Chirac'dan Airbus sitemi

Güncelleme Tarihi:

Chiracdan Airbus sitemi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

THY'nin yeni uçak alımı için Almanya Başbakanı Helmut Kohl'ün, ‘‘Boeing'i boş verin Airbus alın’’ önerisinin ardından, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da, Airbus için bizzat devreye girerek kulis yaptı. Chirac, önceki gün görüştüğü Başbakan Mesut Yılmaz'dan THY ihalesinin ikinci kısmı için, Avrupa ortaklığı Airbus'ın tercih edilmesini istedi.

Chirac, bu talebi için de, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği isteğini öne sürerek, ‘‘İhalede Airbus şirketinin tercih edilmesi üyelik yolunda Türkiye'ye yardımcı olur’’ mesajı verdi. Chirac, Yılmaz'a bu görüşünü, ‘‘AB'ye tam üyelik için büyük çaba harcadınız ve Avrupa'yla bütünleşme yolunda gelişme beklediğiniz bu dönemde, yolcu uçağı gibi çok büyük bir ihalede Amerikan şirketlerinin Avrupa şirketlerine tercih edilmesi bizi çok şaşırttı. Bunun nedenin pek anlayamadık’’ diye dile getirdi.

BU BİR BAŞLANGIÇ

Fransa Başbakan'ı Lionel Jospin'in de geçen hafta, Strasbourg'da görüştüğü Yılmaz'a, aynı konuda sitem ettiği öğrenildi. Yılmaz ise yaklaşık 850 milyon dolar tutarındaki ilk bölüm ihalenin sadece bir başlangıç olduğunu ve bunun devamının geleceğini belirtti ve Chirac'a şunları söyledi: ‘‘Türk Hava Yolları'nın sonuçlandırdığı bu ilk bölüm ihale, sadece kısa menzilli uçakları kapsıyordu. Şimdi sırada maliyeti çok daha yüksek olan ve uzun menzilli uçak alımını kapsayan, ikinci kısım ihale var. Bu ihalede neye karar verileceği belli olmaz.’’

Yılmaz, ilk ihalede Boeing şirketinin tercih edilmesinin ikinci ihalede de mutlaka aynı şirketin tercih edileceği anlamına gelmediğini söyledi. THY'nin yaklaşık 60 uçak alımını öngören ihalesinin toplam bedeli 3 ila 4 milyar dolar arasında değişiyor. İhalenin aybaşında sonuçlanan ve kısa menzilli uçakları içeren ilk bölümü yaklaşık 850 milyon dolar tutarındaydı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!