Bu takastan kim kârlı çıkar?

Güncelleme Tarihi:

Bu takastan kim kârlı çıkar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Özer Çiller ile Turgut Yılmaz arasındaki ‘‘mal takası’’ tartışması, hem siyaset, hem iş dünyasında günün konusu oldu. Herkes, ‘‘Bu mal takasından kim kârlı çıkar?’’ sorusuna yanıt arıyor.

DYP Lideri Tansu Çiller'in eşi Özer Uçuran Çiller'in Kanal 7'de Nazlı Ilıcak'la söyleşi yaparken, ‘‘Turgut Yılmaz'la mallarımızı takas edelim’’ önerisini getirmesi, hem siyaset, hem de iş dünyasında tartışma konusu oldu. Başbakan Mesut Yılmaz'ın, ‘‘Turgut, eğer eşlerin servetleri takasa dahilse hayhay diyor’’ şeklindeki sözleri, tartışmayı daha da alevlendirdi.

Bu tartışmanın gündeme gelmesiyle, Tansu-Özer Çiller çiftiyle Claudia-Turgut Yılmaz çiftinin TBMM'ye gönderilmiş mal varlığı listelerinı taradık. Mal varlığı listeleri arasında, ‘‘Çiller-Yılmaz mal varlığı takasından kim kârlı çıkar?’’ sorusuna yanıt aradık.

Bu sorunun yanıtını bulabilmek için yaptığımız araştırmada oldukça ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Meclis'e verilen mal bildirimlerine bakınca, Çillerler'in mal varlığının daha kabarık olduğu görülüyor.

Ancak, Turgut Yılmaz'ın Delta Deri şirketinin piyasa değeri dikkate alındığında, durum değişebiliyor. Gerçi Meclis'e verilen mal varlığı bildirimlerinde şirketin piyasa değeri konusunda herhangi bir rakam yer almıyor. Ama, biz bu sorunun yanıtını bulmakta yardımcı olabilir düşüncesiyle, halka açık deri şirketlerinden Derimod'un piyasa değerini İMKB'nin bülteninden bulduk. Derimod'un dünkü hisse senedi fiyatları dikkate alındığında, piyasa değeri 5.8 trilyon lirayı buluyor.

Deri sektörü temsilcileri, Turgut Yılmaz'ın Delta Deri şirketinin değerinin, Derimod'dan epey yüksek olabileceğini ifade ediyorlar.

KİM, HANGİ SEKTÖRDE

Özer Çiller'le Tansu Çiller bir süre önce mal varlıklarını ikiye bölerek yüzde 50-50 paylaşmışlardı. Çiller Ailesi'nin oldukça yüklü bir mal varlığı bulunuyor. Turgut Yılmaz ve eşinin gayrimenkul sayısı mal bildirimlerine göre az görünüyor. Özer Çiller, eşi başbakan olduğu günlerde sahibi olduğu Yeşilyurt Turizm A.Ş., Marso Gıda, Marsan Marmara Holding, Markim Kimya San., Aytaş Turizm, Mitaş M. Yapı Taahhüt, Sankim Kimyevi Maddeler şirketlerini tasfiye ettiğini açıklamıştı. Turgut Yılmaz'ın, tekstilcilerin biraraya gelip kurduğu dış ticaret şirketi GSD Dış Ticaret'de de hissesi bulunuyor. Yılmaz'ın yönetim kurulu başkanı olduğu GSD aynı zamanda Tekstilbank'ın da yüzde 30 hissesine sahip.

AHMET ÖZAL'IN TEKLİFİ

Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz'a takas teklifi ilk defa yapılmıyor. 1994 yılında Ahmet Özal da iki ailenin servetlerini değiştirmeyi teklif etmişti. Ahmet Özal, bir televizyon programı sırasında ‘‘Servetimi Mesut Yılmaz ve ailesinin servetiyle değiştirmeye hazırım’’ şeklindeki sözlerini cevaplayan Turgut Yılmaz, ‘‘Servetimi Japon İmparatoru'yla dahi değiştirmem. Çünkü servetimin her kuruşu sadece alınteri kokar’’ demişti.

Tansu-Özer Çiller çiftinin mal varlığı

Yeniköy'de 306 metrekare bina: 30 milyar lira

Uskumruköy Yorgancı Çiftliği'nde arsa: 27.5 milyar

Kısırkaya Mandıra mevkiinde 2 arsa: 10.2 - 3.2 milyar

Kilyos'ta arsa: 20 milyar lira, Milas'ta zeytinlik: 1 milyar lira

ABD'de Rock Wille, Maryland'de bina: 100 bin dolar

ABD'de Salem'de müstakil ev: 170 bin dolar

18. Dönem Milletvekilleri Kooperatifi'nde hisse: 300 milyon lira

Bilkent Konutları'nda dubleks daire: 20 milyar lira

Yeşilyurtlular Kooperatifi'nde inşaat halinde hisse: 350 milyon lira

Bizim Vadi Yapı Kooperatifi'nde hisse: 350 milyon lira

İstinye'de mesken: 750 milyon lira

Üsküdar'da mesken: 100 milyon lira, dükkan: 50 milyon lira

Bolu Gözem'de tarla: 2.7 milyar

Kuşadası Çamtepe'de tarla: 11 milyar lira

Ankara Bilkent'te daire: 8 milyar lira

Yeniköy'de ahşap ev: 10 milyar lira, kagir ev: 4 milyar, arsa: 1.5 milyar

5 bilezik, 2 adet zincir, muhtelif hisse senetleri, bir adet pırlanta saat

Claudia Turgut Yılmaz çiftinin mal varlığı

Eminönü'nde bir dükkan

Şişli'de apartman dairesi

Cihangir'de daire

Eminönü Beyazsaray'da 6/1 hisse

Şişli'de işhanı

Claudia Yılmaz'a ait Almanya'da ev

GSD Dış Ticaret'te hisse

GSD Dış Ticaret üzerinden Tekstilbank'ta hisse

Delta Deri

Çeşitli bankalarda hesaplar

Çiller: Yılmaz beyanını göndersin, işlem başlasın

ÖZER Çiller, dün yeni bir açıklama daha yaptı. Çiller, yazılı açıklamasında, ‘‘Turgut Yılmaz mal beyanını göndersin, hemen işleme başlayalım’’ dedi. Özer Çiller'in açıklaması şöyle:

‘‘Turgut Yılmaz, servetlerin takası konusunda ‘‘hay hay’’ dediğini ifade etmiş. Benim ve ailemin son mal beyanı hazır. Sayın Turgut Yılmaz kendisinin ve ailesinin mal beyanını göndersin, işleme başlayalım. Yalnız, daha önce açıklanan mal beyanlarında dikkatleri çeken hisseleri göstermeyi unutmasınlar.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!