Bu gidişle CE can alacak

Güncelleme Tarihi:

Bu gidişle CE can alacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2004 01:39

İthalatta CE zorunluluğu üretimi vururken, hayati risk de yaratıyor. İşlemci ve hafıza çipi bulamayan bilgisayarcılar üretime ara verdi. Kalp pili, diyaliz kateteri ve kalp kapakçığı gibi ürünlerin gümrüklerde bekletilmesi nedeniyle can kaybı yaşanabileceği belirtiliyor.

HÜKÜMETİN ithalatta Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyum için apar topar başlattığı CE zorunluluğu pekçok sektörde üretim ve hizmetin durmasına neden oldu. Bilgisayar sektöründe üretim dururken, sağlık sektöründe sonucu insan hayatına malolacak sıkıntılar yaşanmaya başlandı.

Başta kalp pili olmak üzere tıpta kullanılan çoğunluğu ABD üretimi cihazlar da CE amblemi taşımadığı için Türkiye’ye giremiyor. İthalatçılar, özellikle kalp pili, dializ kateteri ve kalp kapakçığında yaşanan sorun nedeniyle can kaybının yaşanabileceğini belirtiyorlar.

HEPSİ KONTROLE

Türkiye Medikal Dernekler Federasyonu Başkanı Bülent Pozan, AB’den CE amblemi ile bile gelse tıbbi ürünlerin TSE analizine gönderildiğini ve bu yüzden de sıkıntı yaşandığını söyledi. Pozan, ‘Tebliğdeki AB’den CE’li de gelse ciddi risk ve tehlike oluşturacağından şüphe duyulan ürünlerin kontrole tabi tutulması gerektiği ifadesi gümrükçüleri korkutuyor. Onlar da başlarına iş gelmesin diye her türlü tıbbi ürünü kontrole gönderiyor’ dedi.

Dünyanın en büyük teknoloji üreticilerinden Intel’in Uzakdoğu’da ürettirdiği bilgisayar işlemcileri yaklaşık 2 haftadır Türkiye’ye giremiyor. Hafıza çipleri de CE olmadığı için gümrüklerden vize alamayınca bilgisayar sektörü, üretim için gerekli iki ana komponentini ithal edemez hale geldi.

Aralarında Beko, Vestel, Escort Computer gibi firmaların da bulunduğu şirketlerde bilgisayar üretimi durdu veya durma noktasına geldi.

GERİ GÖNDERİYORLAR

Pekçok ithalatçı gümrüklere daha fazla antrepo ücreti ödememek için, ithal ettiği ürünleri geri göndermeye başladı.

Gümrüklere gelen malını geri göndermek zorunda kalan şirketler arasında Intel’in distribütörlerinden Datagate de bulunuyor.

Datagate, dün gümrükte 10 gün beklettiği ve bilgisayar üreticilerinin kullanımı için gelen ve OEM olarak adlandırılan kutusuz Intel işlemcilerini çekemeyeceği için geri gönderdi.

Intel: Bilgisayar üretimi durdu

ÜRÜNLERİ
yaklaşık iki haftadır gümrüklerde bekleyen Intel’in Türkiye Genel Müdürü Ayşegül İldeniz, ‘Türkiye’de 1.750 üreticiye satış yapıyoruz. Yüzbinlerce insanın geçimini sağladığı bilgisayar sektöründe üretim durdu’ dedi. Intel ürünlerinin tamanının CE belgesine sahip olduğunu belirten İldeniz, ‘Uygulamaya habersiz yakalandık. Bu yüzden bir geçiş süreci uygulanmalı. Yaşananlar can sıkıcı’ dedi.

AB’de CE’siz ürün için taahhüt yetiyor

PEK
çok AB ülkesinde, CE bulunmayan ürünlerin ithalatında ithalatçının taahhüdü yeterli oluyor. Bu ülkelerde AB dışından getirilen üründe CE amblemi yoksa, ithalatçı gümrük idaresine bu ürünün CE’nin gerektirdiği güvenlik standartlarında olacağı taahhüdünde bulunuyor.

CE’li bilişim malına 1 yıllık muafiyet

İTHALATTA
CE zorunluluğu uygulamasından en büyük darbeyi yiyen bilişim sektörünün Erol Bilecik başkanlığındaki Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) kanalı ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’e yönelik başlattığı dilekçe kampanyası ilk meyvesini verdi. Yoğun şikayetler üzerine önceki gün Dış Ticaret Müsteşarlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinin yaptığı acil toplantıdan iki karar çıktı. Buna göre EFTA, NAFTA ve ABD’den yapılacak CE belgeli ithalatlar, AB ülkelerinden yapılan CE belgeli ithalatlarla aynı işlemi görecek. Ayrıca, CE belgeli üretim ara malları ve yedek parçalarına toplu yıllık muafiyet uygulanacak. Bir ürün için alınmış uygunluk belgesi o ürünün tekrar ithalinde yeniden istenmeyecek ve 1 yıl geçerli olacak.

Tüzmen: Aksaklık olması normal

DEVLET
Bakanı Kürşad Tüzmen, dün Çin Büyükelçisi Augio Song ile yaptığı görüşme sonrasında CE zorunluluğu konusunda yaşanan sıkıntılarla ilgili tedbir alınıp alınmayacağı sorusuna, ‘Amacımız, AB dış ticaret mevzuatında tam uyum sağlamak’ dedi. Uygulamada bazı aksaklıkların olabileceğini kaydeden Tüzmen şöyle dedi: ‘Uyum süreci içinde bu tip aksaklıklar olacaktır. Bazı kurum ve kuruluşların bu uyum sürecine çok hızlı şekilde adapte olamadığını görüyoruz. Sorun buradan kaynaklanıyor. Akreditasyon laboratuvarlarının sayısının artırılması lazım. Önemli olan, ihracatçının, sanayicinin en az etkilendiği bir sistemi getirecek çalışmaları sürdürüyoruz. Kimse tereddüt etmesin, herkes rahat etsin. İhracatçının ve sanayicinin menfi etkilenmesi bizim en son isteyeceğimiz şey olur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!