Cepte kayıtlı kaçağa karşı ’referans fiyat’

Güncelleme Tarihi:

Cepte kayıtlı kaçağa karşı ’referans fiyat’
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2006 00:00

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, cep telefonlarında yaşanan kayıtlı kaçak sorununun, nisan ayında cep telefonlarının referans fiyat üzerinden vergilendirilmesiyle çözüleceğini bildirdi.

Haberin Devamı

KAÇAK cep telefonu sorunundan kurtulduktan sonra kayıtlı kaçak cep telefonları nedeniyle haksız rekabete maruz kalan cep telefonu dağıtıcıları, çözümü otomotiv, tekstil ve kimyevi ürünlerde uygulanan referans fiyat üzerinden vergilendirmede buldu. Bu uygulamaya göre, gümrüklerde ürünün üreticisinden fiyat bilgileri alınıyor ve ürün kaç liraya getirilirse getirilirsin vergi belli bir fiyat üzerinden alınıyor. Sektör yetkilileri, bu uygulamanın yürürlüğe girmesi için Nisan ayında kamu kurumlarının katılımıyla konunun bütün taraflarının yer aldığı bir toplantıda bir araya gelecek.

YÜZDE 35’İ KAÇAK: Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, Nisan ayı içerisinde bu uygulamaya geçilmesini beklediklerini belirterek, "Gelecek ay kamu kurumlarının ve Gümrük Müsteşarlığı yetkililerinin bir araya geldiği bir değerlendirme toplantısı yapacağız. Bu toplantıda bir sonuç çıkacak. Bizim önerimiz emsal fiyat üzerinden vergilendirme yapılması yönünde" dedi. Kayıtlı kaçak cep telefonları konusunda bir rapor hazırladıklarını ve sektörün yüzde 35’inin bu kapsamda yer aldığını aktaran Dursun, bu sorunun sektör için son derece önemli olduğunu, sektörün birlikte hareket etmesi durumundan sorunları halledeceklerini kaydetti. Dursun, her türlü kaçakçılıkla sonuna kadar mücadele edeceklerini vurgulayarak, "Dürüst çalışan, sektöre yatırım yapan ithalatçı, perakendeci kaçakçılığın ve haksız rekabetin arttığı pazarda ciddi mağdur oluyor. Hiçbir yatırım yapmadan bir masa, bir kasa zihniyetiyle paravan şirket kuranlar müşteriyi de mağdur ediyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

15 Nisan’da başlıyor

CEP telefonu dağıtıcısı KVK’nın Genel Müdürü Bülent Çavuşoğlu, bu kez de vergi kaçıranlar nedeniyle haksız rekabetle karşı karşıya kaldıklarını dile getirerek, 15 Nisan’a kadar sorunun üzerine giderek, Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı arasında görüş oluşturarak, vergi kaybını ve kaçakçılığı ortadan kaldırmak istedikleri kaydetti. Yasal kaçakçılığın sektördeki oranının yüzde 35’lere vardığına değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Kaçakçılığın etkisini satışlarımızda doğrudan görüyoruz. Pazar yüzde 35 daralıyor. Bu sorunun bir an önce halledilmesini istiyoruz. Bir zamanlar otomotivde uygulanan, fatura tutarına bakılmaksızın gümrüğe gelen cihazın referans fiyatla vergilendirilmesini istiyoruz. İlgililer sözlü olarak bize 15 Nisan’a kadar bu sorunun halledileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!