Carlsberg Türkiye pazarında

Güncelleme Tarihi:

Carlsberg Türkiye pazarında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2001 15:12

Türk Tuborg'un çoğunluk hisselerine sahip olan Carlsberg Breweries, Türk bira pazarına girdi.

Bimpaş İçecek Grubu Başkanı Ercüment Berilgen, dün satışa sunulan Carlsberg biralarının 2 gün içinde 350 bin şişe satış rakamına ulaştığını bildirdi.

Carlsberg biralarının Türkiye pazarında satışa sunulması dolayısıyla, Parkorman-Pine Club'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Ercüment Berilgen, Carlsberg Breweries'in, daha önce yüzde 2.24'sine sahip olduğu Türk Tuborg'un hisselerinin yüzde 47.77'sini satın alarak çoğunluk sahibi olduğunu hatırlatarak, "Bugün de Carlsberg ürününün Türk Tuborg fabrikalarında üretilerek satışa sunulduğunun müjdesini veriyoruz" dedi.

Dün itibariyle Türkiye'de Carlsberg satışının başladığını ve iki gün içinde 350 bin şişe bira satıldığını vurgulayan Ercüment Berilgen, süpermarket, market, bar, otel ve restorant gibi toplu tüketim noktalarını hedeflediklerini ve tüketiciye tercih hakkı tanıyacaklarını anlattı.

"Hedefimiz, uluslararası markaların yer aldığı premium pazarını geliştirmek ve yüzde 5 pazar payına ulaşmak" diyen Berilgen, Carlsberg biralarının da Venüs, Troy ve Tuborg biralarının üretildiği Türk Tuborg fabrikalarında üretileceğini ve yeni üretim merkezleri için fizibilite çalışmalarının başlatıldığını kaydetti.

"Böyle bir dönemde Türkiye'ye yabancı yatırımcı getirmenin önemini biliyoruz" diyen Ercüment Berilgen, Carlsberg şirketinin hisse alımı için 60 milyon dolar harcadığını, bundan sonra da yatırımlarının devam edeceğini bildirdi. Berilgen, 7 ila 14-15 milyon dolar arasında bir rakamın da marka yatırımında kullanılacağını söyledi.

"EFES CAN YOLDAŞIMIZ"

Berilgen, bir gazetecinin, "Türkiye'de Efes Miller gibi rakipleriniz olacak. Nasıl bir strateji izlenecek" diye sorması üzerine, şu yanıtı verdi:

"Efes Miller var ama onlar için 'can yoldaşımız' demek daha doğru olur. İkimiz de Türk tüketicisine tercih sunmaya çalışıyoruz. Zaten, iki ürün birarada satılabilecek. Ürünümüze güveniyoruz ve özellikle turizmdeki artışla birlikte pazarımızı büyüteceğimizi düşünüyorum."

Güçlü bir satış ve dağıtım ağlarının olduğunu belirten Berilgen, ürünün fiyatının Tuborg'un yüzde 30-35 üzerinde, Efes Miller'ın fiyatının ise altında olacağını duyurdu.

TÜRKİYE'DE KİŞİ BAŞINA BİRA TÜKETİMİ 12 LİTRE

Dünya bira pazarının 2000 yılında yaklaşık yüzde 3'lük bir gelişmeyle 1.4 milyar hektolitre değerine ulaştığını anlatan Berilgen, dünyanın en çok bira tüketen ülkesinin ABD olduğunu ancak Çin'in 2002 yılına kadar ABD'yi geçeceğinin tahmin edildiğini aktardı.

Kişi başına bira tüketiminde 163 litre ile Çek Cumhuriyet'nin birinci olduğunu belirten Ercüment Berilgen, Türkiye'de ise kişi başına bira tüketiminin 12 litre ile sınırlı olduğunu dile getirdi.

Berilgen, dünyanın en büyük 5 bira şirketinin, Anheuser-Busch, Heineken, Interbrew, Carlsberg ve South African Breweries olduğunu da anlattı.

Carlsberg Breweries ile ilgili bilgi de veren Berilgen, şirketin 1847 yılında J. C. Jacobsen tarafından Kopenhag'da kurulduğunu, 13 Şubat 2001'de Carlsberg A/S ve Orkla ASA şirketleriyle birleştiğini söyledi.

Berilgen, Carlsberg'in 2000 yılı cirosunun bir önceki yıla göre yüzde 6 oranında artış göstererek 4.1 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!