Cep telefonuna ek vergi iptal edildi

Güncelleme Tarihi:

Cep telefonuna ek vergi iptal edildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2023 07:00

Ticaret Bakanlığı, dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan ‘ithalatta gözetim tebliği’ ile 30 Mart’tan itibaren cep telefonlarından alımına başlanacak olan 150 dolarlık ilave gümrük kıymeti alımını iptal etti.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan bilgilendirmede Türkiye’de cep telefonu üretimi yapan firmaların ekonomiye, istihdama katkılarını dikkate alarak, 2020 yılından itibaren ithal cep telefonlarından 200 dolar gümrük kıymeti alınmaya başlandığı anımsatıldı. 28 Şubat’ta yayımlanan kararla bu miktar 350 dolara yükseltilmişti.

Ticaret Bakanlığı dün yayımladığı bir başka tebliğle de 6 gün önceki, yani 23 Mart’taki kararında değişiklik yaptı. Böylece 22 Nisan’dan itibaren ithal air fryer’lardan alınması öngörülen 100 dolarlık ilave gümrük kıymeti uygulaması yürürlükten kaldırıldı.

ROBOT SÜPÜRGEYE EK VERGİ MALİYETİ

Ancak bazı küçük ev aletlerinin ithalatından alınan gümrük kıymetleri artırıldı. Buna göre robot/akıllı süpürgelerden alınan gözetim vergisi 85 dolardan 200 dolara çıktı. Diğer süpürgelerden alacak olanlar ise 85 dolar yerine 70 dolar gözetim ödeyecek, yani onların ödemelerinde 15 dolarlık düşüş olacak. 23 Mart tarihli kararda dik süpürgelerden 100 dolar gözetim vergisi alınması öngörülürken, dünkü kararla bu uygulamadan da vazgeçilince dik süpürgeden alınacak tutar da 70 dolara düşmüş oldu. Kahve makinelerinden alınan gözetim vergisi 50 dolara; çay makineleinden alınan 32 dolara yükseldi. Böylece kahve makinesi fiyatları 22 nisandan itibaren 30 dolar, çay makinelerinki ise 12 dolar artmış olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!