbirini yerine getirmemiş, sonuç olarak Bankamız iyi niyetli yaklaşımı karşılık bulamamıştır" denildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!