‘Büyük veri’yi anında okuyup fırsat yaratmak

Güncelleme Tarihi:

‘Büyük veri’yi anında okuyup fırsat yaratmak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2013 00:00

Dünya internetin gelişiye birlikte büyüyen ‘big data’nın (büyük veri) getireceği yenilikleri tartışıyor.

Haberin Devamı

Tüketicinin bir markete girdiğinde ne aldığını sonradan bilmek artık önemli bir gelişme değil. Big data ile müşterinin ne zaman markete gideceğini, gitmeden önce nelere ihtiyacı olduğunu belirleyip ona bunu sunmak yeni dönemin iş anlayışı olacak.

İNTERNETTE oluşan trilyonlarca sayfa, milyarlarca video, fotoğraf ve okunan yazılarla tüm insanların adeta attıkları her adım birer veriye dönüşüyor. SAP’nin Türkiye Müdürü Zeynep Keskin, “Şirketimiz dünyada Forbes’un ilk bin şirket listesinde yer alan şirketlerin yüzde 95’ine kurumsal altyapı sağlıyor. Türkiye’de ise İMKB ilk 100’ün yüzde 70’ine hizmet veriyoruz. Bu deneyimler bize gösteriyor ki şirketler big data ile büyük bir dönüşüme hazırlıyor. Artık müşteri istediğinde ona doğru yanıtı veriyor olmak yeterli olmayacak” dedi.

YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDECEK

SAP Türkiye’nin şirket içinde başarılı bir ivme gösterdiğini ve Türkiye’ye yatırımlarının devam edeceğini anlatan Zeynep Keskin, “Türkiye gerçekten çok şanslı ülkelerden birisi. Teknolojiyi geç bulmanının çok büyük avantajını yaşıyor. Bu Türkiye için fırsat oldu. SAP Türkiye olarak SAP’nin  Avrupa’daki büyümesini sağlayan üç ülkeden biriyiz. Geçtiğimiz yıl yüzde 27 büyüdük. Bu yılda bu büyümeyi sürdürmeyi hedefliyoruz. Türkiye’de büyük isteyen her şirketle yolumuzun kesişmesi için çalışıyoruz. 90’lı yıllarda herkes server (ana bilgisayar) konuşuyordu. Daha sonra tüm konuşmalar network oldu. Birkaç sene sonra herkes servisleri konuşacak” değerlendirmesini yaptı.

YENİ DÖNEMİN ÖNE ÇIKANLARI

Şirketlerin omurgasını oluşturduklarını belirten Keskin, önümüzdeki döneme ilişkin şirketlerin nabzını şöyle tuttu:
“Gelecek big data ile şekillenecek. Big data şirketlere iyi analiz ve eşzamanlı hizmet olanağı sağlıyor. SAP olarak önümüdeki dönemde en büyük yatırımlarımız bu yönde. ABD Başkanı Barack Obama’nın seçimi kazanmasında en büyük etken, gerçek zamanlı yönetimde sağlandı. Şirketlerin iş yapış şekilleri de gerçek zamanlı hizmete yönelik.”

EŞ ZAMANLI HİZMET

Veri analizleriyle birlikte şirketlerde artık rapor hazırlama diye bir cümle kurulmayacağını antalan Keskin, “Müşteri istemeden beklentiyi belirlemek çok etkili olacak. Müşteri istediğinde cevap vermek çok geç olacak. Tüketicinin bir markete girdiğinde ne aldığını sonradan bilmek artık önemli bir gelişme değil. Big data ile müşterinin ne zaman markete gideceğini, gitmeden önce nelere ihtiyacı olduğunu belirleyip ona bunu sunmak yeni dönemin iş anlayışı olacak. Bu tüm sektörler için geçerli. Veriyi doğru incelemek çok önemli” diye konuştu.

 


Big data nedir?

Haberin Devamı


? BİG data, “Zamanla toplanan büyük miktarda verilerin ekonomik ve ölçeklenebilir bir biçimde ve ilişkisel veritabanı tekniklerinin yetmediği noktalarda kullanılabilir ve anlamlandırılabilir kılınması kavramı” ile tanımlanıyor. Birçok yazılım şirketleri bu konuyla ilgili ar-ge çalışmaları yaptıktan sonra big data kavramını ortaya çıkarken, özellikle hizmet sektörü yeni gelişmeleri yakından takip ediyor. Teknoloji devleri bir dönem “bilgi çöplüğü” diye adlan-dırdığı verilerin doğru “okunabilmesiyle” çok değerli hale geldiği görüşünde. Big data çağında yatırımcılar, teknoloji girişimcileri, medya ve danışmanlık şirketleri Büyük Veri konusuna odaklanarak, yeni fırsatlar yakalıyor. Big data pazarının 2016 yılana kadar 6 milyar dolarlık bir sektör olması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!