Bütçede açık 6.7 milyar liraya çıktı, ek vergi sinyali geldi

Güncelleme Tarihi:

Bütçede açık 6.7 milyar liraya çıktı, ek vergi sinyali geldi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2012 00:00

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe açığının haziran ayında 6.3 milyar lira, yılın ilk 6 ayında ise 6.7 milyar lira olarak gerçekleştiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bütçe dengesinin, geçen yılın ilk 6 ayına göre ciddi ölçüde bozulduğunu belirten Şimşek, “Bu yılın ilk yarısındaki resim çok arzulamadığımız bir resim. Ama gerek dış koşulların, gerekse bütçe süreçleri dışında belirlenen personel ve sosyal güvenlik sistemi açıklarındaki artış nedeniyle böyle bir resim var. Tabii bir yandan yapısal reformları devam ettirerek köklü bir şekilde performansın iyileşmesini sağlayacağız” diye konuştu.

Ek tedbirler alınabilir

Ocak-Haziran 2012 dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçlarını açıklarken, bütçe dengesi performansını geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslayan Şimşek, geçen yılın ilk 6 ayında bütçenin 2.9 milyar lira fazla verdiğini, bu yıl ise geçen yıla göre bütçe performansında 9.6 milyar liralık bir düşüş söz konusu olduğunu söyledi. Şimşek, bütçe açığının azaltılması amacıyla ek vergi gibi yeni tedbirlerin alınıp alınmayacağı konusunda, 2013 yılı bütçesi üzerinde çalışacaklarını, bu süreçte ilave tedbir gerekip gerekmediğine bakacaklarını, dolayısıyla bu aşamada bir şey söyleyemeyeceğini, fakat gerekirse ilave tedbirlerin alınabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Büyüme yavaşlaması

6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması yasanın uygulamaya konulması nedeniyle geçen yılın Haziran ayına denk gelen dönemde 8 milyar liralık bir ilave kaynak sağlandığını hatırlatan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şunları kaydetti: “Bu yılın ilk yarısında yapılandırmadan gelen ilave gelir ise 3.5 milyar lira oldu. Dolayısıyla gelir ayağına baktığımız zaman bu, çok önemli bir fark olarak karşımıza çıkıyor. Küresel ekonomideki yavaşlama ve yumuşak inişi başarmak üzere aldığımız tedbirler özel tüketimi yavaşlattı. Bu da vergi gelirlerindeki artış hızını geçen yıla göre düşürdü. Bakın bu yılın ilk yarısında bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında artarak 162.2 milyar lira olmuştur. Vergi gelirleri ise 6.9 miyar lira artarak 131.2 milyar lira olmuştur. Gelirlerdeki bu artış oranlarının geçen yılın aynı döneminde gözlemlenen yüzde 20.7’lik bütçe geliri ve yüzde 24.4 vergi gelirleriyle kıyasladığımızda oldukça düşük olduğu ortaya çıkıyor.”

Haberin Devamı

KDV yerinde saydı

Özellikle KDV’nin neredeyse yerinde saydığını belirten Şimşek, “Bu da aslında ekonominin ve özel tüketimin ne kadar yavaşladığını ortaya koymaktadır. Bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen 2012 yılının ilk 6 aylık döneminde vergi gelirlerinin faiz hariç giderleri karşılama oranındaki istikrar devam etmiş ve söz konusu oran yüzde 92 gerçekleşmiştir” diye konuştu. Geçen sene iç talebin reel bazda yüzde 15 genişlediğine işaret eden Şimşek, bu sene yılın ilk çeyreğinde iç talepteki genişlemenin büyümeye  katkısının sadece 1 puan olduğunu bildirdi.

Kamuya ‘harcama’ uyarısı

2011’de ekonomideki hızlı büyüme ile bazı bir kerelik faktörler nedeniyle ilave gelirlerin elde edildiğini, bu sene böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şöyle konuştu: “Bu nedenle bütün kamu kurum ve  kuruluşlarını uyardık. Ben tekrar uyarıyorum. Yani biz önden gidelim, bütçe sonradan gelir, bize kaynak verirler yaklaşımına bu yıl kesinlikle müsamaha etmeyeceğiz. Tabii ki altyapı yatırımlarında bazı hususlar çalışılabilir ama bunun dışında Türkiye’nin üretken kapasitesini artırmayan cari harcamalara ilave kaynak sağlamayacağız” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!