Bu haber doğruysa elmas artık değersiz

Güncelleme Tarihi:

Bu haber doğruysa elmas artık değersiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2012 00:00

Rusya’da dünyanın elmas ihtiyacını 3 bin yıl karşılayacak yatak bulunduğu iddia edildi. Putin’le ilgili olanlar dahil pek çok spekülatif haberin yapıldığı ülkede bu haber doğru çıkarsa elmas artık eskisi kadar değerli olmayacak.

Haberin Devamı

RUSYA’da Rusya’da bilim  adamları önümüzdeki 3 bin yıl boyunca dünyanın elmas ihtiyacını karşılayacak ‘trilyonlarca karat elmas yatağı’ bulduklarını açıkladı. Sibirya yakınlarında 35 milyon yıllık göktaşı kraterinin altında bulunan yatakta şu anda dünyadaki stoğu ona katlayacak miktarda elmas bulunduğu iddia ediliyor. Kremlin’in bu elmas yataklarından 1970’li yıllardan bu yana haberdar olduğu ancak o zamanlar sıkı kontrol altındaki piyasada iyi getiri elde ettiği için sessiz kalmayı tercih ettiği belirtiliyor.
Rusya hükümeti uzun bir süre sonra Novosibirsk Jeoloji ve Mineraloji Enstitüsü bilim adamlarının krateri kaldırıp, altındaki gizli hazineyi çıkarma izni verdi. Rusya’nın resmi haber ajansı ITAR-Tass, ‘Popigai Astroblem’ olarak bilinen elmasların, normal taşlardan iki kat daha sert olduğunu, bunun da endüstriyel ve bilimsel kullanımlar için daha avantajlı olmasını sağladığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Piyasaları sarsacak

Christian Science Monitor’den Nikolai Pokhilenko, bulunan yeni kaynağın değerli taş piyasasında radikal bir değişim yaratabileceğini belirterek, “Süper sert elmaslar, dünya rezervinin on katından daha fazlasına denk geliyor. Burada trilyonlarca karat elmastan bah   sediyoruz. Kıyaslama yapmak gerekirse, şu an Rusya’daki Yakutia madeninde bir milyar karat elmasın olduğu tahmin ediliyor” dedi.

Ekonomik kriz etkiledi

Sibirya yakınlarında bulunan elmasların bilim çalışmaları için eşsiz olması da değerli madenin önemini yükseltiyor. Elmas üretimi Rusya’da 2007’de oldukça arttı ve üretim 1.35 milyar dolara çıktı. Üretilen emtia Belçika, İsrail, Güneydoğu Asya ve ABD’ye ihraç edildi. Ancak üretim 2009’da sert bir düşüşle, ekonomik krizin de etkisiyle 350 milyon dolara geriledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!