Bu sefer vatandaş kazandı

Güncelleme Tarihi:

Bu sefer vatandaş kazandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2009 13:54

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaklaşan ramazan ayı öncesinde yaptıkları uyarıların etkisini gösterdiğini belirterek, oluşan kamuoyu tepkisi sonucu spekülatörlerin oyununun bozulduğunu, piliç, pirinç ve pide gibi ürün ve gıdalara zam yapılmadığını ve indirime gidildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Şemsi Bayraktar, birlik binasında düzenlediği basın toplantısında, halkın ürün ve gıdalardaki fiyat değişimleri ve spekülatif hareketlerden mağdur olmaması için ramazan öncesinde yaptıkları uyarıların etkili olduğunu kaydetti.

Yapılan uyarıların ardından çeşitli kesimlerden konu ile ilgili açıklamaların ardı ardına geldiğini anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Beyaz et sektöründe faaliyet gösteren firmalarca, piliç eti fiyatlarında yüzde 20 zam yapıldığı yönündeki gazete haberlerinin kamuoyunda oluşturduğu tepki sonrasında, bazı firmalar piliç etine zam yapmayı düşünmediklerini belirtmiştir. Bir pirinç firmasının Yönetim Kurulu Başkanı, tüketimi artırmak için indirime gideceklerini, Fırıncılar Federasyonu Başkanı bu yıl Ramazan ayında pide fiyatlarına ilk kez zam yapmayacaklarını ve pidenin geçen yılki fiyattan satılacağını duyurmuştur. Toprak Mahsulleri Ofisi, kendilerince belirlenen satış fiyatlarından satmak şartıyla marketlere ürün verdiklerini ve Ofis olarak gıdada spekülatif fiyat artışlarına hiçbir şekilde izin vermeyeceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Ayrıca, Maliye Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı;nın da ortak hareket edeceği, Gümrük Müsteşarlığı;nın, ramazan ayı öncesinde ithal edilen ürünlere ilişkin kontrollerini artıracağına ilişkin açıklamaların gazetelerde yer aldığını hatırlatan Bayraktar, Tüketiciler Birliği Genel Başkanının da ramazanda zam yapanları açıklayacaklarını ilan ettiğini aktardı.

Bayraktar, ilgili kuruluşların görevlerini yaptığına dikkati çekerek, son 15 gün içerisinde fiyatlardaki gelişmelere bakıldığında market fiyatlarında, nohut, kırmızı mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, fındık ve yumurtada fiyat değişimi görülmezken, havuçta yüzde 2,2, şeftalide yüzde 4,2, domateste yüzde 6, patlıcanda yüzde 7,7, sivri biberde yüzde 8,7, yeşil fasulyede yüzde 10,3, patateste yüzde 17,8, kavunda yüzde 17,9, karpuzda yüzde 19,2 fiyat düşüşleri görüldüğünü bildirdi. Bayraktar, diğer yandan ise limonda yüzde 9,3, salatalıkta yüzde 8,8, elmada yüzde 4,2, kuru fasulyede yüzde 1,6, dana etinde yüzde 1,6, tavuk etinde yüzde 1,3, yeşil mercimekte yüzde 0,8, kuzu etinde yüzde 0,6 ve sütte ise yüzde 0,4 fiyat artışı yaşandığını söyledi.

Haberin Devamı

Marketlerde fiyatı düşen ürün grubunun hasat dönemi olması nedeniyle yaş sebze ve meyve olduğu bilgisini veren Şemsi Bayraktar, geçen ay fiyatı artan ürünlerden olan patates ve domates gibi ürünlerde hasadın yoğunlaşması ile birlikte market fiyatlarının düştüğünü, mevsim itibarıyla sebze ve meyvenin en ucuz, en lezzetli, en kaliteli üretildiği bir dönemde olunması nedeniyle bu ürünlerin bol miktarda, afiyetle tüketebileceğini ifade etti.

“TZOB'UN UYARILARI FİYATLARIN ARTMASINI ENGELLEDİ”

Bayraktar, tavuk ve kuzu eti fiyatlarında sırasıyla yüzde 1,3 ve yüzde 0,6 oranında çok cüzi bir artış görülse de TZOB'un uyarıları sonucunda fiyatların daha fazla artmasının engellendiğini söyledi.

Haberin Devamı

İlerleyen dönemlerde tedbir alınmadığı takdirde, üreticilerin küçükbaş hayvan üretimini bırakması, tüketicilerin de bu ürünleri marketlerde daha yüksek fiyatlara tüketmek durumunda kalmasının kaçınılmaz olacağını savunan Bayraktar şöyle konuştu:

“Kuzu etindeki bu yükselişin temel sebebi arzın yetersiz olmasıdır. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; 2007-2008 yılları arasında koyun sayısı yaklaşık 26 milyondan 24 milyona düşmüştür. Hayvan sayısındaki düşüşten et üretimi de etkilenmiş, ilgili yıllarda koyun eti üretimi yaklaşık yüzde 18 oranında azalmıştır.
Her şeye rağmen üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkının yüksek olduğunu görüyoruz. 2009 yılı Temmuz ayı enflasyon rakamlarına baktığımızda, son bir yılda tüketici gıda fiyatları yüzde 8,51 artarken, tarımsal ürünlerin fiyatları yüzde 0,02 azalmıştır. Yani, yaklaşık son 2 yıldır tarımsal ürünlerde üretici fiyatları sabit kalırken, gıda fiyatları yüzde 10;un üzerinde bir artış göstermiştir. Gıdada yaşanan bu fiyat artışlarının sorumlusu çiftçimiz değildir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!