‘Cep’ geliri 9 milyar dolara çıkacak

Güncelleme Tarihi:

‘Cep’ geliri 9 milyar dolara çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2010 00:00

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2010 yılında üç GSM operatörü Turkcell, Avea ve Vodafone’un net satış gelirlerinin 9 milyar doları bulmasını beklediklerini açıkladı. BTK, yayınladığı raporda ithal edilen cep telefonlarının artan bir eğilimle büyümesinin cari açığı olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Net gelir 20.7 milyar
BTK telekomünikasyon sektörünün geçen on yıllık sürecini diğer ülkelerle birlikte değerlendiren ve gelecek öngörülerine ilişkin bir rapor yayınladı.
“Türkiye Elektronik    Haberleşme Sektöründe Gelişmeler ve Eğilimler” başlığıyla hazırlanan raporda, Türk Telekom ve mobil işletmecilerin toplam net satış gelirlerinin 2009 yılı sonu itibariyle, bir önceki yıla göre yüzde 1.5 artarak yaklaşık 20.7 milyar TL olduğu belirtildi. Raporda, GSM operatörlerinin 2004 yılında 4.7 milyar dolar olan gelirlerinin 2010 yılı sonunda 9 milyar doları bulacağı bilgisi verildi.
Abone başına 17.9 TL gelir
2010 yılı birinci çeyrekte 8.7 milyon olan 3G abone sayısının, 2’nci çeyrekte 11.4 milyona ulaştığının kaydedildiği raporda, “3G hizmetiyle birlikte mobil internet hizmeti alan kullanıcı sayısıda 640 bin 580’den 832 bin 321’e yükseldi. Bu dönemde toplam mobil internet kullanım miktarı ise 2.568 TByte olarak gerçekleşti” denildi. Raporda, üç operatörün abone başına düşen ortalama gelirlerine ilişkin, “2010 yılı Haziran ayı sonu itibariyle mobil işletmecilerin abone başına elde ettikleri aylık ortalama gelirin 17.9 TL’ye yükseldiği görülüyor” denildi.
Telefon satışları 315 milyon
İthal telefonların cari açığı daha da büyüttüğüne dikkat çekilen raporda, şunlar dile getirildi: “2010 yılının ilk çeyreğindeki mobil telefon satışları 2009 yılının aynı çeyreğine   göre yüzde 17 artarak 314.7 milyona ulaştı. Aynı araştırmaya göre Smartphone (akıllı telefon) satışları 54.3 milyona ulaştı ve 2009 yılı aynı dönemine göre yüzde 48.7 artış kaydederek mobil telefon cihazları piyasasının büyümesinde itici güç oldu. Türkiye’de cep telefonu ithalatı ve satışı önemli bir sektör   oluşturdu. Yıllar itibariyle ithal edilen cep telefonu sayısının artan bir eğilimle büyümesi, cari açığı olumsuz yönde etkiledi.”
Rekabet artıyor
Raporda ayrıca, GSM işletmeci sayısı ve abone pazar payları baz alınarak GSM piyasasındaki rekabet seviyesi incelendi. Daha önceki dönemlerde aşağı yönlü olan rekabet seyrinin aksine Türkiye’de GSM pazarındaki rekabet seviyesinin arttığına işaret edildi.

Haberin Devamı

Ankesörlü telefon evrensel hizmet

Haberin Devamı

MOBİL telefonların kapsama alanı ve abone yoğunluğundaki artışın, ankesörlü telefon sayısını doğrudan etkilediğinin belirtildiği raporda şunlar anlatıldı: “Bu nedenle OECD ülkelerinde de ankesörlü telefon sayısı azalıyor. Ancak ankesörlü telefonun işletmecilerin evrensel hizmet sorumluluklarının bir parçası olarak görülmesi ve ankesörlü telefonlar aracılığı ile sunulan katma değerli hizmetler nedeniyle ankesörlü telefon sayısının mevcut değerini koruması bekleniyor. 2009 yılı tibariyle Türkiye’de 811 kişiye 1 adet ankesörlü telefon düşüyor. Bu oran OECD ortalamasında 270 kişiye 1 ankesörlü telefon şeklinde.”

Turkcell abonede Avrupa ikincisi

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) raporunda, “2008 yılı Eylül ayı sonu itibariyle abone sayısına göre Batı Avrupa’daki ilk 10 işletmeci ile Türkiye’de faaliyet gösteren mobil işletmeciler karşılaştırıldığında, Turkcell’in anılan dönemde abone sayısı açısından sadece T-Mobile Almanya’nın gerisinde kaldığı, diğer 9 işletmeciden daha fazla aboneye sahip olduğu, Vodafone Türkiye’nin ise E-Plus Almanya’dan daha fazla    aboneye sahip olduğu görülüyor. 13 GSM işetmecisinin farklı ülkelerdeki sıralamasında T-mobile 38.8, Turkcell 36.3, Vodafone Almanya, 36,2 ile ilk üçü paylaşıyor” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!