Çağlayan: ‘Küresel krizin etkisindeyiz’

Güncelleme Tarihi:

Çağlayan: ‘Küresel krizin etkisindeyiz’
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2009 17:29

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin gelecekte, yıldız sektörleriyle dünyaya damgasını vuracağını ileri sürdü.

Çeşitli inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere Uşak'a gelen Bakan Çağlayan, Atatürk Kültür Merkezi'nde, Ticaret ve Sanayi Odası'nın düzenlediği ‘Teşvikler ve KOBİ Destekleri’ konulu toplantıya katıldı. Uşak Valisi Kayhan Kavas, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman, AKP Uşak milletvekillleri Nuri Uslu ve Mustafa Çetin, CHP Uşak milletvekili Prof. Dr. Osman Coşkunoğlu, oda başkanları, sanayiciler ve esnafın katıldığı toplantıda konuşan Çağlayan, hükümetin hazırladığı ve uygulamaya konulan ‘Strateji Belgesi ve Girişimci Bilgi Sistemi’nin fantezi olsun diye yapılmadığını söyledi.

Bakan Çağlayan, Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Genel Başkanı Hazim Sesli, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Karaman, Uşak Ticaret Borsası Başkanı Yıldıray Aydoğan ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Saadettin Öztürk'ün de konuşmacı olarak katıldığı toplantıda şunları söyledi:
“Türkiye gelecekte, yıldız sektörleriyle dünyaya damgasını vuracak. Yeni teşvik yapılanması içindeyiz. Sektörel, bölgesel ve proje bazlı teşvik sistemine geçilecek. Bundan Uşak'ın da dahil olduğu Türkiye'deki şanslı iller faydalanacak. Sanayici bu yeni yasa ile işlerini kaybetmeyecek ve istihdam kaybı da olmayacak. Türkiye'nin en fazla rekabet yapacağı, yabancı sermaye çekebileceği proje bazlı yeni bir teşvik yasası meydana getirdik. 2023'te Türkiye'yi dünyanın ilk 10'u içine sokacak sektörler yaratılacak. Bunu da yeni veriler ve kurulan sistemle başaracağız. 2 milyon 10 bin 377 işletme ile 3 bin 800 sektörü içine alan Strateji Belgesi ve Girişimci Bilgi Sistemi fantezi olsun diye yapılmadı. Bizim fantezilerle uğraşacak zamanımız yok.”

KÜRESEL KRİZİN ETKİSİNDEYİZ

Türkiye'nin şu anda küresel krizin etkisi altında olduğuna dikkat çeken Bakan Çağlayan “Bu kriz Türkiye'nin çıkardığı bir kriz değil. Dışarıdan kuş gribi virüsü gibi Türkiye'ye bulaşan bir virüstür. Türkiye küresel bir oyuncu ve küresel bir krizden Türkiye'de mutlaka etkilenecektir. Dünya bütçesi 70 trilyon dolar iken şu anda 35 ülke küresel krizden kurtulmak için mali sektöre 10 trilyon dolar ve reel sektöre de 5 trilyon dolar olmak üzere toplam 15 trilyon dolar para sürdü” dedi.

KREDİ KARTI FAİZ ORANLARI DÜŞTÜ

Kredi kartları faiz oranları konusunda açıklama yapan Bakan Çağlayan, “Kredi kartlarında sözleşmeden doğan yüzde 4.39 olan faiz oranı 3.39'a düştü. Kredi faizlerinde ve tüketici bireysel faizlerde indirim tüketimi artıracak. Tüketimin artması ticareti ve sanayiyi yeniden geliştirecek. Faiz indiriminin ekonomide iç pazara dayalı bir sistemle küresel krizi atlatmamıza faydası olacaktır” diye konuştu.

Çağlayan toplantının ardından, Belediye Başkanı Mesut Apaydın'ı makamında ziyaret etti. Bakan Çağlayan'a başkan Apaydın tarafından Eşme kilimi, AKP amblemli bakan Çağlayan'ın isminin yazılı olduğu battaniye, çini ve tarhana hediye etti.

Bakan Çağlayan, İsmetpaşa Caddesi üzerinde bulunan esnafı da ziyaret ettikten sonra Uşak'ın Sivaslı İlçesi'ne gitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!