Çaycıdan denetimci dönemi kapandı

Güncelleme Tarihi:

Çaycıdan denetimci dönemi kapandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2011 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yeni Türk Ticaret Kanunu’nun ile “çaycıdan denetim kurulu üyesi döneminin sona erdiğini” söyledi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) düzenlediği “Yeni Türk Ticaret Kanunu: Sorumluluklarınızı Biliyor Musunuz” seminerinde, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun getirdiği yenilikler hakkında bilgi veren Ergün, yeni kanun ile şirket kuruluşları ve faaliyetlerinde geniş değişikliklere gidildiğini belirterek, kanunun en önemli düzenlemelerinden birinin bağımsız denetim olduğunu vurguladı. Ergün, “Sermaye şirketlerine, bağımsız denetimden geçme zorunluluğu getirildi. Mevcut Denetim Kurulu yapısı terk edilmiş, o şirketin muhasebe müdüründen, personel müdüründen, hatta çaycısından denetim kurulu üyesi atama dönemi kapanmıştır” dedi. Yeni Ticaret Kanunu, ticari hayatımızı düzenleyici ve kolaylaştırıcı önemli yenilikler içerdiğini ifade eden Ergün, bu yeniliklerin büyük çoğunluğunun Sanayi ve Ticaret Bakanlığı sorumluluğunda hazırlanacak ikincil mevzuat çalışmalarıyla hayata geçirileceğini söyledi. 3 tüzük, 10 yönetmelik ve 9 tebliğlerden oluşan 22 adet ikincil mevzuatın hazırlama ve uygulama sorumluluğunun Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na verildiğini vurgulayan Nihat Ergün, şunları söyledi: “Bakanlığımız, kendi sorumluluğundaki bu ikincil mevzuat düzenleme çalışmalarına, 2008 yılının Şubat ayında, Yeni Türk Ticaret Kanunu henüz kanunlaşmadan önce başladı. 20 çalışma komisyonu oluşturduk. Bakanlığımız, ikincil mevzuat çalışmalarını hiçbir kurumsal taassup göstermeden, ilgili herkesin desteğini alarak kısa sürede tamamlayacak ve kamuoyu ile paylaşacaktır. Bu zorlu süreçte, sadece kendi bilgi ve tecrübemizle hareket etmeyeceğiz, herkesin desteğini alacağız.”

İlk çalışma Sapanca’da

Kanunun yayımlanmasından sonraki ikincil mevzuat çalışmalarına yönelik ilk toplantıyı bu hafta sonu Sapanca’da yapacaklarını anlatan Nihat Ergün, “Çalışmalarda neredeyiz, önceliklerimiz nelerdir, süreci nasıl yürüteceğiz gibi soruları tartışacak, yani bir nevi yol haritası oluşturmaya çalışacağız. Ttüm ikincil mevzuatları, Kanunun yürürlüğe gireceği tarih olan 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe koymuş olacağız” dedi.

TÜSİAD: ‘Makro’yla büyüdük, ‘mikro’yla bunu sürdürelim

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Türk Ticaret Kanunu paketinin yasalaşması ile kazanılan reform ivmesinin devamlılığının sağlanmasına dikkat çekti. Boyner, “Türkiye, büyüme ivmesini makro reformlar ile ateşliyor. Ancak büyümenin sürdürülebilir kılınması çoğu zaman ateşlemekten daha zor ve uzun bir süreç gerektiriyor. Bunun için mikro reformlara ağırlık verilmesi gerekiyor. Dünya evrilirken, pazara yeni oyuncular girerken ve tüm oyuncular yeni oyunlarını kurarken, bizim dışarıda kalıp bekleme lüksümüz yok” dedi. Boyner, paketin yasalaşma sürecini Türkiye’de partiler arasında uzlaşma kültürü açısından çok önemli bulduklarını vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!