Chobani’nin milyar dolarlık davası kapandı

Güncelleme Tarihi:

Chobani’nin milyar dolarlık davası kapandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2015 01:30

Amerika’nın dev yoğurt üreticisi Chobani’nin sahibi Hamdi Ulukaya ve eski eşi arasındaki milyar dolarlık dava üç yıl sonra bitti. Taraflar, gizlilik şartı nedeniyle açıklanmayan bir rakamda anlaşınca dosya kapandı. Ulukaya’nın Chobani’nin CEO’su olmaya devam edeceği öğrenildi.

Haberin Devamı

AMERİKA’nın hızla büyüyen 3 milyar dolarlık Yunan yoğurdu pazarının en büyüğü Chobani’nin sahibi Hamdi Ulukaya (43), üç yıl süren davanın ardından eski karısı Ayşe Giray’la (46) anlaştı. Giray’ın şu anda piyasa değeri 2.5-8 milyar dolar arasında olduğu hesaplanan Chobani firmasının yüzde 53 hissesine sahip olduğu iddiasıyla açtığı davada Ulukaya’nın Giray’a ne kadar ödemeyi kabul ettiği anlaşmadaki gizlilik şartı nedeniyle açıklanmadı. Ancak Hürriyet’e konuşan, konuyu takip eden kaynaklar, bu kararın ardından Chobani firmasının önününün açıldığını ve Ulukaya’nın da şirketin CEO’su olarak kalmaya devam edeceğini açıkladılar.

ANNEMLE KONUŞUYORUM Hürriyet’in edindiği, New York Eyaleti Yüksek Mahkemesi yargıcı Saliann Scarpulla’nın davaya ilişkin 10 Nisan 2015’te verdiği karara göre, Giray ve Ulukaya arasındaki dava, tarafların kendi aralarında vardıkları anlaşma sonucu kapanmış gözüküyor. Ancak karar, anlaşmanın detaylarını içermiyor. Hürriyet’in ulaştığı Ayşe Giray, “Şu anda öbür telefonda annemle konuşuyorum, kusura bakmayın” diyerek görüşme talebimizi geri çevirdi. Ulukaya da konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmadı.

ŞİRKETİN ÖNÜ AÇILDI

Haberin Devamı

Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar ise bu kararın ardından Chobani’nin “önünün açıldığını” söylerken, buna halka açılma, birleşme, satın alma gibi tüm seçeneklerin dahil olduğunu belirttiler. Nitekim uzun süredir halka açılacağı konuşulan Chobani, bu davanın yarattığı tartışmanın da etkisiyle bu kararını erteliyordu. Zira Chobani’nin halka açılma için gerekli olan adım, piyasa değerinin hesaplanmasının, davayı uzlaşması daha zor bir hale getirebileceği düşünülüyordu. Ulukaya’nın avukatı Orin Snyder da, 30 Mart 2015’te Giray’ın açtığı davaya ilişkin yaptığı açıklamada, bu nedenle şöyle demişti: “Bu dava büyük çarpıtmalara dayanıyor. Şikâyetçinin iddiaları, gerçeklerden yoksun, oportünist özellikler taşıyor. Şikâyetçi, bu yüzden bu davayı açmak için 15 yıl bekledi, çünkü iddialarını, Choban’nin ABD’nin en çok satan yoğurt markası olmasından sonra üretti.”

MUAZZEZ AKKAYA’NIN KIZI

Haberin Devamı

Üç yıl önce Hürriyet’in görüştüğü Ayşe Giray, Amerika’ya öğrenci vizesiyle 1994’te geldiğini söylediği Ulukaya ile evlendiklerini, Ulukaya’nın bu sayede ABD’de kalıcı oturma izni almasını sağlayan Yeşil Kart’a kavuştuğunu, evlilikleri sırasında da Ulukaya’ya işlerini kurması için değişik tarihlerde toplam 500 bin dolar sermaye verdiğini iddia etmişti. Ulukaya ile iki yıldan az süren bir evliliğin ardından 1999’da boşandıklarını belirten Giray, Ulukaya’nın devam eden iş ortaklıklarında kendisinden bilgi sakladığını öne sürmüştü. New York’ta doktorluk yapan Giray, Türkiye’nin şair Sezai Karakoç’un ünlü Monna Rosa şiirinde ilan-ı aşk etmesiyle tanıdığı Muazzez Akkaya’nın da kızı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!