Chrysler'in alacaklıları Fiat'a satışına karşı çıktı

Güncelleme Tarihi:

Chryslerin alacaklıları Fiata satışına karşı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2009 10:45

ABD'de otomotiv şirketi Chrysler'ın küçük alacaklıları, nisan ayında iflas koruma başvurusunda bulunan Chrysler'ın, varlıklarının büyük bölümünün İtalyan otomotiv şirketi Fiat'a satışına karşı çıktı.

Haberin Devamı

Indiana eyaletindeki bazı emeklilik fonları, satışın, kendileri gibi hissedarların çıkarına olmaması nedeniyle, Yüksek Mahkemeden, satışın durdurulmasını istedi.
Chrysler'ın iflas koruma davasına bakan mahkemenin yargıcı, pazartesi günü, Chrysler'ın varlıklarının büyük bölümünün Fiat'a satışını onaylamıştı.

Mahkeme, Chrysler ile ilgili yarın öğleden sonraya kadar tarafların müdahil olabileceğini de bildirmişti.

CHRYSLER'IN DURUMU

ABD'de otomotiv sektörünün kalbi sayılan Detroit'in “Üç Büyüğü”nün en küçüğü olan Chrysler da içinde bulunduğu sorunları aşamayınca 30 Nisan'da iflas koruma başvurusunda bulundu.

ABD'de 1925'de Walter P. Chrysler'ın kurduğu şirket, ilk iflas koruma başvurusunda bulunduğu 1970'li yılların sonunda eski ABD Başkanı Jimmy Carter döneminde hükümetten 1,5 milyar dolar kredi alarak yoluna devam etti.

Haberin Devamı

Alman otomotiv devi Daimler-Benz'in 1998 yılında 38 milyar dolarla satın aldığı Chrysler'ın satışları, son yıllarda petrol fiyatlarının artmasıyla tüketicilerin beğenilerinin değişmesi nedeniyle azalmaya başladı.

Tıpkı GM de olduğu gibi, fazla benzin harcayan arazi araçları ve motor hacmi büyük araçlar yerine, daha küçük ve daha az yakıt tüketen araçlar üreten Japon firmaları Chrysler'ın da başına bela oldu.

Daimler sonunda Chrysler'ın yüzde 80,1'ini ABD'li özel yatırım şirketi Cerberus'a 2007 yılında sattı. Daimler, daha sonra Chrsyler'daki yüzde 19,9 hissesinden ve dolayısıyla 1,9 milyar dolar tutarındaki alacağından vazgeçerek, bu şirketle bağlarını tamamen kopardı.

ABD yönetiminin 4 milyar dolar destek verdiği şirket, bulunduğu durumdan sıyrılmada başarısız olunca iflas koruma başvurusunda bulundu.

Chrysler'ın iflas koruma davasına bakan mahkemenin yargıcı Arthur Gonzalez, Chrysler'ın varlıklarının büyük bölümünün Fiat'a satışını onayladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!