Burgaz Rakı 62.5 milyon dolara Mey İçki’nin oldu

Güncelleme Tarihi:

Burgaz Rakı 62.5 milyon dolara Mey İçki’nin oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2009 00:00

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yönetim ve denetimini devraldığı Garipoğlu Grubu’na ait Burgaz Alkollü İçecekler Ticari İktisadi Bütünlüğü’nün satışı için çıkılan ihalede gelen 62.5 milyon dolarlık teklifi kabul etti.

‘İlgili mercilerden gerekli uygunluk izinlerinin alınması’ kaydıyla Burgaz Alkollü İçecekler Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün Mey İçki Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye 62 milyon 500 bin dolar bedelle devrini onaylayan TMSF, Mey İçki’nin ihale bedeli dışında ayrıca Burgaz Tesisleri’nde bulunan hammadde, yarı mamul ve mamuller için de 35 milyon TL ödeyeceğini bildirdi.

Stoklarla 86 milyon dolar

TMSF’nin 5 Ağustos’ta açtığı ihalede Garipoğlu Grubu şirketlerinden Burgaz Alkollü İçecekler’e sadece Mey İçki teklif vermişti. Mey İçki, 62 milyon dolarlık teklifini; 7 Ağustos’taki pazarlık görüşmesinde sadece 500 bin dolar artırmıştı. Pazarlıkta ortaay çıkan rakamı 3 hafta boyunca inceleyen TMSF yönetimi, 62 milyon 500 bin dolarlık teklifi kabul etti. 35 milyon TL’lik stokların da eklenmesi ile Burgaz’ın Mey İçki’ye maliyeti 86 milyon doları bulacak.

Mey İçki’nin teklifinin, TMSF Fon Kurulu’nun 20 Ağustos 2009 tarihli toplantısında onaylanarak, gerekli izinlerin alınması için Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) ve Rekabet Kurumu (RK) Başkanlığı’na gönderildiği belirtildi. Her iki kurumun gerekli izinleri vermesi halinde Burgaz Alkollü İçecekler Ticari ve İktisadi Bütünlüğü ihalesi nihai olarak sonuçlanacak. Mey İçki’nin alkollü içkiler pazarındaki payının yüzde 65’lerde olduğu belirtiliyor. Votka pazarında yüzde 43’ün üzerinde, rakıda ise yüzde 25 civarında pazar payı olan Burgaz Rakı’yı alması halinde Mey İçki’nin pazar payı yüzde 90’ı bulacak. 1999’da Garipoğlu’nun sahibi olduğu Sümerbank’a el koyan TMSF, 2004’te Garipoğlu ile ödeme protokolü imzalamış, ancak bu protokole uyulmamıştı.

Mey İçki: Burgaz yasal yapıya geçecek

MEY İçki, Burgaz Alkollü İçecekler için yaptığı 62.5 milyon dolarlık teklifi TMSF’nin onaylaması üzerine yaptığı açıklamada şöyle: “Burgaz Alkollü İçkiler A.Ş. ihalesine katılmamızın iki temel gerekçesi var. Öncelikle Burgaz gibi sektörün adil rekabet kurallarını sistematik şekilde bozan, alkollü içecekler sektörünün yapısına ciddi şekilde zarar veren bir şirketin sahipliğinin yasal ve kurumsal yapıya geçmesi sürecine katkıda bulunmak istiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!