Hem işçi hem işvereni ilgilendiren o soruyu yanıtladı

Güncelleme Tarihi:

Hem işçi hem işvereni ilgilendiren o soruyu yanıtladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2017 22:35

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, son dönemde bazı işverenlerin iş güvenliği kurallarına uymayan çalışanlara da ceza verilmesi talebinde bulunduğunu söyledi. Böyle bir durumun şu an için kolaycılık olacağını belirten Müezzinoğlu, önce diğer sorumlulukların yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

SGK İl Müdürleri toplantısına katılan Müezzinoğlu’nun gündeminde iş kazaları vardı. İl müdürlerinden son iş kazalarının bilgilerini isteyen Müezzinoğlu, kısa bir süre içinde 112 acil servisine düşen iş kazalarından anında haberdar olacakları bir sistem kuracaklarını söyledi. Bazı il müdürlerinin, iş güvenliği kurallarına uymayan çalışanlara da ceza verilmesi yönünde talepler olduğunu söylemesi üzerine Müezzinoğlu şöyle konuştu:

KOLAYCILIK OLUR

“Bu konu işverenler tarafından sık sık dile getiriliyor. Ancak bu bir süreç. Bir 5 yıl çalışan tarafına ceza kesme değil, orayı eğitme kısmıyla ilerlemeli. Bize düşenleri iyi yapmadan, çalışanlara ceza getirirsek kolaycılık olur. Sonuçta işyerinde bir can var. Onu sağlıklı bir şekilde evine döndürmek esas olmalı.”

Haberin Devamı

2020 yılına kadar az tehlikeli yerler için işyeri hekimi ve uzmanı çalıştırma zorunluluğunun kalkacağını ancak bu süreçte tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerine yöneleceklerini belirten Müezzinoğlu, kamuda da bugüne kadar tehlikeli ve çok tehlikeli işyeri ayrımının yapılmadığını açıkladı. Bu nedenle kamu işyerlerinde tehlikeli ve çok tehlikeli yerleri belirleyeceklerini söyleyen Müezzinoğlu, “Buraların çok yakından takibini yapacağız. Makine Kimya’nın fabrikaları bu kapsama girebilir” dedi.

Emekli maaşlarının ideal seviyede olmadığını bildiklerini ancak sürekli iyileştirme yaptıklarını söyleyen Müezzinoğlu, “Asgari ücretten daha düşük emekli maaşı alanların durumlarını yok farz etmiyoruz. Ama süreç içinde yaptığımız iyileştirmeler olmasa daha kötü olacaktı. Çok zor bir 2016 yaşadık. Yüzde 5’lerin üzerinde büyüme olduğunda elbette bu konular da gündeme gelir. Bağ-Kur’da en düşük emekli maaşı 998 lira. Ama biz geldiğimizde 65 lira alınıyormuş” diye konuştu.

2017 yılı şubat ayında başlatılan teşviklerin yıl sonuna kadar süreceğini söyleyen Müezzinoğlu, “2017 yılı itibariyle bu teşvikler tamamlanacak. Önümüzdeki dönemde gençler, kadınlar ve dezavantajlı kesimler için daha stratejik teşvikler uygulamaya girecek. Bu sene olağanüstü bir yıldı. Onun için verilen bir teşvikti” dedi.

BAKMADAN GEÇME!