Cep telefonu 3G’yle hızlanacak, 1 milyar dolarlık iş yaratacak

Güncelleme Tarihi:

Cep telefonu 3G’yle hızlanacak, 1 milyar dolarlık iş yaratacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2009 00:00

Cepten interneti hızlandıracak ve görüntülü konuşma gibi yeni hizmetleri getirecek olan üçüncü neslin (3G), altı ay içinde 1 milyon abone ve 1 milyar dolarlık ekonomi yaratması bekleniyor. 30 Temmuz’da, Turkcell, Vodafone ve Avea’nın sunmaya başlayacağı 3G teknolojisi, cep telefonu, altyapı ve modem firmalarını da hareketlendirdi.

TÜRKİYE’de, 30 Temmuz itibariyle görüntülü konuşma ve hızlı mobil internet devrini başlatacak olan üçüncü nesil (3G) uygulamasında geri sayım devam ederken, aboneler cep telefonunda yeni döneme hazırlanıyor. GSM ve cep telefonu piyasasını hareketlendirecek bu uygulamanın altı ayda 1 milyar dolarlık pazar yaratması bekleniyor. Yıl sonuna kadar da 3G’yi 1 milyon abonenin kullanacağı tahmin ediliyor. Operatörler, cep telefonu dağıtıcıları, altyapı firmaları, modem üreticilerine hareket gelirken, yeni teknolojiyi cazip kılmak için 3G uyumlu cep telefonu, notebook ve netbook kampanyaları da devreye girdi. Operatörler de 3G’yle ilgili tanıtım yaparak, yeni hizmet ve çözümlerini pazara sunmaya hazırlanıyor.

3 milyon cep hazır

Tüm Telekomünikasyon İşadamları Derneği (TÜTED) Başkanı Murat Dikici, 3G’nin yıl sonuna kadar sektöre 1 milyar dolarlık katma değer yaratacağını belirterek, “İlk altı ay için de 1 milyon abonenin bu hizmeti kullanacağını tahmin ediyoruz ama Türk halkının genç ve teknolojiye meraklı olması nedeniyle bu rakam tahminlerin üstüne çıkabilir. Şu anda 3G’yi destekleyen 3 milyon cep telefonu var” dedi. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler ise, Türkiye’de milyonlarca 3G destekli cihaz bulunduğunu, bu nedenle kullanımın oldukça iyi seviyelerde olmasını beklediklerini ifade ederek, görüntülü görüşmeyi, normal görüşme ücreti ile aynı tutacaklarını, 3G’ye geçişin bir kısa mesajla yapılabileceğini kaydetti. Öztürkler, “Halk 3G kullanmaya hazır. 2008 yılında gelirlerimizi yüzde 27 büyüttük. 3G hizmetleriyle önümüzdeki dönemde daha da artmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Uygun fiyatlı paketler

Avea Katmadeğerli Servisler Direktörü Ayşegül Ceyda Yıldırım da, 2009 içinde hem cihaz, hem de servisler bazında çeşitli kampanyaları olacağını aktararak, şöyle konuştu: “Uygun fiyatlarla servisler sunacağız. 3G konusunda her gelir kesimine hitap eden fiyat paketlerimiz ve seçeneklerimiz olacak. Video özellikli katma değerli yeni servisler sunacağız. Abonelerin yüzde 65-70’i bu teknolojiden yararlanabilecek.”

Mobil TV ve hızlı internet

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, 3G’ye geçiş hazırlıklarını tamamladıklarını belirterek, 30 Temmuz itibariyle bu hizmeti abonelerine verebilecek durumda olduklarını kaydetti. Timuray, şöyle konuştu: “Bu yıl Türkiye’de yapacağımız 1.3 milyar liralık yatırımın önemli bir bölümünü 3G şebekemizi kurmaya ayırdık. Abonelerimizi gerek mobil cihazlar üzerinden sağlayacağımız ‘görüntülü konuşma’, ‘mobil TV’ ve ‘yüksek hızlı mobil internet’ hizmetleri gerekse taşınabilir bilgisayarlarda ‘3G hızında mobil internet’ servislerimizle tanıştıracağız.”

3G’ye nasıl geçilecek

Operatöre SMS gönderilerek yapılandırma ayarlarından sonra abone olunabilecek
İlk etapta Turkcell görüntülü görüşmeyle normal görüşmeyi aynı fiyattan sunacak.
Avea uygun fiyatlı paketler belirleyecek
Üç operatör de ilk etapta daha az il olsa da uzun vadede 81 ilde bu hizmeti vermeyi planlıyor.

Altyapı firmalarına hareket getirdi

ERICSSON Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, 3G projelerinde tedarikçi olarak yer aldıklarını belirterek, şunları söyledi: “Son bir buçuk yıl içinde şirketimizde istihdam açısından yüzde 70 büyüme oldu. 2008 başında 400 kişi olan çalışan sayımız bugün 700’e yaklaşmış bulunuyor.”

Mobil telefon pazarında ciro yüzde 41 küçüldü

KÜRESEL krizin etkisiyle mobil telefon pazarındaki daralma, yapılan kampanyalara rağmen, bu yılın ilk çeyreğinde de devam etti. GFK Türkiye araştırma şirketinin “2009 yılı Birinci Çeyrek Mobil Telefonlar Pazar Değerlendirmesi”ne göre, krizin etkisini gösterdiği kategorilerden biri olan mobil telefon pazarı, 2009 yılında da küçülmeye devam etti. 2009 yılına operatör kampanyaları ile başlayan sektör, bu desteğe rağmen yılın ilk çeyreğini, 2008’in ilk çeyreğine göre adetsel olarak yüzde 20, ciro bazında da yüzde 41 kayıpla kapattı. Cep telefonu pazarının payı, geçen yıl bir önceki yıla göre adetsel bazda yüzde 7 ciro bazında da yüzde 21 oranında gerilemişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!