Bürokraside seçim telaşı

Güncelleme Tarihi:

Bürokraside seçim telaşı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

ANAP'ın ‘‘Haziranda iki seçimi birleştirme kararı’’, ekonomi bürokratlarını telaşlandırdı. Bürokratlar, ‘‘Körfez'de barış piyasaları rahatlatmıştı. Şimdi de seçim haberleri piyasayı tedirgin etti’’ dediler. Bürokratlar, seçim ekonomisinin başlamasından rahatsız.

ANAP Başkanlık Divanı'ndan çıkan ‘‘Haziran ayında ara seçimlerle yerel genel seçimlerin birlikte yapılması’’ görüşü, piyasaları ve ekonomi bürokratlarını telaşlandırdı. Asya krizinin devam eden etkilerine, körfez krizi ve vergi reformu tasarının yarattığı tedirginlik eklenince piyasalarda büyük tedirginlik doğduğunu hatırlatan ekonomi bürokratları, ‘‘Körfez krizinde varılan barış ile birlikte piyasalar sakinlemişken seçim haberlerinin çıkması piyasaları yeniden tedirgin etti’’ dediler.

ANAP Başkanlık Divanının bu kararına karşılık Hükümet ortakları dahil bu formüle sıcak bakan parti sayısının az olduğunu, bu nedenle de Haziran'da erken yerel seçim yapılmasının zor olduğunu belirten bir bürokrat, ‘‘Ancak seçim olmasa bile Hükümetin büyük ortağının seçim lafları etmeye başlaması, piyasalarda sürekli bir tedirginlik yaşanmasına yolaçacak’’ dedi.

Seçim laflarının artık durulmayacağını kaydeden bir yetkili, Haziran'da genel yerel seçimler yapılsa bile daha sonra genel seçimlerin mutlaka gündeme geleceğini bu nedenle de ‘‘bir seçim ekonomisi dönemi’’ne girildiğini kaydetti.

İstikrar tedbirleri konusunda umutlarını şimdiye kadar korumuş bulunan bir üst düzey yönetici de ‘‘Hükümet açıklayacağı tütün fiyatları ile gerçek niyetini somut olarak ortaya koymuş olacak’’ diyerek, yine de tütün fiyatlarını bekleme taraftarı olduğunu söyledi.

Ekonominin üst yönetimi ‘‘bundan sonra nelerin olabileceği?’’ konusunda kara kara düşünmeye başladı. Bir üst düzey yetkili, erken seçim laflarına iyi tarafından bakılması gerektiğini belirterek, ‘‘Haziran'da olursa yine iyi. Fazla tahbirat olmaz. Seçimden sonra da artık ne yapılacağına bakılır’’ dedi.

Ekonomiye istikrar artık zor gelir

Bütün bürokratların artık ‘‘IMF'le anlaşma imzalanacak’’, ‘‘istikrar tedbirleri uygulanacak’’ gibi sözleri artık bıraktıkları ve kısa bir dönem içinde ekonomide istikrarı sağlayacak bu unsurların gerçekleşme ihtimalini artık düşünmedikleri görülüyor. Bir bürokrat da Merkez Bankası'nın para basılarak kullanılması ihtimalinin artık çok zayıfladığını belirtirken, seçimin en büyük etkisinin tarımsal ürün fiyatlarında yapılacak aşırı zamlarla görüleceğini belirterek, ‘‘Uygulanacak seçim ekonomisinin sonucunun bir süre sonra enflasyon olarak ortaya çıkacağını’’ da söyledi. Haziran'da seçim yapılması halinde memur maaşlarında aşırı artışlar olacağını, buna ek olarak tarımsal destekleme alım fiyatlarının çok yüksek saptanacağını ve tutulan KİT zamlarının bir süre daha erteleneceğini kaydetti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!