Cari açığa en etkili model bireysel emeklilik biz buna hazırız

Güncelleme Tarihi:

Cari açığa en etkili model bireysel emeklilik biz buna hazırız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2011 21:35

Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, cari açığın kapatılması için uzun vadeli modele ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bireysel emeklilik buna en etkili model olur. Bireysel emeklilik sistemi buna hazır durumda” dedi.

Haberin Devamı

YAPI kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, cari açığın kapatılmasında bireysel emeklilik sisteminin en etkili model olacağını söyledi. Taylan Türkölmez, cari açığın tasarruf açığı anlamına geldiğini, tasarruf açığının çözülmesi için de uzun vadeli modele ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bence bireysel emeklilik sistemi buna hazır durumda” dedi.Taylan Türkölmez, yerel tasarrufların yeteri kadar oluşmadığından cari açık sorunu ile karşı karşıya kalındığını ifade ederek, “Bundan 10 yıl önce tasarrufların GSMH’ya oranı yüzde 23 iken, 2009 yılında bu oran yüzde 14.5’e indi. 2010 yılı için tahmin edilen rakam ise yüzde 13 civarında. Yani giderek tasarrufları azalan bir ülke konumundayız. Uzun vadeli tasarrufları büyütmemiz gereken bir modele ihtiyacımız var. Bireysel emeklilik sistemi de bu modele yanıt verebilir” şeklinde konuştu.Maliye’nin kazancı olacakTaylan Türkölmez, bunun için de doğrudan teşvik sisteminin getirilmesi gerektiğine değindi. Bireysel emekliliğin en önemli avantajının vergi teşviki olduğunu, ancak bu avantajdan katılımcıların sadece yüzde 40’ının yararlandığını vurgulayan Taylan Türkölmez, sözlerini şöyle sürdürdü:“Vergi teşvikinden yararlanmayı kolaylaştırmanın tek yolu da doğrudan teşvik sistemi. Böylece, sistemde uzun vadeli kalmayı da teşvik etmiş oluruz. Bugünkü uygulamada, bireysel emeklilik sisteminden bir ay sonra çıkan da vergi teşvikinden yararlanabiliyor. Biz diyoruz ki, yeni getirilecek uygulama ile sadece sistemde uzun vadeli kalanlar vergi teşvikinden yararlanabilsin. Aslında bu kamu için de yararlı bir uygulama. Nitekim, bu konuda Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü ile ortak çalışıyoruz. Ancak Maliye tarafından mevzuat değişikliğine gidilmesi gerekiyor. Doğrudan teşvik sistemi ile belki ilk başta devletin cebinden ek katkı payı adı altında bir para çıkacak ama uzun vadede Maliye açısından bu işin kazancı büyük olacak.”Fedakarlık yapılması gerekirTaylan Türkölmez, “Maliye Bakanlığı, konuya sıcak bakıyor mu?” sorusunu ise, şöyle yanıtladı: “Biraz empati yapmak gerekiyor. Maliye’nin kısa vadeli yıllık bütçeyi tutturması gerekiyor. Böyle bir ortamda bir şey istiyor olmak belki çok doğru gelmiyor ama tasarruf yapmak istiyorsak, doğrudan teşvik sistemi tek çözüm. Bunun için de biraz fedakarlık yapılması gerekiyor. Konuyu maliye bakanlığı’na ilettik ama kısa vadeli bir edinimimiz olmadı.”

Haberin Devamı

Stopajı kesip kasamıza atmıyoruz

Haberin Devamı

TAYLAN Türkölmez, bireysel emeklilik sisteminden yapılan stopaj kesintileri ve bu kesintilerin haksız olduğuna yönünde açılan davalar konusuna da değinerek, şu açıklamaları yaptı: “Bireysel emeklilikte stopaj, toplu paradan kesiliyor. Diğer yatırım araçlarında ise gelir üzerinden kesiliyor. Davaların konusu da bu. Sistemden erken çıkıldığında toplu para üzerinden yüzde 15 stopaj kesintisi yapılıyor. Uygulamanın yanlış olduğuna dair, vergi mahkemelerinde vatandaşların kazandığı davalar var. Emeklilik şirketleri, mevzuata uygun bir şekilde bu kesintileri yapıyor. Kesintiler de şirketlerin kasasına girmiyor tamamen Maliye’ye aktarılıyor. Vatandaşların bu davaları açmaya hakkı var mı, elbette var. Şu da bir gerçek, aslında o kişilerin sistemden çıkmamış olması gerekiyordu. Çünkü bireysel emeklilik uzun vadeli bir sistem. Oysa kimileri kısa vadeli finansman ihtiyacı için sistemden çıkıyor.”

Haberin Devamı

Dört şirket pazarın yüzde 75’ine hakim

YAPI kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, bireysel emeklilik sisteminin yedi yılda ciddi bir gelişme gösterdiğini belirterek, şunları söyledi: “12.2 milyar TL fon büyüklüğüne ve 2.6 milyon sözleşme adedine ulaşmış bir sektörden bahsediyoruz. Elbette, Türkiye’nin GSMH’nın içinde büyük yer tutmuyoruz. Gidecek daha çok yolumuz var. Bugün 13 emeklilik şirketi faaliyet gösteriyor ve bu sayı artacak. Ancak şöyle de bir gerçek var. Toplam fon büyüklüğüne baktığımızda 4 büyük şirket yüzde 75 pay alıyor. Hem sözleşme hem de fon büyüklüğü açısından söylüyorum.”

DİĞER HABERLER

OSTİM mağdurları Güvence Hesabı’na başvurabilir

Haberin Devamı

ankara OSTİM ve İvedik’te meydana gelen patlamalara ilişkin hazırlanan itfaiye raporunda her iki patlamanın da LPG tüplerinden kaynaklandığının ortaya çıkması, sigorta sektörünü de hareketlendirdi. Raporda, LPG tüplerinden çıkan gazın ortamı kaplaması ve alev almasının patlamaya neden olduğu belirtilince, Güvence Hesabı’nın devreye girip, patlamada mağdur olanlara tazminat ödemesi yapacağı da kesinleşti. Güvence Hesabı Genel Müdürü Kadir Küçük, patlamanın yaşandığı her iki işletmenin de sorumluluk sigortasının olması gerektiğini, ancak bugüne kadar yapılan açıklamalarda bu sigortaların yaptırılmadığının anlaşıldığını söyledi. Tek sigortayı ilgilendirmiyorKadir Küçük, sadece işletme sahiplerinin değil, bu işletmelere LGP tüpü temin eden şirketlerin de zorunlu sigorta yaptırması gerektiğini ifade ederek, “OSTİM ve İvedik’te meydana gelen patlamalar tek bir sigortayı ilgilendirmiyor. Öncelikle patlamaya neden olan tüpleri üreten ve satışını yapan şirketlerin ‘Tüpgaz Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’ olması gerekiyor. Bu tüpleri kullanan ve patlamaların çıktığı her iki işletmenin de ‘Tehlikeli Maddeler Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’nı yaptırmış olması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Anadolu Sigorta KOBİ paketini genişletti

ANADOLU Sigorta, KOBİ Paket poliçesinin kapsamını genişletti ve pakete özel teminatlar ekledi. Kapsamı genişletilmiş KOBİ Paketi’nde, önceden belirlenen ve ihtiyaca göre adedi artırılabilecek bazı ticari sektörler için piyasadaki en geniş ve özelleştirilmiş teminat içerikleri, sigorta limitleri ve avantajlı fiyatlara sahip paket ürünler bulunuyor. İşletmelerin tüm sigorta ihtiyaçlarını en avantajlı fiyatlarla tek teminat şemsiyesi altında birleştiren Anadolu Sigorta, ‘Genişletilmiş KOBİ Paketi’yle, eczane, turistik tesis, plazalar ve gıda işyerlerine yönelik paket sigorta poliçelerinin kapsamını yeni ihtiyaçlar doğrultusunda daha da geliştirdi. KOBİ’lere özel teminatlar ve sigorta limitleri gibi avantajlar içeren, genişletilmiş KOBİ Paketi’nde bulunan, ‘Eczane Paket Sigorta Poliçesi’yle soğutucu cihazlarda ürün bozulması teminatı ve sürsaj teminatı verilmeye başlandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!