Cep'te "Katrilyonluk hüküm" tartışması

Güncelleme Tarihi:

Cepte Katrilyonluk hüküm tartışması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2001 10:06

Hazine Müsteşarlığı ile GSM operatörleri arasında lisans devir sözleşmelerinin yenilenmesi sırasında kamu paylarının ödenmesine ilişkin "katrilyonluk hükümle" ilgili süregelen anlaşmazlığın çözülememesi Bakanlar Kurulu'nun devreye girmesini gündeme getirdi.

Hazine Müsteşarlığı ile GSM operatörleri Turkcell ve Telsim arasında bir süredir devam eden kamu paylarının ödenmesine ilişkin hükümle ilgili süregelen anlaşmazlık, lisans sözleşmelerinin yenilenmesi sırasında da aşılamadı.

GÖRÜŞMELERİ KİLİTLEYEN "KATRİLYONLUK HÜKÜM"

1998 yılında imzalanan GSM 900 Lisans Devir Sözleşmesi'nde yer alan kamu paylarını düzenleyen hüküm uyarınca operatörler, "her türlü brüt gelirlerinin" yüzde 15'ini kamu payı olarak Hazine'ye aktarmak zorundalar.

A operatöründen başlayıp, B operatöründe sonlanan görüşmelerde, ara bağlantı sözleşmesi gereği A operatörü B operatörüne altyapısını kullandığı için belli bir bedel ödüyor.

"Her türlü gelir" tanımı içinde kabul edildiği için bu bedel üzerinden de Hazine payının kesilmesi operatörlerin, sözleşme görüşmelerini tıkayan "mükerrer ödeme" itirazlarına yol açıyor. Hazine Müsteşarlığı, bu payların tahsilinden katrilyonlara ulaşan gelir elde ediyor.

HAZİNE, ULAŞTIRMA VA DANIŞTAY ARASINDA YAZIŞMA TRAFİĞİ

GSM şirketlerinin mükerrer ödeme iddiası nedeniyle kamuya aktarmak zorunda oldukları payları ödememeleri ya da ödeme konusunda gösterdikleri isteksizlik üzerine Hazine Müsteşarlığı ile Ulaştırma Bakanlığı ve Danıştay arasında yoğun yazışma trafiğine yol açan ve son olarak sözleşme görüşmelerini de kilitleyen olaylar şöyle gelişti: "Lisans sözleşmeleriyle ilgili düzenlemeler yapma yetkisinin Ulaştırma Bakanlığı'ndan alınarak Telekomünikasyon Kurumu'na devredilmesinden önce kamu paylarının ödenmesinde ortaya çıkan sorun üzerine Hazine Müsteşarlığı, Ulaştırma Bakanlığı'na başvurdu.

Haberleşme Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, konuyla ilgili olarak bu dönemde art arda yapılan yazışmaların ilkinde Hazine Müsteşarlığı, yükümlülüklerini yerine getirmeyen operatörlerin lisanslarının iptal edilmesine kadar uzanan yaptırımların işletilmesini istedi.

Hazine'nin başvurusu üzerine Haberleşme Genel Müdürlüğü, kamu paylarının ödenmesine ilişkin hükümle ilgili olarak Danıştay'dan görüş istedi. Danıştay, operatörlerin iddiasının tersine sözleşme gereğince bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kamu paylarının benzer biçimde ödenmesine hükmetti.

Bu arada çıkan bir yasayla yetkinin Telekomünikasyon Kurumu'na devredilmesinin ardından sözleşmelerin yenilenmesi gündeme geldi. Ancak, süregelen bu sorun görüşmelerin en kritik hükmü olarak önemini korudu.

2 ay süren görüşmelerde Hazine'nin ödeme sisteminin aynen devam etmesi yönündeki ısrarı, şirketlerin ise mükerrer ödeme iddiasını sürdürmesi nedeniyle sorun çözümsüz kaldı.

BAKANLAR KURULU DEVREYE GİREBİLİR

Bu durumda Hazine Müsteşarlığı ya tüm sorumluluğu üstlerek katrilyonluk hükümle ilgili son sözü söyleyecek ya da topu Bakanlar Kurulu'na atacak.

GSM şirketlerinden alınan kamu paylarının katrilyonlarla ifade edilmesi nedeniyle ilerde çıkabilecek tartışmaları ortadan kaldırmak için Hazine Müsteşarlığı'nın, sorunun çözümü için topu Bakanlar Kurulu'na atabileceği kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!