CIA işkencesi yapıyorlar

Güncelleme Tarihi:

CIA işkencesi yapıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2015 01:43

Başbakan Aleksis Çipras’ın uzlaşma konusunda iyimser olmasına rağmen Yunan Maliye Bakanı Yanis Varufakis yine Troyka’yı hedef aldı. Troyka’nın ülkesine uyguladığı metotları CIA’in işkencelerine benzeten Varufakis, “Troyka Yunanistan’ın kafasını suyun içine soktu. Kalp atışları tam duracakken nefes almamız için kafamızı sudan çıkardı. Sonra yine suyun içine soktu” dedi.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Troyka’nın (AB Komisyonu-Avrupa Merkez Bankası-IMF) ülkesine uyguladığı metodları, CIA’in işkencelerine benzetti. Varufakis, Alman Spiegel dergisine verdiği demeçte “Troyka Yunanistan’ı kafasını suyun içine soktu. Kalp atışları tam duracakken de birkaç nefes almamız için kafamızı sudan çıkardı. Sonra yine suyun içine” dedi. Yunan Maliye
Bakanı “Troyka’da itibar sahibi pek çok yetkili var ama metotları sorunlar yaratabilir. CIA’da da istememelerine rağmen suda boğma hissini yaratan işkenceyi destekleyen iyi insanlar vardı” diye ekledi. Varufakis, İngiliz The Guardian gazetesine verdiği demeçte ise “B planımız yok, gerisi Armageddon (mahşer günü) diye konuştu.

YUNAN- İSPANYOL SAVAŞI

Brüksel’deki AB Zirvesi’ne Almanya Başbakanı Angela Merkel’in itirazlarına ne diyeceğini planlayarak giden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Brüksel’de en büyük tepkiyi İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’dan gördü. Çipras ile Rajov el bile sıkışmadılar. Yunan Başbakanı, zirveden sonra düzenlediği basın toplantısında “Rajoy zirvede Yunanistan konusunda huzursuzdu. Yanlış yapıyor. Eğer fırsatını bulsam, kendisine bir iç siyasi tedirginliği dışa ihraç etmemesi gerektiğini söylerdim. Kimse iç sorunlarını, başka ülkeler üzerinden
çözemez” dedi.

Haberin Devamı

YUNANLARI KIZDIRDI

Rajov Twitter hesabından “Herkesin iradesi, başarması için Yunanistan’a yardım etmektir. Ancak, kullara ve üstlenilen yükümlülüklere uymak önemlidir” diye yazarak Çipras’a cevap verdi. Ancak, hesabına “AB ailesi” başlığı ile koyduğu bir fotoğraf Yunanları çok kızdırdı. Fotoğrafta, Çipras en solda ve neredeyse hiç görünmüyor. Yunan medyası “Rajov bu fotoğrafı kasten mi koydu?” sorusunu sordu. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo ise Europa Press’e demecinde, “Eğer Yunanistan’a 32.7 milyar Euro vermeseydik, İspanya’da işsizlere ödediğimiz maaşa yüzde 50, emekli maaşlarına ise yüzde 38 zam yapabilirdik” dedi.

Karikatür iğrenç

CIA işkencesi yapıyorlar

Haberin Devamı

SYRİZA’nın yayın organı sayılan Avgi gazetesinde yayınlanan bir karikatür ise Almanya’da büyük tepki gördü. Avgi gazetesi Almanya Maliye Bakanı’ın Nazi subayı kıyafetiyle ve “Yağınızdan sabun yapmakta ısrarlıyız. Küllerinizden gübre yapmayı tartışırız” diyen bir karikatür yayınladı. Almanya Malieye Bakanlığı Sözcüsü Martin Jenger bu karikatür için “İğrenç” yorumu yaptı.


Çipras’dan başka iyimser yok

BAŞBAKAN Aleksis Çipras yönetimindeki Yunanistan’ın Avrupa Birliği’yle kurtarma programı konusunda başlattığı macera ilginç manevralarla sürüyor. Şu ana kadar gündeme getirdiği önerilerin neredeyse tamamına yakını reddedilen ve yıllardır Atina’nın kurallara uyup uymadığını denetleyen Troyka için ‘Unutun’ ifadesini kullanan Çipras’ın onayıyla Yunanistan ile Troyka arasında teknik görüşmelere dün başlandı. AB’nin, Brüksel zirvesinde ileriye doğru adımlar atıldığını söyleyen ve pazartesi günkü Eurogroup toplantısında soruna çözüm bulunacağına inandığını belirten Çipras’ın iyimserliğini paylaşan ise çıkmadı. Yunanistan’ın önerileriyle mevcut programın uyum oranını ölçme amaçlı analizler üzerine kurulan görüşme Yunanistan’ın 28 Şubat’ta sona erecek kurtarma programı konusunda nihai kararın verileceği 16 Şubat’taki Eurogroup toplantısı öncesinde “son çaba” görülüyor.

Haberin Devamı

Yeni program mümkün

GÖRÜŞMELERE hakim AB kaynakları Eurogroup kanadının mevcut program yerine bu programın temel ilke ve kurallarını yansıtan, Atina’ya belli bir rahatlama sağlayacak ve diğer 18 ülkenin kabul edeceği yeni bir programın müzakere edilmesinin mümkün olduğunun altını çiziyor. Troyka için bu ismin kullanılmasından vazgeçilmesi de en kolay atılabilecek adımlar arasında yer almayı sürdürüyor. Üst düzey bir AB yetkilisi, “İsmi ne olursa olsun mekanizmanın işlevinin ne olacağını herkes biliyor” dedi. Gelinen son aşamada Yunanistan mevcut planın yüzde 70’ine bağlı kalma niyetinde. Yüzde 30’unda ise değişikliğe gidilmesini talep ediyor. Teknik görüşmeler adı geçen yüzde 30’un değiştirilip değiştirilemeyeceğini değerlendirme amacı taşıyan “ortak zemin bulma” çalışması açısından önem taşıyor.
Atina-Brüksel arasındaki manevralara önceki gece ECB de katılarak Yunanistan Merkez Bankası’na 5 milyar Euro tutarında acil kredi fonuyla destek olunmasını kararlaştırdı. ECB’nin bu hamlesini, “18 Şubat’ta gözden geçirme” vurgusuyla yapması 16 Şubat’taki Eurogroup konusunda Atina’ya gönderilen güçlü bir mesaj olarak algılandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!