Cenazede Rover'ı kurtarma pazarlığı

Güncelleme Tarihi:

Cenazede Roverı kurtarma pazarlığı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

İngiltere Başbakanı Blair ile Almanya Başbakanı Schröder'in Ürdün Kralı Hüseyin'in cenaze törenindeki buluşmada Rover otomobil şirketini kurtarma planını görüştükleri ortaya çıktı. Blair, merkezi İngiltere'de olan, ancak BMW'ye bağlı bulunan Rover'a yardımda kararlı olduklarını bildirdi.

Merkezi İngiltere'de olan Rover'ı krizden kurtarmak için İngiliz Hükümeti ile Alman otomobil şirketi BMW arasında ‘‘gizli anlaşma'' hazırlandığı bildirildi. Bu gizli anlaşmanın ana hatlarınının ise, Ürdün Kralı Hüseyin'in cenaze töreni sırasında Alman ve İngiliz Başbakanları arasında görüşüldüğü belirtildi.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Alman meslektaşı Gerhard Schröder'le kısa sohbeti sırasında, 14 bin kişinin çalıştığı Rover fabrikasının kurtulması için hükümetin yardımda kararlı olduğunu bildirdi. Blair, Alman tarafından kurtarma planına dahil olması talebinde bulunmadı.

200 BİN STERLIN

İngiliz The Times gazetesinin haberine göre, hükümetin 200 bin sterlin tutarındaki nakit yardımına karşılık BMW, 1994 yılında satın aldığı İngiliz Rover'ın Longbridge'deki üretim tesislerine 1 milyon sterlin üzerinde nakit akışı sağlayacak.

BMW, geçen yıl Rover nedeniyle geçen yıl 1.8 milyar mark zarar etti. Bu zarar BMW'nin yönetiminin de değişmesine neden oldu. Rover'ın satın alınmasında BMW şirketini zarara uğrattığı gerekçesiyle BMW Denetleme Kurulu tarafından görevinden alınan Pischetsrieder'in yerine Yönetim Kurulu Başkanı Bernd Jocahim Milberg seçilmişti.

Rover'ın zarar etmesinden ötürü çalkantılı bir dönemden geçen BMW'de geçtiğimiz hafta şirket başkanı Bernd Pischetsrieder'in görevden alınmasından sonra, Rover'ı belirsiz bir gelecek beklemeye başlamıştı.

BMW ile İngiliz Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında devam eden görüşmelerin 10 gün içinde bir sonuca bağlanmasının beklendiğini kaydeden The Times, ‘‘Eğer anlaşma sağlanırsa, BMW Longbridge'deki fabrikayı yenileyecek ve iş gücünü yeniden eğitimden geçirecek'' diye yazdı.

ÜÇÜNCÜ İHRACATÇI

İngiltere ve dünyada 39 bin çalışanı olan Rover, yedekparça satan ve üreten şirketler de dahil olmak üzere 110 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yılda 500 binin üzerinde otomobil üreten Rover, geçen yıl 100 ülkeye 6.4 milyon İngiliz Sterlini karşılığında ihracat yaptı. Rover Grubu, İngiltere'nin üçüncü büyük ihracatçısı konumunda bulunuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!