Bürokraside ‘faiz dışı fazla’ sevinci

Güncelleme Tarihi:

Bürokraside ‘faiz dışı fazla’ sevinci
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

EKONOMİK programın başarıya ulaşmasındaki en kritik göstergelerden biri olan Faiz Dışı Dengesi, ekonomi yönetimini sevindirmeye devam ediyor. 2000 yılı bütçesinin Şubat ayı geçici sonuçlarına göre, faiz dışı fazla kalemi 1 katrilyon 200 trilyon lira olarak gerçekleşti.

Şubat ayı geçici sonuçlarına göre, bütçe yaklaşık 1.2 katrilyon lira faiz dışı fazla verdi. Ocak ayındaki 480 trilyon lira ile birlikte değerlendirildiğinde, yılın ilk iki ayına ilişkin faiz dışı fazla kalemi 1.7 katrilyon liraya ulaştı.

Faiz dışı denge, 1999 yılının ilk iki ayında 87 trilyon lira açık vermişti. Maliye Bakanı Sümer Oral, sonuçları Hürriyet'e değerlendirirken, bütçe performansının çok iyi gittiğini söyleyerek şöyle konuştu:

‘‘Önemli olan enflasyona yol açan kamu açığının disipline edilip edilmemesidir. En önemli gösterge de Faiz Dışı Fazla olduğuna göre, sonuçlar, verilen ilacın düzgün olduğunu gösteriyor. Bayrama gönül rahatlığıyla giriyorum.’’

Maliye ve bütçe politikalarının ekonomik programda büyük ağırlığa sahip olduğunu hatırlatan Oral, geçici rakamlarını aldığı Şubat ayı vergi gelirlerinin de çok iyi olduğunu açıkladı.

Bütçenin ilk iki ayındaki verigi gelirlerinden dahilde alınan KDV'de, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100'ün üzerinde artış sağlandığını söyleyen Oral, programın gelir boyutunun iyi gitmesinde, ek vergilerin büyük payı olduğunu vurguladı.

AYDA 2 CHECK-UP

Ekonomi yönetimi Kurban Bayramı'ndan sonra biraya gelerek Program'ın ikibuçuk aylık seyrini değerlendirecek. Oral, ekonomi ile ilgili üç bakan ile bürokratların yapacağı bu toplantının ‘check-up’ niteliğinde olduğunu söyleyerek,şöyle konuştu:

‘‘Aslında bu değerlendirmeleri periyodik aralıklarla, örneğin 15 günde bir yapmamız lazım. Aksayan yanlar var mı, nasıl telafi edilir konularını düzenli olarak görüşmemiz gerekiyor.’’

Oral, ekonomik programın üç ayak üzerine oturduğunu hatırlatarak, sadece mali performansın tek başına yeterli olmadığını, özelleştirme hedefine ulaşmanın da zorunlu olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!