Cepten gece konuşan yüzde 50 az ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

Cepten gece konuşan yüzde 50 az ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

1 Milyar dolar ödeyerek GSM lisanslarını 25 yıllığına alan turkcell ve Telsim firmaları, cep telefonlarıyla yapılacak görüşmelerde özel tarife uygulamaya hazırlanıyor. Firmalar meslek gruplarına yönelik farklı ücret tarifeleri uygulayacaklar. Turkcell gece tarifesinde yüzde 50'ye varan indirime gideceğini açıkladı.

Ulaştırma Bakanlığı ile Turkcell ve Telsim arasında GSM lisans devri sözleşmelerinin imzalanması sonrasında, söz konusu şirketler, cep telefonu görüşmelerinde yeni düzenlemelere gideceklerini açıkladılar. Cep telefonuyla yapılan görüşmelerde özel tarifeler belirlenecek, görüşme ücretlerinde indirime gidilecek, her kesime yönelik değişik abonelik tipleri kullanıcıların tercihine sunulacak. Turkcell, gece konuşma tarifesinin yüzde 50 indirimli olacağını açıklarken, Telsim uygulayacağı tarife konusunda bilgi vermedi.

Turkcell Halkla İlişkiler Müdürü Okşan Atilla, cep telefonu görüşme ücretleri için hazırlanan tarifelerin henüz belli olmadığını, Ulaştırma Bakanlığı'nın onayından geçmesi gerektiğini ve fiyatlandırmanın Bakanlık denetiminde olduğunu söyledi. Okşan Atilla, Turkcell'in 1997 yılı gelirinin 160 milyon dolar olduğunu belirtti.

ABONE MERKEZLERİ

Türkiye çapındaki 300 civarında Turkcell bayiinin 3 ay içerisinde abonelik merkezi haline getirileceğini ifade eden Atilla, önceden bayilere vekalet veren abonelerin, hat açtırma işlemlerini artık telefonları satın aldıkları yerlerden yapacaklarını kaydetti. Atilla, şöyle konuştu:

‘‘Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Bursa, Antalya'da abonelik işlemleri Turkcell tarafından yapılmaya başlandı. Geri kalan illerde ise abonelik işlemlerini Turkcell adına Türk Telekom merkezleri yürütüyor.

Telefon faturalarını Turkcell basıp dağıtacak. Tahsilat işlemleri de bundan böyle Turkcell tarafından yapılacak, faturalar ise Turkcell'in Yapı Kredi Bankası ve İş Bankası'nda açtığı hesap numaralarına yatırılacak.’’

Atilla'nın verdiği bilgiye göre, Turkcell'in İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa'da olmak üzere toplam 13 ana santralı, 3 kavşak santralı (santrallar arasındaki trafiği yönlendiren santral), baz istasyonlarının bağlandığı 14 adet santralı, abone kütüklerinin kayıtlı olduğu 3 santralı bulunuyor. Şirket, Haziran ayında Antalya'da da santral açmayı planlıyor. Turkcell aboneleri, cep telefonlarını 64 ülkede kullanabiliyor.

ÖZEL TARİFELER

Telsim Pazarlama İletişimi Müdürü Fethiye Tanat da, hedeflerinin, daha ucuz ve kaliteli iletişimi kullanıcılarının hizmetine sunmak olduğunu ifade etti. Her kesime yönelik değişik abonelik tipleri uygulayacaklarını kaydeden Tanat, şunları söyledi:

‘‘Örneğin bir gazeteci, kendi mesleğine uygun abonelik tercih edebilecek. Sözgelimi, telefonunda faks-data hattı açık olacak. Cep telefonunu kullanarak istediği yere faks çekebilecek. Tabii ki bu tercihlere göre ücretlendirmeler de farklı olacak. Aboneler için promosyonlar yapacağız. Görüşmelerde günün belirli saatlerinde farklı ücretlendirme uygulayacağız. Cep telefonlarının en çok kullanıldığı saatler için bir tarife belirleyeceğiz. Anneler günü, yılbaşı, bayram gibi özel günlerde indirimli tarife uygulayacağız.’’

Telsim'in Türkiye genelinde 430 bin abonesi bulunduğunu, bu sayıyı yıl içerisinde 1 milyona ulaştırmayı hedeflediklerini anlatan Tanat, şu anda Telsim abonelerinin, cep telefonlarını 58 ülkede kullanabildiklerini bildirdi. Telsim'in 3 aylık bir geçiş dönemine girdiğini belirten Tanat, bu süre içerisinde abonelik işlemlerinin Telsim bölge müdürlükleri tarafından, bölge müdürlüğü bulunmayan yerlerde ise Türk Telekom tarafından Telsim adına yürütüleceğini söyledi. Tanat, şöyle konuştu: ‘‘İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Antalya olmak üzere 5 ilde bölge müdürlüğümüz var. 4'ü İstanbul, biri Ankara'da olmak üzere 5 adet ana santralımız, 100'e yakın radyo baz istasyonumuz bulunuyor. Santral sayımızı yıl sonuna kadar 10'a, radyo baz istasyonu sayımızı ise bin 500'e çıkarmayı amaçlıyoruz.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!