Cargill kabul edilen yasa değişikliğinden memnun

Güncelleme Tarihi:

Cargill kabul edilen yasa değişikliğinden memnun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2006 12:29

TBMM Genel Kurulunda, tarım arazileri üzerinde izin alınmadan kurulan tesislerin işlemlerini tamamlaması için ek süre verilmesini öngören teklifin yasalaşması, yargı kararları doğrultusunda Bursa'nın Orhangazi ilçesinde bulunan mısır işleme tesisindeki faaliyeti durdurulan Cargill Türkiye'nin yetkililerini sevindirdi.

Cargill Türkiye Proje ve Yatırım Müdürü Kemal Özbelli, yaptığı açıklamada, TBMM'de, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda değişiklik öngören kanun teklifiyle ilgili görüşmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

TBMM Genel Kurulunun dünkü görüşmelerini Cargill çalışanlarının da aileleriyle birlikte televizyondan izlediklerini anlatan Özbelli, şöyle dedi: “Dünkü gelişme bizim için önemli. Önümüzde bir ışık görebiliyoruz. Ancak şunu söylemek gerekir ki bu sadece Cargill'e özel bir uygulamadan ziyade, ülkemizde, İstanbul'da, İzmir'de, Adapazarı'nda, Bursa'da tarım arazileri üzerinde kurulmuş olan yaklaşık 20 bin firmanın da sistem içerisinde üretimlerine devam edebilmeleri için olanak sağlayacaktır. Meclisteki görüşmeleri bire bir takip ettik. Bu yasanın özellikle 'Cargill Yasası' olarak addedilmesi ve gerçekle hiçbir şekilde ilişkisi olmayan şirketimizle ilgili ithamları Cargill Türkiye çalışanları olarak tamamen reddettiğimizi söylemek isterim. Cargill Türkiye, gerçek rakipleri olan Çin, Rusya, Polonya, İngiltere, Hollanda gibi gelişmiş ülkelerdeki diğer Cargill kuruluşları ile rekabet etme imkanını, umarız bu yasa değişikliği ile beraber yakalar.”

“ONAY SÜRECİ”

Özbelli, Cargill Türkiye olarak tarımsal üretimin gelişip güçlenmesi, uzmanlık seviyesindeki yüksek teknolojilerin Türkiye'ye getirilmesi konusunda mücadelelerine devam edeceklerini ifade etti.

Yeni yasanın uygulanmasının henüz resmiyet kazanmadığına dikkat çeken Özbelli, şöyle devam etti: “Önümüzde bir onay mekanizması süreci mevcuttur; heyecanla bu sürecin tamamlanmasını bekliyoruz. Daha sonra bu kanuna istinaden Tarım ve Köyişleri Bakanlığına başvurumuzu ivedilikle yapıp önümüzdeki iki yıl içerisinde yeni yatırımlar yapabilecek şekilde izinlerimizi yenilemek aşamasına geçebileceğiz.”

Yasanın, Cargill Orhangazi Mısır İşleme Tesisinin faaliyetinin durdurulması ile ilgili karar hükmünü ortadan kaldırıp kaldıramayacağına ilişkin soruya, ”Kanunun içeriğinde, başvuru yaptıktan sonra çevre koruma kriterlerini sağlayarak faaliyetimize devam edebileceğimiz doğrultusunda bir çıkartımı hukukçularımızı ortaya koydu” yanıtını veren Özbelli, tesisin faaliyetinin durdurulmasıyla Bursa 1. İdare Mahkemesine başvuruda bulunduklarını da hatırlattı.

Özbelli, “Danıştay kararının idare tarafından yanlış uygulandığına” ilişkin başvurularının sonucunu büyük heyecanla beklediklerine işaret ederek, şöyle konuştu: “Sonuç olarak Orhangazi tesisimizden geçimini sağlayan bin aile için önemli bir süreci yaşıyoruz. Ülkemizin ekonomisine katkımızı en kısa zamanda tekrar başlatabilmek, bizim şu an için en önemli önceliğimiz. Faaliyetimiz durdurulmuş olsa da tesisimizden işçi çıkartılması söz konusu değildir. Çalışanlarımızı çeşitli eğitim programlarına alarak, kısa dönemli ücretli izne çıkartarak bu dönemi geçirmeye çalışıyoruz.”

CARGILL VE YARGI SÜRECİ

Orhangazi ilçesi sınırlarında, İznik Gölü'ne yaklaşık 6 kilometre mesafedeki 210 dönümlük arazi üzerinde 1997 yılında yatırımına başlanan mısır işleme tesisi 2000 yılında faaliyete geçmişti.

Bursa Barosunun da aralarında bulunduğu bazı meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, tesisin, “İznik Gölü Çevre Düzeni Planındaki 'Tarımsal niteliği korunacak alan, sulama ve uzun mesafeli koruma alanı' içinde faaliyet gösterdiğini” iddiasıyla 8 yıl önce idare aleyhine hukuksal mücadele başlatmış, tesisle ilgili 6 iptal davası açılmıştı.
Davalardan 4'ü davacıların lehine sonuçlanmış, Bakanlar Kurulunun sözü edilen alanı “Özel Endüstri Bölgesi” ilan etmesi ve Gemlik Belediyesinin bu karar doğrultusunda firmaya verdiği ruhsat ve plan değişikliğine karşı açılan iki davada ise yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

Davacılar, kararların uygulanmadığı gerekçesiyle adli yargıda ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) açılan tazminat istekli davalar da açmıştı.

Bursa Valiliği, Danıştay 6. Dairesinin, tesisin alanının “Özel Endüstri Bölgesi” olarak ilan edilmesine yönelik hazırlanan 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliği ile ilgili yürütmenin durdurulması kararı doğrultusunda 20 Ekim'de tesisin faaliyetini durdurmuş, Cargill avukatları bunun üzerine “idari kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali” Bursa 1. İdare Mahkemesinde dava açmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!