Cansızlar: Stopajın şu anda etkisi yokmuş gözüküyor

Güncelleme Tarihi:

Cansızlar: Stopajın şu anda etkisi yokmuş gözüküyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2006 10:50

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, menkul kıymetlere yılbaşından itibaren uygulanan stopaja ilişkin, “şu anda etkisi yokmuş gözüküyor. Bir değerlendirme yapmak için en az 3-5 ayın geçmesi lazım” dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cansızlar, şu anda Türkiye'ye fon girişi çok yüksek olduğunu hatırlatırken, Merkez Bankası'nın 5 milyar dolarlık müdahalesine rağmen kurda değişiklik olmadığını kaydetti.

Stopajın etkisinin, Türkiye'ye fon girişi çok fazla olduğu için şu anda çok fazla hissedilemeyebileceğine işaret eden Cansızlar, “Bir değerlendirme yapmak için en az 3-5 ayın geçmesi lazım” diye konuştu.

“MORTGAGE'DA VERGİ İNDİRİM OLMALI”

Şu anda Meclis'te bulunan Mortgage tasarısında yer almayan, ”ödenen faizin vergi matrahından düşürülmesi” konusuna da değinen SPK Başkanı, “sistemimizde zaten şu var, eğer bir eviniz varsa ve kiraya vermiş iseniz, gayrimenkul sermaye iradı elde ederseniz, banka kredisi ile almışsanız, o kredinin faizini elde etmiş olduğunuz faizden düşeceksiniz, bu imkan var zaten. Mortgage için bunun niye getirilmediğine ben şaşarım” diye konuştu.

Yüzde 15 stopajın eurobondlarda olduğu gibi mortgage için yurtdışına ihraç edilecek kağıtlardan alınmamasını da istediklerini kaydeden Cansızlar, şöyle devam etti: “Sebebi şu, mortgage sistemi orta ve uzun vadeli kredi sistemidir. Türkiye'deki mevduat vadeleri daha daha yeni bir yıla ulaştı. O zaman yurtdışından kredi bulacaksınız. Yurtdışında ihraç edilen mortgage kağıtların aynen eurobondlar gibi yüzde 15 stopaj kesintisi olmamalı. Hala bunların olmasından yanayım.”

MORTAGE, KARAPARANIN ÖNÜNE GEÇECEK

Gayri menkul sektörünün Türkiye'de kayıt dışılığın en fazla rastlanıldığı bir alan olduğuna da vurgu yapan Cansızlar, şöyle devam etti: “Mortgage sistemi geldiği zaman, değerleme de ona uygun yapılacağı için konutun gerçek fiyatı belirlenecek ve kayıtlara girecek. Konut inşaatında kullanılan 200'e aşkın sektörün verileri kayıt alına alınacak ve faturalanır hale gelecek. Büyük ölçüde inşaat sektöründeki kayıt dışılık ortadan kalkacak. Kayıtdışılığın ortadan kalkması demek, ilave vergi geliri demektir. Gelir etkisi diğer alandaki kaybedeceği vergiden çok çok fazla olacağı gibi ayrıca bunun sosyal boyutu var. Bu iki konunun üzerinde önemle durulmalı. Eğer sayın milletvekilleri isterlerse bunu yapabilirler.

Mortgage'ın en büyük faydası, kayıtdışılığın ortadan kaldırılmasıdır. Başka türlü olmaz. Mali sektördeki kara para aklama dahil, kayıtdışılığın önü geçebilecek bir sistemdir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!