Çağlayan: 72 bin güvenlik kabinli taksi geliyor

Güncelleme Tarihi:

Çağlayan: 72 bin güvenlik kabinli taksi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2009 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, taksicilerin 60-70 lira için öldürüldüklerinden yakınarak, "Taksicilerimizin can güvenliği için ABD ve Avrupa ülkelerinde olduğu gibi kurşun geçirmez camlı güvenlik kabinli taksi projesi üzerinde çalışıyoruz. Türkiye’deki 72 bin taksi iki yılda güvenlik kabinli olanıyla değiştirilecek" dedi.

Çağlayan, Bartın’da bir toplantıya katıldıktan sonra dönüşte mola verdiği Mengen Aşçılar Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde gazetecilerle bir araya geldi.

Güvenli taksiler geliyor

Çağlayan, "Türkiye’de 60-70 lira için gariban taksicilerin öldürülmesini anlamak mümkün değil" dedi. Taksicilerin can güvenliğinin olmadığından yakınan Çağlayan, bu soruna çözüm bulmak için Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile hazırladıkları eylem planına Türkiye’de güvenlik kabinli taksilerin kullanıma sunulmasına ilişkin bir madde eklediklerini belirtti. Çağlayan, şunları söyledi:

Kurşun geçirmez cam

"Bu projede ABD ve Avrupa’da olduğu gibi şoför, kurşun geçirmez camlı bir güvenlik kabini içinde oturacak. Müşteri ve taksicinin arasında cam olacak. Arka tarafta oturan müşterinin parayı uzatarak üstünü alacağı bir yer bulunacak. Türkiye’de 72 bin taksi var. Bunların yüzde 50’si sırasıyla İstanbul, Antalya, Ankara ve İzmir’de çalışıyor. Bu projeyle iki yılda bu taksilerin yenileriyle değiştirilmesini düşünüyoruz. Özel güvenlikli taksiler Türkiye’de üretilecek. Bu taksilerden bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV ile KDV alınmamasını öngörüyoruz. Bu planla öncelikle taksicilerin can güvenliğinin sağlanması, ikinci olarak da otomotiv sektörünün canlandırılmasını amaçlıyoruz. Bankalar kredi, KOSGEB destek vermeye hazır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!