Çağlayan, ‘Karsan’ın arkasındayız’ mesajı vermek için New York’a gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Çağlayan, ‘Karsan’ın arkasındayız’ mesajı vermek için New York’a gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2011 00:00

New York taksi ihalesinde finale kalan ve desteğe ihtiyaç duyan Karsan’a hükümet elini uzattı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan yarın Karsan’ın Bursa fabrikasını ziyaret edecek, 27 Şubat’ta çıkacağı Latin Amerika seyahati öncesi bir gün New York’a uğrayıp Belediye Başkanı Bloomberg’le görüşecek.

Haberin Devamı

İŞTE O TAKSİ - FOTO GALERİ

GELİŞTİRDİĞİ Türk malı araçla New York taksi ihalesinde finale kalarak dünyada dikkat çeken, ancak Amerika’daki yoğun karşıt lobilere karşı desteğe ihtiyaç duyan Karsan’a hükümet elini uzattı. Dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in Vehbi Koç’a Ford’u Türkiye’ye yatırıma çekmek için verdiği mektuplu desteğin bir benzerini Başbakan Tayyip Erdoğan’dan isteyen Karsan’a dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan sahip çıkacak. Yarın Karsan’ın Bursa fabrikasını ziyaret edecek Çağlayan, New York taksi ihalesiyle ilgili tüm gelişmeleri birinci ağızdan öğrenecek. Çağlayan, 27 Şubat’ta çıkacağı Latin Amerika seyahatinin ilk günününde de özel olarak New York’a uğrayıp Belediye Başkanı Bloomberg’le görüşecek. Çağlayan, Bloomberg’e hükümet olarak Karsan’ın arkasında olduklarının güvencesini verecek.

İran dedikodusu çıkardılar

Karsan, New York taksi ihalesi için geliştirdiği V1 kodlu Türk malı otomobili şubat ayı başında New York’ta sergilemiş, ancak gördüğü büyük ilgi sonrası devreye çirkin lobiler de girmişti. Mart ayında açıklanacak ihalenin favorisi olan Karsan’a daha önce internet üzerinden yapılan suçlamalar, bu kez gazete ilanlarına kadar sıçramıştı. New York’ta ücretsiz dağıtılan Metro gazetesine verdiği ilanla saldırıya geçen Nükleer İran’a Karşı Birlik Derneği, Karsan’ın İran ile ticaret yapmasını eleştirmiş ve İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın sarı New York taksisi içinde ön koltukta otururken çizilmiş bir karikatürüne yer vermişti. Zafer Çağlayan, hem Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç hem de Karsan Murahhas Azası Jan Nahum’la telefonla konuşarak, görüşmeyi Ankara’da yapmak yerine bizzat Bursa’daki fabrikada yapmak istedi. Pazartesi Bakanlar Kurulu’nda da konuyu gündeme getireceği belirtilen Çağlayan, salı Bursa’ya giderek New York taksi ihalesiyle ilgili gelişmeleri öğrenecek. Başbakan Erdoğan’ın da Karsan yetkililerinden dinleyeceğı belirtildi.

40 metropole girecek

New York ihalesinde Türk malı ‘Geleceğin Taksisi’yle finale kalan Karsan, ABD’de Şubat ayı başında sergilediği ve tüketiciler tarafından büyük ilgi gösterilen taksi projesiyle sadece New York’la yetinmeyecek. Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, “New York’ta ihaleyi kazanırsak dünya şehirlerinin de taksileri de Türkiye’den gider. 40 büyük metropolde 600 bin taksi var. New York ihalesi 150 milyon dolarlık bir iş. Yılda 100 bin taksinin önünü açar. Diğer metropollerle iş hacmi 3 milyar dolara çıkar” demişti.

New York halkı da ‘Made in Turkey’ dedi

İHALEDE komisyonun vereceği karar öncesi, New York Taksi ve Limuzinciler Odasınca yapılan ankete katılanlar, Türk firması Karsan’ın modelini uygun buldu. “Geleceğin Taksisi” anketine katılan 22 bin 600 New Yorklu, üç finalist Karsan, Nissan ve Ford için ayrı ayrı değerlendirme yaparken, Karsan’ı beğenenlerin oranı yüzde 66 oldu. Bu oran, Nissan için yüzde 43’te, Ford için de yüzde 38’de kaldı. New York Taksi ve Limuzinciler Odası Başkanı David Yassky, oy kullananların Karsan’ı seçmesinde tamamen camdan oluşan geniş görme açısına sahip tavanı ve özgün dizaynının etkili olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

2. el otomobil fırsatları hurriyetoto.com’da

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!