Cari açıkta büyük artış

Güncelleme Tarihi:

Cari açıkta büyük artış
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2011 10:02

Cari açık mart ayında beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 128 artışla 9.76 milyar dolar açık verdi. Beklentiler ise 8.2 milyar dolar seviyesindeydi.

Haberin Devamı

Cari açık Ocak-Mart döneminde ise 22 milyar 118 milyon dolara yükseldi.

Geçen seneye göre cari açıktaki artış yüzde 120 olarak kaydedildi. Cari açık 2010 yılının ilk üç ayında 10 milyar dolar seviyesindeydi.

DOLAR YÜKSELMEYE BAŞLADI

Cari açıkta beklentilerin üzerinde gelen artıl dolar kurunu da hareketlendirdi. Rakam açıklanmadan önce 1.5600 TL seviyelerinde olan dolar kuru, çok kısa bir süre içerisinde 1.5730 TL'ye yükseldi. Dolar kuru böylece 21 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.  

Doların geçen hafta 1.52 TL'den başlayan yükselişinde en önemli etki bozulan cari açık beklentileri ve paralelinde gelen yabancı alımlarıydı.

RADİKAL DESTEK SEÇİMLERDEN SONRA

Gelen veriyi çok yüksek olarak değerlendiren Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Burak Saltoğlu, "Cari açık çok yüksek seviyede geldi. Bu da Merkez Bankası'nın yaptığının doğruluğunu gösteriyor. Ancak, bu Merkez'in politikasını etkili olması için politik destek gerekiyor. Seçimlerden sonra mali anlamda radikal desteğin geleceğini düşünüyorum" dedi.

 

Haberin Devamı

 "DEHŞET VERİCİ"     

 

Royal Bank of Scotland’ın gelişmekte olan ülkelerden sorumlu analistlerinden Tim Ash, “Bu, dehşet verici bir rakam ve gözlerin yeniden ülke içindeki talebi azaltmaya çalışan Merkez Bankası’nın yeni adımlarına çevrilmesine neden olacak” dedi.   

 

Türk ekonomisinin aşırı ısındığının altını çizen Ash, “Ekonomi kontrolden çıkma riskine yaklaşıyor. Bu yüzden hükümet ve BBDK’nın ülke içindeki kredi talebini azaltmak için Merkez Bankası’na yardım etmesi gerekebilir. Ancak Türkiye’nin 12 Haziran’da seçime gidecek olması atılacak adımların önünde büyük bir engel oluşturuyor. Hükümetin o tarihten önce herhangi bir şey yapmasını beklemiyoruz” diye konuştu. 

 

MB POLİTİKASIYLA İLİŞKİLENDİRMEYİN

 

Haberin Devamı

İş Yatırım Kıdemli Ekonomisti Burcu Ünüvar, cari açığın aylık olarak beklentilerin üzerinde gelmesinin bu konudaki risk algısının yüksek olduğu bir döneme denk gelmesi nedeniyle bir miktar karamsarlık yaratabileceğini söyledi.

 

Ünüvar, yaptığı açıklamada, "Ancak konunun MB’nin politikasıyla ilişkilendirilmesi için henüz erken olduğunu düşünüyoruz. Munzam karşılık tarafında atılan adımların iç talebi etkilemesi 2 çeyrek sürüyor. Bu nedenle Mart ayındaki yüksek cari açık gerçekleşmesi MB’nin aldığı önlemlerin etkisiz olduğu anlamına gelmemeli. Tam tersine, MB’nin müdahalesinin yerinde olduğuna işaret etmeli. Bu noktada temel riskin borç yaratan finansmanın payının yüksek olması olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Kısa vadede cari dengede bir iyileşme öngörmüyoruz" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!