Bu kur gerçekçi değil, düşecek

Güncelleme Tarihi:

Bu kur gerçekçi değil, düşecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2001 01:25

IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, işadamlarının dalgalı kurdan şikayetlerini dinledikten sonra, ‘‘Dolar 1 milyon 200 bin lira olmalı diyemem. Ancak, matematiksel olarak baktığımızda kur gerçekçi değil. Güven sağlanırsa, kur düşer’’ dedi.

Aylık enflasyon rakamlarının mevcut döviz kurunu desteklemediğini belirten IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, TÜSİAD'la yaptığı görüşmede, ‘‘Bu kur gerçekci değil, güven ortamı sağlandığında bu kur düşecek’’ dedi. Fischer, söz vermemekle birlikte, eylül-ekim aylarından sonra enflasyon hedeflemesine geçilebileceğini de açıkladı.

TÜSİAD'ın ev sahipliğinde Fischer onuruna verilen yemekte, ilk konuşmayı TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan yaptı. Özilhan, ‘‘Bu kur politikası bizi çok büyük zarara uğratıyor' diyerek, Merkez Bankası'na daha fazla yetki verilmesini istedi. Özilhan'la benzer görüşleri dile getiren İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de, serbest kur politikasının bu haliyle özel sektörün çöküşüne neden olacağını vurguladı. Bütçe açığının tutturulamama ihtimaline dikkat çeken Özince, Fischer'e özel sektörün sorunlarına karşı daha hassas davranılması gerektiğini anlattı.

YATIRIM DURDU

Toplantıda söz alan Doğan Holding CEO'su Hanzade Doğan, programın en önemli hedeflerinden biri olan ekonomik büyüme hedefine inanmadığını dile getirdi. ‘‘Kuru bilmediğimiz, TL faizler de çok yüksek olduğu için özel sektör yatırım yapmayı durdurdu’’ diyen Doğan, yatırım yapmadan ekonominin büyüyümeyeceğini vurguladı. Bu arada özel sektörün 25 milyar dolarlık borç yükü taşıdığına dikkat çeken Doğan, şöyle konuştu: ‘‘Bu borç nasıl nasıl ödenecek? Bugüne kadar hep bankacılık kesiminin borçlarına, hükümetin borçlarına odaklandınız ama özel sektörün de sıkıntısı var. Bu borç dönmez, özel sektör çökerse Türkiye için çok daha büyük bir risk olur. Bu riski üzerimizden ne şekilde alacaksınız?’’

Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ise, Merkez Bankası'nın da bu kadar şeffaf olmaması gerektiğini savunarak, ‘‘Merkez Bankası ne zaman ne yapacağını piyasalara açıklamasın’’ dedi. Hazine'nin de ihale sistemini değiştirmesi gerektiğini belirten Özyeğin, ‘‘Hazine aynı günde hem dolar, hem de TL endeksli kağıt çıkarsın. TL endeskli kağıdın vadesini uzun yapsın’’ gibi detaylı önerilerde bulundu. Fischer, ‘‘Hazine'ye ne yapacağını biz söyleyemeyiz' dedi.

PARANIZ YOK

İş dünyasını dinledikten sonra bir konuşma yapan Fischer, sözlerine ‘‘Çok isterdim ki, size 'Evet, kur 1 milyon 200 bin lira olacak ve Merkez Bankası bunun arkasında duracak' diyebileyim’’ şeklinde başladı. ‘‘Ama maalesef şu gerçeği kabul edin, Türkiye'nin bunu yapabilecek parası yok. Merkez Bankası'nın bu kurun arkasında duracak parası yok’’ diyen Fischer, ancak işadamlarını şu andaki kurun gerçekçi bulmadığı sözleriyle rahatlattı. Fischer, ‘‘matematiksel olarak doğru değil’’ dediği kur için ‘‘Zaten bu kurun düşmesi gerekiyor. Güven ortamı sağlandığında bu kur düşecek’’ değerlendirmesini yaptı.

Gemileri yaktık Atlantik'e açıldık

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan, uygulanmakta olan ekonomik programın dönüşünün olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: ‘‘Fischer hükümete ilişkin değerlendirmelerinden memnun olduklarını söyledi. Bizler de hükümetin kararlılığını görüyoruz. Artık bu programın dönüşü yok. Gemileri yaktık Atlantik'e açıldık. Paniğe kapılmadan yavaş yavaş bu programı uygulayacağız. Güvenin de yerleşmesiyle bu sıkıntıların içinden çıkacağız.’’

Derviş: Enflasyon düşer kur da iner

Devlet Bakanı Kemal Derviş, TÜSİAD'ın yemeğinde işadamlarına ‘‘Böyle programlar ancak 6-7 ayda ekonomiyi etkisini göstermeye başlar. Bizim daha 3 ayımız oldu’’ dedi. Katılımcılar buradan kasım-aralık aylarında bir düzelme beklendiği yorumunu çıkardılar. Fischer gibi, kurun gerçekçi bir kur olmadığını söyleyen Derviş, ‘‘Enflasyonun düşük çıktığını gördükçe önümüzdeki eylül, ekim, kasım aylarında kurun geriye gelmesini bekliyoruz’’ diye seslendi.

Derviş, IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile birlikte dün akşam düzenlenen basın toplantısında da, Türkiye'nin gelecek 12 aydaki enflasyon hedefinin yüzde 30-35 aralığında olduğunu açıkladı.

Derviş, ‘‘Bugünkü veriler ışığında önümüzdeki 12 ayda TÜFE'nin yüzde 30-35 arasında olmasını öngörüyoruz. Niyet Mektubu'na bu rakamı koyacağız. Kesin enflasyon hedefi olarak koymuyoruz. Bu süre 2001'in ikinci yarısını ve 2002'nin ilk yarısını kapsıyor. 2002'nin ikinci yarısında bunun da altında rakam söz konusudur. Bunda da başarılı olmamız zorunludur. Yavaş yavaş daha kesin enflasyon rakamlarına da ulaşacağız’’ dedi. Türkiye'nin ihracatının olumlu gelişmeler kaydettiğini söyleyen Derviş, bu yıl 5 milyar dolar cari fazla verilmesinin beklendiğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!