Bütün rakiplerini geçti, kardeşlerine takıldı

Güncelleme Tarihi:

Bütün rakiplerini geçti, kardeşlerine takıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2012 00:00

Samsung Başkanı Lee Kim Hee uzun ve tartışmalı kariyeri boyunca, ailesinin orta halli kurutulmuş balık ürünleri üretim şirketini, bugün Sony’yi geride bırakan, Apple’yı ise geçme niyetinde olan dünyanın en büyük televizyon ve cep telefonu üreticisine dönüştürdü.

Haberin Devamı

Lee Kim şimdilerde mücadele ettiği rakipleriyse çok yakından:  Kendi kardeşleri.         

 

70 yaşında Güney Kore’nin en zengin vatandaşı olan milyarder Lee şimdilerde büyük abisi ve kız kardeşinin kendisine karşı açtığı davayla karşı karşıya.

Lee’nin kardeşleri, davayla birlikte, Güney Koreli milyarderin geçen yıl 237 milyar dolarlık satış rakamına ulaşan Samsung Group şirketlerinin hisselerinden kendilerine pay almayı umut ediyor.  

NOKIA'YI TAHTINDAN ETTİ

1938 yılında kurulan ve Güney Kore'de doğan Samsung, 1960'lı yıllarda televizyon üretimiyle öne çıkarken, günümüzde akıllı telefon, notebook, ultrabook, monitör gibi birçok ürün çeşidiyle yelpazesini genişletti. En büyük rakibi Apple'ın iPhone ve iPad'lerinde kullanılan bazı donanım parçalarını da kendi üreten Samsung, özellikle akıllı telefon ve televizyonlarıyla dünyanın sayılı teknoloji devlerinden biri oldu. Gfk'nın son raporuna göre akıllı telefon pazarında Nokia'yı geride bırakarak tahta oturan Koreli teknoloji devinin 2015 yılında cep telefonu ile akıllı telefon pazarının tümünde Nokia'yı geride bırakması bekleniyor.

 

Haberin Devamı

Güney Koreli finansal danışmanlık şirketi Center for Good Corporate Governance’ın araştırmacılarından Chae Yi Bai, “İronik olsa da Samsung’un en büyük riski Lee Kun Hee’nin kendisi. Aile içinde patlak veren çatışma, Samsung’un miras sorununu bir kez daha göz önüne serdi” diye konuştu.

          

AİLE İÇİ MİRAS DAVASI

Aile içindeki miras davası, 80 yaşındaki büyük kardeş Lee Maeng Hee ile 76 yaşındaki kız kardeş Lee Sook Hee’nin kendilerinden daha küçük olan kardeşlerinin elinde tuttuğu hisselerin bir kısmını talep ettikleri hukuki süreçle Şubat’ta patlak verdi.

Lee kardeşler, davada babalarının 1987’deki vefatının ardından varlıklarının ailenin geride kalan fertleri arasında paylaştırıldığını ancak Lee Hun Hee’nin kardeşlerinin hisselerini tamamını almasını, varlıkları başka isimlerde insanların hesaplarında saklayarak engellediğini savundu.

 

Haberin Devamı

Başkan Lee ise iddialara alışılmışın dışında bir hareketle, kamu oyuna açık bir şekilde yaptığı konuşmada, “Kimseye küçücük bir pay bile vermeye niyetim yok” diyerek karşı çıktı.

   

Lee Nisan ortasında yerel gazetelere miras konusunda babasının vefatı zamanında uzlaşıldığını ifade etti. Hatta Lee, bir hafta sonra Samsung genel merkezinde yaptığı basın toplantısında büyük kardeşinin aileye sadakatsizlikten dolayı miras dışı bırakıldığını da açıkladı.

 

Daha sonra Lee bütün bu konuları kamuya açık bir ortamda yaptığından dolayı üzgün olduğunu bundan sonra sessiz kalmayı tercih edeceğini belirtti.

Bütün rakiplerini geçti, kardeşlerine takıldı

Haberin Devamı

80 ŞİRKETİ KONTROL EDİYOR

 

Güney Koreli kardeşlerin babası Lee Byung Chul, bugün ülkenin en büyük ve ülkenin milli gelirinin yüzde 20’sini oluşturan şirketini 1938 yılında kurdu.

 

Samsung, Güney Kore’de silahlı araçlardan, askeri amaçlı cephanelere ve ev ürünlerine kadar birçok farklı alanda üretim yapan 80 şirketi kontrol ediyor.

 

Samsung Başkanı Lee’nin kardeşleri ise kendisinden en kötü senaryoda kendilerine telafi olarak verilmesi için en az 850 milyon dolarlık hisse talep ediyor.

 

Bu durum, Başkan Lee’nin halihazırda oğlunu operasyonlardan sorumlu Genel Müdür yaptığı Samsung Electronics’in değişim planında da sıkıntı yaratacak gibi görünüyor.

 

Haberin Devamı

İLK DAVASI DEĞİL

Samsung şirketinin tarihini anlatan Lee Hun Hee’nin Acısı adlı kitabın yazarı Park Hyun Goon, “Başkan Lee, Samsung’u Güney Korelilerin Samsung Cumhuriyeti dediği bir noktaya taşıdı. Peki bu şirketin bir parçasının kardeşleri tarafından alınması onu nasıl hissettirecek bilinmez” diyor.

 

30 Mayıs’ta başlayan dava, Lee’nin daha öncesinden de takip etmek zorunda kaldığı bir dizi davanın ardından yeniden mahkeme salonlarına götürdü.

 

Lee daha önce 1996 yılında başka iş adamlarıyla birlikte, eski devlet başkanları Chun Doo Hwan ve Roh Tae Woo’ya, yardım almak için rüşvet verdiği gerekçesiyle soruşturma sürecinden geçmişti. İş adamları ise yasal olarak siyasi bağışlar yaptıklarını ifade etmişti.

 

Haberin Devamı

Güney Kore’nin daha sonraki Devlet Başkanı Kim Young Sam ise iddiaların bir yıl sonrasında, Lee’den özür dilemişti.

  

Başkan Lee, elindeki yüzde 21’lik hisseyle, şirketin en büyük hissedarı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!